Έχοντας χάσει και τα δύο του χέρια σε εργατικό ατύχημα ο Φελίξ Γκρέταρσον από την Ισλανδία ήθελε με κάθε τρόπο να βρει ξανά τα άκρα του.
Η λύση ήρθε από τη Λυών της Γαλλίας, όπου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση και των δύο χεριών από το ύψος των ώμων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά.
Οι γιατροί ακόμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν ο Γκρέταρσον θα μπορεί να κουνά τα καινούρια του χέρια, ενώ στόχος είναι να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κίνηση στους αγκώνες του.
Οι ελπίδες για το δεξί του χέρι είναι περισσότερες, καθώς στο αριστερό του χέρι χρειάστηκε να δημιουργήσουν ξανά όλο τον ώμο και για αυτό οι γιατροί αποφεύγουν να κάνουν προγνώσεις.
Ο Φελίξ πάντως ακόμα και έτσι δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς αυτή η μεταμόσχευση ήταν όνειρο ζωής, ενώ χρειάστηκε να περιμένει 5 χρόνια για να βρεθεί ένα μόσχευμα, καθώς οι δωρητές σπανίζουν.
Η ζωή του ηλεκτρολόγου από την Ισλανδία άλλαξε δραματικά τον Δεκέμβριο του 1998. Ενώ εργαζόταν σε γραμμή υψηλής τάσης χτυπήθηκε από 11.000 βολτ, τα χέρια του κάηκαν, το σώμα του έπεσε το παγωμένο έδαφος και υπέστη πολλαπλά κατάγματα και εσωτερικά τραύματα. Έμεινε σε κώμα για 3 μήνες και όταν ξύπνησε ήταν ακρωτηριασμένος.
«Θα συνεχίσουμε να τον παρακολουθούμε γιατί η επέμβαση είναι ακόμα πρόσφατη και πολλά μπορούν να συμβούν. Σε ότι αφορά στην αποκατάστασή του θα τον φροντίσουμε εντατικά. Είναι 6 ώρες θεραπειών την ημέρα, πρώτα παθητική κίνηση και μετά ενεργητική κίνηση. Οι θεραπείες θα διαρκέσουν 2-3 χρόνια» δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής, Λιονέλ Μπαντέτ.
«Σήμερα βλέπω το φως στα μάτια του συζύγου μου, βλέπω μεγάλη ελπίδα. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτόν σήμερα θα κάνω τα πάντα για να είμαι στο πλάι του» δήλωσε η σύζυγος του Φελίξ.
Ο Φελίξ μετά το ατύχημα του υπεβλήθη σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις, ανάμεσά τους και μεταμόσχευση ήπατος. Ήταν όμως αποφασισμένος να αποκτήσει τα χέρια του ξανά και για αυτό το 2007 επικοινώνησε με τον γιατρό Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ στη Λυών.
50 επιστήμονες συμμετείχαν σε αυτόν τον άθλο, 4 ομάδες χειρουργών ετοίμασαν ταυτόχρονα τον δότη και τον λήπτη, για να περιοριστεί στο ελάχιστο η ισχαιμία. Η πρώτη φάση κράτησε 5 ώρες μέσα στις οποίες εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν πολλά νεύρα. Η μεταμόσχευση κράτησε μια ώρα και 50 λεπτά για το δεξί χέρι και περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά για το αριστερό.