ΚΟΣΜΟΣ
Η Νότια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά
Αν η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας κλιμακωθεί, τότε η Νότια Κορέα θα εξετάσει, και εκείνη, το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά.
Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ της Νότιας Κορέας δήλωσε για πρώτη φορά την Τετάρτη πως αν η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας κλιμακωθεί, τότε η Νότια Κορέα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει δικά της πυρηνικά όπλα ή να ζητήσει από τις ΗΠΑ να τα εγκαταστήσουν στην Κορεατική χερσόνησο.
Σε δηλώσεις του σε μια κοινή ενημέρωση των υπουργείων Εξωτερικών κα Άμυνας την Τετάρτη, ο Γιουν προσέθεσε πως η κατασκευή πυρηνικών όπλων δεν αποτελεί ακόμη επίσημη πολιτική. Τόνισε πως για την ώρα η Νότια Κορέα πρόκειται να αντιμετωπίσει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας ενισχύοντας τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ.
Μια τέτοια πολιτική περιλαμβάνει την προσπάθεια να βρεθούν τρόποι ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία της δέσμευσης της Ουάσιγκτον ως προς την προστασία της προς τη σύμμαχό της με όλες της τις αμυντικές δυνατότητες, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.
Τα σχόλια του Γιουν σηματοδοτούν την πρώτη φορά που Νοτιοκορεάτης πρόεδρος ανέφερε επίσημα τον εξοπλισμό της χώρας με πυρηνικά όπλα από τότε που οι ΗΠΑ απέσυραν όλα τους τα πυρηνικά όπλα από τον Νότο το 1991. Η Ουάσιγκτον απέσυρε τα πυρηνικά της όπλα από τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την παγκόσμια μείωση των πυρηνικών όπλων.
“Είναι πιθανό το πρόβλημα να επιδεινωθεί και η χώρα μας θα εισαγάγει μόνιμα πυρηνικά όπλα ή θα τα παραγάγουμε μόνοι μας”, είπε ο Γιουν, σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση των λεγομένων του. “Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τα δικά μας πυρηνικά όπλα αρκετά σύντομα, δεδομένων των επιστημονικών και τεχνολογικών μας δυνατοτήτων”.
Η Νότια Κορέα έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, γνωστή ως NPT, που απαγορεύει στη χώρα να επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Έχει υπογράψει επίσης μια κοινή δήλωση με τη Βόρεια Κορέα το 1991, κατά την οποία οι δύο χώρες συμφώνησαν να μη “δοκιμάζουν, κατασκευάζουν, παράγουν, δέχονται, κατέχουν, αποθηκεύουν, εγκαθιστούν ή χρησιμοποιούν πυρηνικά όπλα”.
Αλλά η Βόρεια Κορέα παραβίασε τη συμφωνία διεξάγοντας έξι πυρηνικές δοκιμές από το 2006. Πολυετείς διαπραγματεύσεις απέτυχαν στο να απομακρυνθεί έστω και μία πυρηνική κεφαλή από το Βορρά. (Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δηλώνουν πως η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να διεξαγάγει μια ακόμη πυρηνική δοκιμή, την έβδομη ως τώρα, ανά πάσα στιγμή).
Καθώς η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε να επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και απείλησε να το χρησιμοποιήσει εναντίον της Νότιας κατά τους τελευταίους μήνες, στη Νότια Κορέα πληθαίνουν οι φωνές – σύμφωνα με αναλυτές και μέσα στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα Λαϊκής Ισχύος του Γιουν – που καλούν τη χώρα τους να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα.
Οι δηλώσεις Γιουν αυτήν την εβδομάδα πιθανότατα πυροδότησαν τέτοιες συζητήσεις. Οι έρευνες κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει πως η πλειοψηφία των Νοιτιοκορεατών ήταν υπέρ της εκ νέου εγκατάστασης πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ στη χώρα τους ή της δημιουργίας ενός δικού της οπλοστασίου.
Οι ιθύνοντες της Σεούλ απορρίπτουν αυτήν την επιλογή για δεκαετίες, υποστηρίζοντας ότι η αποκαλούμενη πυρηνική ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ θα καθιστούσε τη χώρα ασφαλή από τη Βόρεια Κορέα.
“Οι δηλώσεις του προέδρου Γιουν θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σημείο καμπής στην ιστορία της εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας”, είπε ο Τσεόν Σεόνγκ-γουν, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Ενοποίηση της Κορέας, ενός ερευνητικού think tank που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση στη Σεούλ. “Θα μπορούσε να αποτελέσει αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο αντιμετώπισης της βορεοκορεατικής πυρηνικής απειλής”.
Οι φωνές υπέρ των πυρηνικών όπλων έχουν πληθύνει στη Νότια Κορέα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν υιοθετήθηκαν ποτέ πέρα από ορισμένους αναλυτές και δεξιών πεποιθήσεων πολιτικούς.
Στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του Παρκ Τσουνγκ-χι, η Νότια Κορέα άρχισε να συμμετέχει σε ένα μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων κατά τη δεκαετία του 1970, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να μειώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Νότο, προκαλώντας ανασφάλεια στην κοινή γτνώμη της χώρας οι κάτοικοι της οποίας ένιωθαν εύαλωτοι σε επιθέσεις της Βόρειας Κορέας. Η Ουάσιγκτον τον εξανάγκασε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, με την υπόσχεση να κρατήσει τη σύμμαχο χώρα υπό τη δική της πυρηνική ομπρέλα.
Η Ουάσιγκτον διαθέτει ακόμη και σήμερα 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα. Αλλά τους τελευταίους μήνες, η Βόρεια Κορέα έχει εξακολουθήσει να δοκιμάζει πυραύλους, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν σχεδιαστεί να ρίξουν πυρηνικές κεφαλές στον Νότο. Πολλοί Νοτιοκορεάτες έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα εμπόδιζαν τη Βόρεια Κορέα να επιτεθεί στη χώρα τους, ειδικά μπροστά στον κίνδυνο να εγκαταλείψουν αμερικανικές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες σε ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση. Η επαναλαμβανόμενη υπόσχεση της Ουάσιγκτον να προστατεύσει τη σύμμαχό της – ακόμη και με τα πυρηνικά της όπλα, εφόσον αυτό θα ήταν απαραίτητο – δεν διέλυσε αυτόν τον φόβο.
Στην Έκθεση Τοποθέτησης Πυρηνικών του 2022, έγγραφο που συνοψίζει την πολιτική της Ουάσιγκτον για τα επέμενα πέντε έως δέκα χρόνια, το ίδιο το Πεντάγωνο επισήμανε τα “διλήμματα αναχαίτισης” που έθετε η Β. Κορέα στις ΗΠΑ. “Μια κρίση ή σύγκρουση στην Κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να εμπλέξει αρκετές οπλισμένες με πυρηνικά όπλα δυνάμεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης”, όπως σημειώνεται.
“Αν η Νότια Κορέα έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να αναρωτηθούν κατά πόσον πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους προκειμένου να υπερασπιστούν τον σύμμαχό τους, και η συμμαχία δεν θα τεθεί ποτέ υπό δοκιμασία”, είπε ο Τσεόνγκ Σεόνγκ-τσαγκ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Σετζόνγκ της Νοτίου Κορέας. “Αν η Νότια Κορέα κατέχει πυρηνικά όπλα, τότε οι ΗΠΑ θα γίνουν ασφαλέστερες στην πραγματικότητα”.
Δηλώνοντας την πρόθεσή της να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα, η Νότια Κορέα θα μπορούσε να αναγκάσει τη Βόρεια να αναθεωρήσει το δικό της πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και πιθανώς να ωθήσει την Κίνα να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να το διακόψει, είπε ο Τσεόνγκ. Η Κίνα φοβάται εδώ και καιρό μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας.
Η Νότια Κορέα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την NPT προκειμένου να αποκτήσει το δικό της οπλοστάσιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποχώρηση από την NPT θα ήταν υπερβολικά παρακινδυνευμένη για τη Νότια Κορέα καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεθνείς κυρώσεις.