Η Κίνα δώρισε ένα πελώριο άγαλμα του Μαρξ στην Γερμανία

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του

Λίγοι φιλόσοφοι επηρέασαν τόσο την πολιτική θεωρία και την ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια, όσο ο Καρλ Μαρξ. Εντούτοις, σαν από προφητεία που αναφέρει πως ουδείς είναι προφήτης στον τόπο του, εν προκειμένω το Τρίερ.

Η πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ προχώρησε το Σάββατο στα αποκαλυπτήρια ενός χάλκινου αγάλματος του Καρλ Μαρξ. Του φιλοσόφου που με τις ιδέες του άλλαξε την πορεία της ιστορίας, επηρεάζοντας ολόκληρες γενιές ανθρώπων παγκοσμίως και ο οποίος γεννήθηκε ακριβώς πριν 200 χρόνια, στις 5 Μαΐου 1818 στην πόλη Τρίερ. Εκεί όπου στήθηκε το αποκαλυφθέν ύψους άνω των πέντε μέτρων άγαλμά του, δώρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και δημιούργημα του διασημότερου γλύπτη της.

«Ναι, στεκόμαστε δίπλα σε αυτό το παιδί της πόλης μας. Και αντιμετωπίζουμε τον Καρλ Μαρξ με έναν εποικοδομητικό και ενεργό τρόπο. Δεν κρύβουμε το άγαλμα, αντίθετα χαιρόμαστε με αυτήν τη φιλική χειρονομία», δήλωσε η Ντράιερ.

Ο Μαρξ έζησε τα πρώτα 17 χρόνια της ζωής του στο Τρίερ, μια μικρή πόλη της δυτικής Γερμανίας στις όχθες του ποταμού Μοζέλλα. Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και έζησε σήμερα είναι μουσείο. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έκανε το άγαλμα δώρο με αφορμή τα 200ά γενέθλια του εμπνευστή του κομμουνισμού και το το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε την αποδοχή του δώρου τον Μάρτιο του 2017 με 42 ψήφους υπέρ και επτά κατά.

Το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις στη γερμανική πόλη έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ο Καρλ Μαρξ ήταν ένας φιλόσοφος που έβλεπε στο μέλλον, είχε δημιουργικές προσδοκίες. Και σήμερα συμβολίζει πράγματα για τα οποία δεν ευθύνεται και τα οποία δεν προκάλεσε, γιατί πολλά από τα πράγματα που έγραψε ξαναγράφτηκαν αντίθετα», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Σειρά εκδηλώσεων είχαν προγραμματιστεί για την ημέρα και στην Κίνα Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο. «Ο Μαρξ είναι ο μέντορας της επανάστασης του προλεταριάτου και των εργατών σε όλο τον κόσμο, ο βασικός ιδρυτής του μαρξισμού, ο ιδρυτής των μαρξιστικών πολιτικών κομμάτων και ο δημιουργός του διεθνούς κομμουνισμού, και ο σπουδαιότερος στοχαστής της σύγχρονης εποχής», τόνισε ο κ. Σι.

Ενώ αρκετοί πιστεύουν πως το άγαλμα αποτελεί αναγνώριση της μεγαλύτερης διασημότητας που γέννησε το Τρίερ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβάλλουν το επιχείρημα πως η αποδοχή ενός δώρου από την Κίνα δεν συνάδει με την κριτική που ασκείται στην ασιατική χώρα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέραν αυτού, πολλοί θεωρούν τον μεταπολεμικό διαχωρισμό της Γερμανίας σε Δυτική και Ανατολική και την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου ως αποτέλεσμα των μαρξιστικών ιδεών.

Έτσι, το άγαλμα μόνο με πανηγυρισμούς δεν έγινε δεκτό. Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Τρίερ με πανό που αποκαλούσαν τον Μαρξ «πατέρα όλων των δικτατόρων», ενώ ξεχώρισε η παρουσία οπαδών του πνευματιστικού κινήματος Φαλούν Γκονγκ, το οποίο έχει απαγορευθεί στην Κίνα.

 

Πηγή: news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ