ΚΟΣΜΟΣ
Η Μαλαισία υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις για μείωση της θανατικής ποινής
Η Μαλαισία επέβαλε το 2018 μορατόριουμ στις εκτελέσεις, ενώ τότε δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει εντελώς την εσχάτη των ποινών.
Το κοινοβούλιο της Μαλαισίας υιοθέτησε σήμερα ευρείες νομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να καταργηθεί η υποχρεωτική επιβολή της θανατικής ποινής για ορισμένα εγκλήματα, να μειωθεί ο αριθμός των εγκλημάτων που τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών και να καταργηθεί η φυλάκιση μέχρι το τέλος της ζωής του κρατούμενου.
Η Μαλαισία επέβαλε το 2018 μορατόριουμ στις εκτελέσεις, ενώ τότε δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει εντελώς την εσχάτη των ποινών.
Η κυβέρνηση της χώρας όμως, υπό την πολιτική πίεση κάποιων κομμάτων, έκανε πίσω έναν χρόνο αργότερα, σημειώνοντας ότι θα διατηρηθεί η θανατική ποινή αλλά θα επιτραπεί στα δικαστήρια να την αντικαθιστούν με άλλες τιμωρίες κατά την κρίση τους.
Βάσει των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν σήμερα, οι εναλλακτικές στη θανατική ποινή περιλαμβάνουν τη μαστίγωση και ποινές κάθειρξης από 30 ως 40 χρόνια. Η ποινή αυτή εξάλλου θα αντικαταστήσει την ποινή φυλάκισης ως το τέλος της ζωής του κρατούμενου, η οποία μπορούσε να επιβληθεί μέχρι τώρα.
Η ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Μαλαισία θα εξακολουθεί να ορίζεται στα 30 χρόνια.
Παράλληλα δεν θα μπορεί να επιβάλλεται η θανατική ποινή για κάποια σοβαρά εγκλήματα, τα οποία όμως δεν προκαλούν θάνατο, όπως το λαθρεμπόριο όπλων και η απαγωγή.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ραμκαρπάλ Σινγκ δήλωσε ότι η επιβολή της θανατικής ποινής έχει αποδειχθεί ότι δεν περιορίζει αποτελεσματικά την εγκληματικότητα. «Η θανατική ποινή δεν έχει αποφέρει τα αποτελέσματα που αναμενόταν», σημείωσε.
Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν τα 34 εγκλήματα τα οποία μέχρι τώρα τιμωρούνταν με θάνατο, όπως η ανθρωποκτονία και η διακίνηση ναρκωτικών. Για ένδεκα από αυτά ήταν υποχρεωτική η καταδίκη στην εσχάτη των ποινών.
Η αλλαγή αυτή στη Μαλαισία έγινε την ώρα που κάποιες γειτονικές της χώρες στη νοτιοανατολική Ασία έχουν αυξήσει τις εκτελέσεις καταδικασμένων σε θάνατο.
Πέρυσι η Σιγκαπούρη εκτέλεσε 11 ανθρώπους για εγκλήματα που σχετίζονταν με τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ενώ η Μιανμάρ προχώρησε στις πρώτες εκτελέσεις κρατουμένων εδώ και δεκαετίες.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Mabel Amber, who will one day από το Pixabay