ΚΟΣΜΟΣ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί και την υγεία

Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

No profile pic

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της, κυρίως η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο εμπειρογνώμων του ΠΟΥ, Ντιάρμιντ Κάμπελ-Λέντρουμ. «Ο λόγος είναι ο εξής: αν δεν περικόψουμε τις εκπομπές ρύπων, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων, στους υδάτινους πόρους και στην ποιότητα του αέρα, δηλαδή σε όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την καλή υγεία του πληθυσμού». Επιπλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από θερμοπληξία και από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως η ελονοσία. Από την άλλη πλευρά, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα όχι μόνο μετριάζει αυτούς τους κινδύνους, αλλά και προβλέπεται να αποβεί σωτήρια για τους 7 εκατ. ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και της ρύπανσης από καύση σε εσωτερικούς χώρους.

Χθες, δεύτερη ημέρα της συνόδου COP25 του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η τελευταία δεκαετία υπήρξε η θερμότερη όλων των εποχών. Σε μια δραματική υπενθύμιση των αλλαγών που προξενούνται στη σύσταση της ατμόσφαιρας από τα ορυκτά καύσιμα, η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ανέφερε ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα έφθασε στο ρεκόρ των 407,8 μερών ανά εκατομμύριο το 2018 και ανέβηκε περισσότερο το 2019, στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Κατά την έναρξη της συνόδου, τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θύμισε ότι πριν από λίγα χρόνια, τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο αντιμετωπίζονταν ως σημείο καμπής για το κλίμα.

Εν τω μεταξύ, έφθασε χθες στο λιμάνι της Λισσαβώνας, ύστερα από 21 ημέρες στον Ατλαντικό, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία αρνείται να πετάξει λόγω του μεγάλου όγκου ρύπων που εκπέμπουν τα αεροπλάνα. «Δεν ταξιδεύω κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή θέλω να κάνουν όλοι το ίδιο», είπε. «Το κάνω για να δείξω ότι είναι αδύνατον να ζει κανείς με τρόπο περιβαλλοντικώς βιώσιμο σήμερα και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση