ΚΟΣΜΟΣ

Η κρίση του κορωνοϊού οδηγεί τους Γάλλους σε τράπεζες τροφίμων

Φιλανθρωπικές οργανώσεις τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση εξακολουθούν να χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια

No profile pic


Η 34χρονη Ναταλί είχε μια καλή δουλειά σε αρτοπωλείο στο Παρίσι, αλλά όταν το lockdown λόγω του κορωνοϊού ανάγκασε το κατάστημα να κλείσει, η ίδια τέθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών. Έχοντας δάνεια προς πληρωμή και μια τετραμελή οικογένεια να στηρίξει, βρήκε τον εαυτό της εκεί που νόμιζε ότι ποτέ δεν θα καταλήξει: σε μια τράπεζα τροφίμων.

Παρόλο που η Γαλλία κατάφερε να ξεπεράσει τα χειρότερα από το lockdown που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας, φιλανθρωπικές οργανώσεις τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση εξακολουθούν να χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Και αν ένα δεύτερο κύμα του ιού χτυπήσει το φθινόπωρο, οι ίδιοι προειδοποιούν για κακουχίες.

«Δεν ντρέπομαι, αλλά είναι πολύ κακό που δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε μόνοι μας», δήλωσε η Ναταλί στο Reuters έξω από μια τράπεζα τροφίμων που διευθύνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Secours Populaire σε προάστιο του Παρισιού. Αν και μπόρεσε να επιστρέψει στη δουλειά της πριν από δύο εβδομάδες, η επιχείρηση στο αρτοπωλείο εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεινή θέση και η Ναταλί ανησυχεί ότι μπορεί να απολυθεί ανά πάσα στιγμή. Προς το παρόν, συνεχίζει να βασίζεται στα τρόφιμα από τη φιλανθρωπική οργάνωση για να συνεχίζει να βάζει φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι. «Αυτό που με τρομάζει είναι πώς θα τα βγάλουμε πέρα αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα» είπε η ίδια.

Ο Χάμζα, ένας μαθητής από το Μαρόκο, βιοποριζόταν κάνοντας μαθήματα μαθηματικών σε μαθητές γυμνασίου. Το lockdown του Μαρτίου τον άφησε χωρίς εισόδημα. «Δεν έχω πλέον διαθέσιμους πόρους. Επομένως, έρχομαι εδώ, τουλάχιστον έχω κάτι να φάω», είπε. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα χρειαζόταν να έρθω εδώ».

Η φιλανθρωπική οργάνωση Restos du Coeur αναφέρει ότι προσφέρει τρόφιμα σε 20-30% περισσότερους ανθρώπους από τον συνήθη αριθμό μετά την κρίση που έπληξε τον Μάρτιο. Το προσωπικό λέει ότι ιστορίες όπως του Χάμζα και της Ναταλί είναι πλέον χαρακτηριστικές, ενώ κάποτε σπάνια θα έβλεπαν στην ουρά μαθητές ή εργαζόμενους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι έως και οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους, με πολλές τράπεζες τροφίμων να τονίζουν ότι δεν είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τον όγκο αυτό. Εάν η πανδημία επιστρέψει το φθινόπωρο μαζί με την ανεργία, θα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Restos du Coeur Πατρίς Μπλαν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση