ΚΟΣΜΟΣ

Η παρέμβαση στον Αμαζόνιο ίσως προκαλέσει νόσο που θυμίζει κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός έχει μειώσει σημαντικά την ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαπιστώνεται και στο θέμα της αποψίλωσης του Αμαζονίου

No profile pic

Εντείνεται τον τελευταίο χρόνο, ύστερα και από την καταστροφή μεγάλων τμημάτων του «πνεύμονα του πλανήτη», η ανησυχία για το μέλλον του Αμαζονίου.

Όπως προειδοποιεί, συγκεκριμένα, ο οικολόγος Ντέιβιντ Λάπολα το δάσος του Αμαζονίου ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρή εστία μόλυνσης από τη στιγμή που συντελείται καταπάτηση της γης από τους ανθρώπους.

Η αστικοποίηση, όπως εξηγεί ο Λάπολα, περιοχών της άγριας ζωής είναι πιθανό να συμβάλλει στην εμφάνιση νόσων συνδεδεμένων με ζώα, ασθενειών - για την ακρίβεια - που περνούν από ζώα στον άνθρωπο. Δεν αποκλείεται, δε, επισημαίνει το συγκεκριμένο γεγονός να προκαλέσει ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού.

Το «καμπανάκι» του κινδύνου χτυπά δυνατά αφότου η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο αυξήθηκε κατά 85% σε σχέση πέρυσι, με περισσότερα από 3.900 τετραγωνικά μίλια της πολύτιμης γης να έχουν καταστραφεί από υλοτόμους.

Ο κορωνοϊός έχει μειώσει σημαντικά την ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαπιστώνεται και στο θέμα της αποψίλωσης του Αμαζονίου.

Το μεγαλύτερο κομμάτι, περίπου το 60%, του Αμαζονίου βρίσκεται στη Βραζιλία, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, με πάνω από 10.000 θανάτους από κορωνοϊό.

Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση