ΚΟΣΜΟΣ

"Η Τουρκία ξαναστέλνει το «πλοίο της διχόνοιας» στο Καστελλόριζο"

Στην επιστροφή του Oruc Reis «σε θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Ελλάδα» αναφέρονται δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

No profile pic

Δείτε τα δημοσιεύματα παρακάτω:

Politico

«Το πλοίο θα περάσει κοντά από τα ανατολικότερα νησιά της Ελλάδας, μια κίνηση που πιθανώς θα δυναμιτίσει τις σχεδιαζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον περασμένο μήνα το σκάφος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις που είχαν κολλήσει επί καιρό με την Αθήνα να ξαναρχίσουν μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων για τις έρευνες της άγκυρας για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος», σημειώνει το Politico, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου κι ότι «άλλο ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros Hayreddin Paşa, διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοικτά της Κύπρου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να εγείρουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα αυτό το μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι μπορεί να της επιβληθούν κυρώσεις για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει.
 

La Repubblica

«Η Τουρκία ξαναστέλνει το πλοίο της διχόνοιας στο Καστελλόριζο», γράφει η “La Repubblica” σημειώνοντας ότι το Oruc Reis «βρέθηκε τον Αύγουστο στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες που κατέληξε στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν έχει κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σχολιάσει την επιστροφή τον Σεπτέμβριο του Oruc Reis στο λιμάνι ως τουρκική συνεισφορά στον διάλογο. Αλλά επίσημες πηγές της χώρας του είχαν διευκρινίσει ότι το πλοίο χρειαζόταν απλώς συντήρηση και θα επέστρεφε στύνομα στη θάλασσα». Υπογραμμίζοντας τις αντιδράσεις του Kυριάκου Μητσοτάκη και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την επαναδραστηριοποίηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι “μία από τις κατευθυντήριες γραμμές της διπλωματίας της Τουρκίας είναι εκείνη της “επανάκτησης» χώρου στη θάλασσα. Πίσω από την επιθετική της πολιτική στη Μεσόγειο βρίσκεται το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που διεκδικεί για τη χώρα ύδατα που της αρνούνται διεθνείς συνθήκες που υπεγράφησαν στις αρχές του 1900 από μια οθωμανική αυτοκρατορία που κατέρρεε». Και καταλήγει ότι «η κρίση θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και κυρίως σε εκείνο της συνόδου κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου».
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση