ΚΟΣΜΟΣ
Η Μαλαισία απαντά με ... κρεσέντο σεξισμού στον Covid 19
Συμβουλές στις γυναίκες να μην γκρινιάζουν και να μακιγιάρονται
SHARE:
Οι συμβουλές που εξέδωσε η Μαλαισία για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού, με τις οποίες παροτρύνει τις γυναίκες να είναι καλοντυμένες στα σπίτια τους και να μην γκρινιάζουν στους συζύγους τους, έχουν προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κρεσέντο σεξισμού μέσα από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας.
Σε μια σειρά από διαδικτυακά πόστερ με το hashtag #WomenPreventCOVID19 (Οι γυναίκες αποτρέπουν τον COVID19), το αρμόδιο υπουργείο της Μαλαισίας εξέδωσε συμβουλές για το πώς να αποφευχθούν οι ενδοοικογενειακές διαμάχες για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα περιορισμού, τα οποία επιβλήθηκαν στις 18 Μαρτίου.
Σε μια από αυτές τις διαδικτυακές αφίσες εμφανίζεται ένας άνδρας να κάθεται σε έναν καναπέ και να ζητά από τις γυναίκες να αποφεύγουν να είναι «δηκτικές» εάν χρειάζονται βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού. «Να αποφεύγετε να γκρινιάζετε στον σύζυγό σας», ανέφερε άλλο μήνυμα. Το υπουργείο παρότρυνε επίσης τις γυναίκες να είναι καλοντυμένες και μακιγιαρισμένες ενώ εργάζονται από το σπίτι.
«Είναι απίστευτα απαξιωτικό και για τις γυναίκες και για τους άνδρες», δήλωσε η Νίσα Σαμπαναγιαγκάμ, διευθύντρια στον μαλαισιανό οργανισμό All Women's Action Society. «Αυτά τα πόστερ προωθούν την έννοια της ανισότητας των φύλων και διαιωνίζουν την έννοια της πατριαρχίας", δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation.
Οι αφίσες αυτές, που αναρτήθηκαν στο Facebook και το Instragram, προκάλεσαν εκτεταμένη κριτική και περιπαιχτικά σχόλια στο Ίντερνετ, με χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν από την κυβέρνηση να τις αποσύρει. «Δεν έχει συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε την ενδοοικογενειακή βία;», αναρωτιέται χρήστης με το όνομα @honeyean.
Γυναικείες οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα περιορισμού μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να είναι εγκλωβισμένες στα σπίτια τους με τους θύτες. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν εντείνει τα μέτρα τους στο θέμα αυτό, όπως στην Γαλλία η οποία προσφέρει δωμάτια ξενοδοχείων στα θύματα.
Η Μαλαισία κατατάσσεται 104η μεταξύ 153 χωρών στον τελευταίο δείκτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα μεταξύ των φύλων σε όλο τον κόσμο.