Η Κίνα καταστέλλει τον εξτρεμισμό απαγορεύοντας τα γένια

Βάζει τέλος, επίσης, στη δυνατότητα άρνησης παρακολούθησης της κρατικής τηλεόρασης

Νέα μέτρα για την καταστολή του θρησκευτικού εξτρεμισμού έθεσε σε ισχύ το Σάββατο η Κίνα, απαγορεύοντας, μεταξύ άλλων, τις μακριές γενειάδες.

Τα μέτρα αυτά που αφορούν την επαρχία Ξινγιάνγκ, στη δυτική Κίνα, στην οποία υπάρχουν 10 εκατ. μουσουλμάνοι, έρχονται σε συνέχεια άλλων που έχουν ληφθεί και τα οποία περιλαμβάνουν παράδοση των διαβατηρίων και υποχρεωτική τοποθέτηση GPS στα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την επίμαχη νομοθεσία, απαγορεύεται η υποστήριξη και η διάδοση εξτρεμιστικών απόψεων, η υποστήριξη του θρησκευτικού φανατισμού μέσω γενειάδων, η έκδοση, λήψη και ανάγνωση δημοσιευμάτων, ηχητικού υλικού και βίντεο με εξτρεμιστικό περιεχόμενο, η απόρριψη και άρνηση προϊόντων και υπηρεσιών των κρατικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Απαγορεύεται, επίσης, να μην επιτρέπεται σε παιδιά να λαμβάνουν δημόσια εκπαίδευση και η παρεμβολή σ' αυτήν.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΣΟ Η ΚΙΝΑ

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ξινγιάνγκ, με την κυβέρνηση να περιγράφει τους δράστες ως τρομοκράτες που ωθούνται από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό. Οι περισσότερες επιθέσεις πηγάζουν από την τουρκική μειονότητα των Ουιγούρων.

Πριν λίγες μέρες ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Γινπίνγκ έκανε λόγο για "μεγάλο σιδερένιο τείχος" που θα διασφαλίσει την σταθερότητα στην περιοχή. Η συγκεκριμένη, πλούσια, επαρχία, παίζει σημαντικό ρόλο σε κυβερνητικό πρόγραμμα, που αποσκοπεί στη βελτίωση των οικονομικών δεσμών με την κεντρική Ασία.

Η ΣΧΕΣΗ ΟΥΙΓΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Οι Ουιγούροι είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι και αποτελούν την κυρίαρχη εθνοτική κοινότητα στην Ξινγιάνγκ, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, την Μογγολία, την κεντρική και νότια Ασία. Οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι πιο κοντά γλωσσικά και πολιτισμικά στην κεντρική Ασία, παρά την μακριά ιστορία της κινεζικής κυριαρχίας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συχνά επεισόδια μεταξύ Ουιγούρων και Χαν, της κυρίαρχης εθνοτικής κοινότητας της Κίνας.

Το Πεκίνο έχει επιρρίψει τις ευθύνες σε ισλαμιστές, υπό την ηγεσία του Ισλαμικού Κινήματος Ανατολικού Τουρκεστάν (Etim), το οποίο το 2002 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση. Η Κίνα εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι Ουιγούροι μαχητές έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ