ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία εκτός της αντιπυραυλικής ασπίδας που προωθείται από 15 ευρωπαϊκές χώρες

Η Ατλαντική Συμμαχία σχεδιάζει να θωρακιστεί από την πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης.

No profile pic

Η Ισπανία μένει έξω από την αντιπυραυλική ασπίδα που προωθείται από δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες. Το νέο σύστημα θα συνδεθεί με αυτό που έχει ήδη αναπτύξει το ΝΑΤΟ και θα βελτιώσει την άμυνα των συμμαχικών κρατών

Η Ατλαντική Συμμαχία σχεδιάζει να θωρακιστεί από την πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης. Δεκαπέντε χώρες – δεκατέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ και η Φινλανδία κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, υπέγραψαν από κοινού επιστολή με τη δέσμευση να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα. Η γερμανική κυβέρνηση ηγείται του σχεδίου που είναι γνωστό ως European Sky Shield, το οποίο επιδιώκει να συντονίσει τα αντιαεροπορικά συστήματα των συμμετεχόντων σε περίπτωση πιθανής ρωσικής πυραυλικής επίθεσης.

Η Ισπανία, προς το παρόν, δεν είναι μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, αφού, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, το Βερολίνο δεν την έχει «επισήμως» προτείνει. Εάν προκύψει, η Μαδρίτη «θα το μελετήσει», πρόσθεσε. «Όπως είπαμε ήδη στη διμερή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα (μεταξύ Ισπανίας- Γερμανίας), αυτή είναι μια γερμανική απόφαση που συζητείται μονομερώς» είπε η υπουργός. «Η Ισπανία συνεργάζεται σε πολλές πρωτοβουλίες με τη Γερμανία, αλλά όχι στη συγκεκριμένη», κατέληξε η υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Πάντως η απουσία της Ισπανίας, όπως και άλλων δυτικών ή μεσογειακών γειτόνων, δεν είναι ένα θέμα που έχει ανησυχήσει τη Συμμαχία καθώς υφίσταται ήδη μια παγκόσμια ομπρέλα. «Είναι απόφαση του καθενός και δεν αλλάζει τη συλλογική ασφάλεια», εξηγούν συμμαχικές πηγές. Όμως η ένταση των τελευταίων ημερών και η εστίαση στις εξηγήσεις έχουν τραβήξει περισσότερο την προσοχή. «Θα ήταν αρκετό να πούμε ότι τα μέλη από αυτό το μέρος της ηπείρου δεν ήταν στη γενική γερμανική ιδέα, πράγμα που είναι αλήθεια, ή υπάρχουν άλλοι τομείς προτεραιότητας ή ότι επικεντρώνονται στις εθνικές δαπάνες. Για παράδειγμα το ότι δεν συμμετέχουν η Γαλλία ή την Ιταλία δεν το συζητά κανείς», αναφέρουν οι πηγές αυτές.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει ήδη ένα αντιπυραυλικό σύστημα που ενεργοποιείται μέσω ραντάρ που βρίσκονται στην Τουρκία. Αλλά αυτό που προτείνει η Γερμανία έχει την υποστήριξη του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, των Κάτω Χωρών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας. Ο στόχος του δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της ασφάλειας της ηπείρου και την κάλυψη των κενών στο σημερινό αντιαεροπορικό σύστημα.

Πάντως, στον ισπανικό τύπο επισημαίνεται η δήλωση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ζήτησε να ενισχυθεί η αποστολή όπλων στο Κίεβο. «Προτρέπω τους συμμάχους να συνεχίσουν να αυξάνουν τη βοήθεια», προέτρεψε και εξήρε το γεγονός ότι η Ισπανία έχει δεσμευτεί να στείλει τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων Hawk στην Ουκρανία. Ο εξοπλισμός αυτός προστίθεται στο πυροβολικό, στον εξοπλισμό αεράμυνας και στα τεθωρακισμένα οχήματα που στέλνουν οι συμμαχικές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός που παρέχει η Ισπανία θα επιτρέψει «την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας», επεσήμανε.

Αύξηση αμυντικών δαπανών της Ισπανίας κατά 25,8% το 2023

Παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης Σάντσεθ από τους εταίρους του εντούτοις οι προϋπολογισμοί για το 2023 εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο και οι προβλέψεις για τις αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 25,8% το επόμενο έτος. Αυτή η αύξηση θα ευνοήσει ιδιαίτερα τις δαπάνες για στρατιωτικό προσωπικό, φρεγάτες, την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των Eurofighters και των στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών.

Ήταν πάγια υπόσχεση της Ισπανίας προς το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες καθώς βρίσκεται στην προτελευταία θέση της λίστας των χωρών μελών της συμμαχίας σε αμυντικές δαπάνες. Η υπόσχεση αυτή ισχυροποιήθηκε και με την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο και έτσι από τα 9,791 δισ. ευρώ η αύξηση του 25,8% σημαίνει περίπου 12,317 δισ. ευρώ, για αμυντικές δαπάνες ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 1,2% του ΑΕΠ της χώρας.

Η σημαντικότερη αύξηση των δαπανών είναι αφιερωμένη σε προγράμματα εκσυγχρονισμού. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες για στρατιωτικό προσωπικό, αυξήθηκαν κατά 12,6% (πάνω από 1,800 δισ. ευρώ περισσότερα). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες προσλήψεις στρατιωτικών και αύξηση των αποδοχών τους. Επίσης θα τετραπλασιαστούν για το 2023 οι φρεγάτες που κατασκευάζονται στο ναυπηγεία Navantia, στο Ferrol.

Ταυτόχρονα, η απόκτηση και ο εκσυγχρονισμός των Eurofighters αντιστοιχούν σε 600 εκατομμύρια ευρώ. Αύξηση θα σημειώσουν και τα στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, το Airbus A400M, αφιερωμένο στις μεταφορές μεγάλης εμβέλειας, θα έχει 268 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση