Η κλιματική αλλαγή και τα δάση της Γερμανίας

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση

Ο Τόμας Βέμπερ είναι υπεύθυνος για αυτό το δημόσιο δάσος στο Βραδεμβούργο, νότια του Βερολίνου για περισσότερα από 27 χρόνια.

Ξαφνικά όμως τον περασμένο χρόνο τα πεύκα άρχισαν να πεθαίνουν.

«Έγινε πολύ γρήγορα, πολύ ξαφνικά. Δεν μπορούσα να το φανταστώ».

Το πρόβλημα ήταν τα δύο συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας και το ρεκόρ ζέστης που είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Όταν τα διψασμένα δέντρα έδιναν μάχη για να επιβιώσουν τα σκαθάρια που ευδοκιμούν στο ζεστό κλίμα τους επιτέθηκαν και τα αποτελείωσαν.

«Όταν έχεις εισβολή από σκαθάρια συνήθως καθαρίζεις τα δέντρα, καθαρίζεις τον φλοιό και θέτεις την κατάσταση υπό έλεγχο. Όμως πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, με τα ξηρά καλοκαίρια και την κλιματική αλλαγή, όπου δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλέον την κατάσταση» δήλωσε ο Τόμας Βέμπερ.

Σε όλη τη Γερμανία μεγάλες δασικές εκτάσεις έχουν παρόμοια μοίρα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας περισσότερα από 100.000 στρέμματα δάσους έχουν πεθάνει ή είναι στα πρόθυρα του θανάτου. Αναλογούν σε 150.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

«Το χειρότερο είναι πως βλέπεις πως υποφέρει το δάσος και πεθαίνει, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα» ανέφερε ο Τόμας Βέμπερ.

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη μέτρων, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο 800 εκατομμυρίων ευρώ για να σώσει τα δάση.

Για παράδειγμα ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνει τα νεκρά δέντρα και να φυτέψει στη θέση τους καινούρια που οι ρίζες τους φτάνουν βαθύτερα και μπορούν να επιβιώσουν πιο εύκολα σε συνθήκες ξηρασίας. Όμως η δενδροφύτευση και η ανάπτυξη των δέντρων χρειάζονται χρόνο.

«Φαίνεται ότι θα χρειαστούμε δεκαετίες, ακόμα και αιώνες μέχρι τα δάση να δημιουργηθούν ξανά. Η φύση έχει χρόνο, αλλά δεν ξέρω αν έχουμε χρόνο οι άνθρωποι» τόνισε ο Τόμας Βέμπερ.

Σίγουρα ο χρόνος τελειώνει. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι άλλο ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό.

Ο δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει: «Μπορούν λοιπόν να σωθούν τα γερμανικά δάση. Τουλάχιστον η κυβέρνηση θα προσπαθήσει. Όμως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην κλιματική αλλαγή και κανείς δεν γνωρίζει πόσο δυνατά θα χτυπήσει αυτή η αλλαγή τα δέντρα στο μέλλον».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ