ΚΟΣΜΟΣ
Η νεολαία του Κοσόβου εκπαιδεύεται σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια
Για να στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση - Ο ρόλος του ΑΠΘ
«Αυτή η υποτροφία μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να εκπληρώσουμε τις ακαδημαϊκές μας προσδοκίες και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα». Μ' αυτά τα λόγια, η Vesa Bujupaj, μία από τους 45 υποτρόφους του προγράμματος Young Cell Scheme, που χρηματοδοτούν η ΕΕ και η κυβέρνηση του Κοσόβου και υλοποιούν -στην παρούσα φάση- το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το L'Institut national du service public (INSP), εξηγεί από το βήμα εκδήλωσης για την απονομή των υποτροφιών, γιατί αυτή είναι μια ευκαιρία ζωής για την ίδια και τους συνυποτρόφους της, που την καραχειροκροτούν στην κατάμεστη αίθουσα Kino Armata, στην Πρίστινα. Εκεί, προ ημερών, νέοι και νέες του Κοσόβου πήραν το «εισιτήριο» για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, μέσω του προγράμματος YCS Round XIII, σε μια εκδήλωση όπου πέραν των υψηλόβαθμων διπλωματικών παρουσιών είχε και έντονα ελληνικό χρώμα, με την κομβικής σημασίας παρουσία του ΑΠΘ.
Το εμβληματικό αυτό πρόγραμμα, όπως το χαρακτήρισαν όλοι όσοι πήραν τον λόγο στην εκδήλωση -μεταξύ αυτών ο αν. Υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, ο πρέσβης της ΕΕ στο Κόσοβο, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα και ο Γάλλος πρέσβης- υποστηρίζει την εκπαίδευση των σημερινών και των μελλοντικών δημοσίων υπαλλήλων του Κόσοβου, σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών.
Η ΕΕ άρχισε να χρηματοδοτεί αυτή τη δράση ήδη από το 2004 κι έκτοτε, μέσω των προηγούμενων 12 κύκλων υποτροφιών, 364 δημόσιοι υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν σε τομείς που η κυβέρνηση έκρινε πιο απαραίτητους. Η συνολική συνεισφορά της ΕΕ στο πρόγραμμα Young Cell Scheme θα ανέλθει σε 15,3 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του 13ου, 14ου και 15ου κύκλου των υποτροφιών που θα ολοκληρωθούν έως το 2026. Συνολικά θα επωφεληθούν 470 νέοι. Η δε κυβέρνηση του Κοσόβου άρχισε να συγχρηματοδοτεί το πρόγραμμα το 2011 και υποστηρίζει τους κύκλους 12 έως 15 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στην κοινοπραξία υλοποίησης το ΑΠΘ
Στον τρέχοντα κύκλο, το ΑΠΘ διαδραματίζει κομβικό ρόλο αφού έχει αναλάβει την υλοποίησή του από κοινού με το γαλλικό INSP.
Με έναν ξεχωριστό τρόπο -ένα βίντεο όπου ακούγεται η εμβληματική φωνή του Σον Κόνερι ν' απαγγέλλει την «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη στην αγγλική- ο αν. καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και υπεύθυνος του προγράμματος από την πλευρά του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, ευχήθηκε στους υποτρόφους «καλό κατευόδιο» σ' αυτό το νέο ταξίδι ζωής που ανοίγεται μπροστά τους. «Είμαι βέβαιος πως με τις δεξιότητες που θ' αποκτήσετε θα στελεχώσετε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τη δημόσια διοίκηση του Κοσόβου», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.
«Από την αρχή», σημείωσε, «διαπιστώσαμε πως πρόκειται για μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια διαρκή στενή σχέση, όχι μόνο σε επίπεδο νέων ανθρώπων αλλά και σε επίπεδο κοινωνιών. Οι άνθρωποι που έχουν επιλεγεί ως υπότροφοι του YCS αντιπροσωπεύουν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η νεολαία του Κοσόβου, γι' αυτό και η διαδικασία επιλογής ήταν δύσκολη και με πολλές προκλήσεις ώσπου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευελπιστούμε ότι μελλοντικά θα έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε ακόμα περισσότερους νέους και νέες στο πρόγραμμα αυτό».
«Πρόκειται για ένα εμβληματικό πρόγραμμα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως το YCS είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ δείχνει ουσιαστικά την αλληλεγγύη της στο Κόσοβο σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής και πλήρως εναρμονισμένης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δημόσιας διοίκησης. «Η παρουσία και η υλοποίηση του προγράμματος από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, όπως το ΑΠΘ, σε συνεργασία με έναν οργανισμό, όπως η INSP, υποδηλώνει τις δυνατότητες της χώρας μας και τις ευκαιρίες που δημιουργούμε», τόνισε.
Ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ στο Κόσοβο
«Είναι ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που χρηματοδοτεί η ΕΕ στο Κόσοβο καθώς πρώτα απ' όλα είναι ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε νέους να σπουδάσουν στα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και να έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ οργανώνουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Επιπροσθέτως, οι νέοι που χρηματοδοτούνται από το YCS εκπαιδεύονται ώστε να εργαστούν στη δημόσια διοίκηση του Κοσόβου. Οπότε ουσιαστικά αυτή είναι η συνεισφορά μας στην προσπάθεια να καταστήσουμε τη δημόσια διοίκηση του Κοσόβου επαγγελματική και με επαρκείς δεξιότητες για την προώθηση της ενσωμάτωσης του Κοσόβου ως τμήματος των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Γραφείου της ΕΕ στο Κόσοβο, πρέσβης Tomas Szunyog.
«Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ στο Κόσοβο, ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης της σημαντικής αυτής δράσης. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κόσοβο στην ανάπτυξη μιας πιο επαγγελματικής, διαφανούς και υπεύθυνης δημόσιας διοίκησης, τόσο μέσω αυτού του προγράμματος υποτροφιών όσο και μέσω της συνεχιζόμενης βοήθειας για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης».
Για ένα πρόγραμμα που «έχει αποδείξει τη διαχρονική σημασία του για τους νέους του Κοσόβου αλλά και για την ανάπτυξη του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης στο Κόσοβο» έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, πρέσβης Ελένη Βακάλη. «Νέοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων του Κοσόβου αλλά και νέοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν, χάρη στα προγράμματα μέσω ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, για τα ευρωπαϊκά στάνταρτς. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην εναρμόνιση της κοσοβαρικής δημόσιας διοίκησης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα», εξήγησε η κ. Βακάλη και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει πολύ σ' αυτή τη φάση, γιατί το πρόγραμμα έχει αναληφθεί ως προς την εφαρμογή του και την υλοποίησή του από ένα φημισμένο ελληνικό πανεπιστήμιο, το ΑΠΘ, σε συνεργασία με την περίφημη École Nationale της Γαλλίας, γεγονός το οποίο θεωρώ πως θα δώσει την ευκαιρία σε νέους του Κοσόβου να έρθουν σε καλύτερη και αμεσότερη επαφή και με την ελληνική κοινωνία και με την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. Θεωρώ ότι στο μέλλον, αυτό θα βοηθήσει και θα συνεισφέρει και στις μεταξύ μας σχέσεις».
Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα ευχήθηκε στους υποτρόφους κάθε επιτυχία, εκφράζοντας την ελπίδα, «οι υπότροφοι να επιλέξουν να επιμορφωθούν και σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Γαλλίας στο Κόσοβο Olivier Guérot, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα που δίνεται στους νέους και τις νέες του Κοσόβου να λάβουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση συμβάλλοντας στη εξέλιξη του δημόσιου τομέα. «Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υψίστης σημασίας και είναι σημαντικό να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικές», σημείωσε, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με ικανό προσωπικό. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δίνουμε ένα πλαίσιο ώστε οι νέοι ακαδημαϊκοί να αποκτήσουν καλύτερα προσόντα και στο μέλλον να συμβάλουν στην ενίσχυση της χώρας τους εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα», ανέφερε ο Γάλλος πρέσβης.
Ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση του Κοσόβου το πρόγραμμα
«Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε το πρόγραμμα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. Υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Bardhyl Dobra, επισημαίνοντας παράλληλα πως ήδη 300 απόφοιτοι του προγράμματος έχουν ενσωματωθεί στο δυναμικό διαφόρων υπηρεσιών. «Έχουν συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η διοίκησή μας έχει ανθρώπους που είναι σε θέση να φέρουν τις βέλτιστες πρακτικές από την Ευρώπη», σημείωσε.
«Είναι κρίσιμο για εμάς να φέρουμε νέο αίμα στη διοίκηση και να κάνουμε την αλλαγή», ανέφερε και τόνισε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι επικεντρωμένες στο να βοηθηθούν οι υπότροφοι να επιστρέψουν και να συνεισφέρουν εκ των έσω στην όλη προσπάθεια. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, η κυβέρνηση του Κοσόβου διεξάγει «μια βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν στην καριέρα τους».
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για το πώς οραματίζονται τις σπουδές τους στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.