ΚΟΣΜΟΣ
Η Γαλλία στηρίζει τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους του για την πρόταση αυτή
Η Γαλλία έγινε το πρώτο μεγάλο δυτικό κράτος που υποστηρίζει δημοσίως τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου των Ρώσων στην Ουκρανία.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους του για την πρόταση αυτή, αναφέρει ο Guardian . Η δήλωση έγινε αφού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε και αυτή εκ μέρους της ΕΕ την πρόταση.
Ως κατηγορούμενοι ενός τέτοιου δικαστηρίου θα θεωρούνται όσοι έχουν εξουσία λήψης αποφάσεων και εμπλέκονται στη διάπραξη του εγκλήματος της επίθεσης, δηλαδή της παραβίασης των συνόρων της Ουκρανίας από τον ρωσικό στρατό. Αυτό θα σήμαινε πολύ πιθανόνότι θα αφορά μια χούφτα προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν καθώς και άλλων προσώπων όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
Russia must pay for its horrific crimes.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 30, 2022
We will work with the ICC and help set up a specialised court to try Russia’s crimes.
With our partners, we will make sure that Russia pays for the devastation it caused, with the frozen funds of oligarchs and assets of its central bank pic.twitter.com/RL4Z0dfVE9
Ο δισταγμός για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου
Εάν καταδικαστούν, ακόμη και ερήμην, η ποινή θα έβαζε οριστικά στον πάγο τις όποιες σχέσεις με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν και την ομάδα του διεθνείς εγκληματίες και καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η ανακοίνωση της Γαλλίας είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η Δύση δύσκολα βλέπει προοπτική στις όποιες διαπραγματεύσεις για ειρήνη.
Η ΕΕ ζητά ένα ειδικό δικαστήριο επειδή η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), αφήνοντας το δικαστήριο της Χάγης χωρίς δικαιοδοσία για «εγκλήματα επίθεσης» που διαπράττονται από τη ρωσική κυβέρνηση. Το ΔΠΔ μπορεί να κρίνει συγκεκριμένα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, αν και ο Πούτιν και οι κορυφαίοι υπουργοί του διατηρούν ασυλία από τη δίωξη όσο είναι στην εξουσία.
Η Ουκρανία ξεκίνησε εκστρατεία για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου τον Απρίλιο, αλλά αντιμετώπισε αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους της. Επί μήνες, εξασφάλιζε υποστήριξη μόνο από κράτη της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.
Σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο, ο Andrii Smyrnov, ο οποίος ηγείται της δημιουργίας του δικαστηρίου εκ μέρους του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η απροθυμία της Δύσης δείχνει ότι εξακολουθεί να επιθυμεί να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μπορεί να δώσει λύση
Η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οποιοδήποτε δικαστήριο θα απαιτούσε την υποστήριξη του ΟΗΕ. Πρότεινε τη σύσταση ενός ανεξάρτητου διεθνούς δικαστηρίου ή ενός εξειδικευμένου δικαστηρίου στο πλαίσιο ενός εθνικού συστήματος δικαιοσύνης. Όπως και να έχει, η Ουκρανία δήλωσε ότι ο αριθμός των κρατών που θα υποστηρίξουν ένα τέτοιο δικαστήριο είναι το κλειδί για την επιβολή οποιασδήποτε καταδίκης.
Οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ήδη ότι η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Παρ' όλα αυτά, σκοπεύουν να καταθέσουν ψήφισμα και, μόλις αυτό απορριφθεί, να ζητήσουν την υποστήριξη της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι αναμένουν «αρκετά καλά ποσοστά» στα Ηνωμένα Έθνη για να υποστηρίξουν την ιδέα.
Μέχρι στιγμής, η θέση των ΗΠΑ, μιας άλλης χώρας εκτός της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ, παραμένει ασαφής, αναφέρει το βρετανικό μέσο.
«Είναι καθήκον μας, ως διεθνής κοινότητα, να βεβαιωθούμε ότι αποδίδουμε δικαιοσύνη»
Σύμφωνα με το Reuters, η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία φιλοξενεί το ΔΠΔ στη Χάγη, έχει επίσης δηλώσει την προθυμία της να ιδρύσει ένα νέο δικαστήριο στην επικράτειά της. «Είναι καθήκον μας, ως διεθνής κοινότητα, να βεβαιωθούμε ότι αποδίδουμε δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Wopke Hoekstra, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «μέσω του ΔΠΔ - αλλά και μέσω άλλων μέτρων».
Η δήλωση ότι η Ρωσία διέπραξε το έγκλημα της επίθεσης όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία, έγινε δεκτή με συντριπτική πλειοψηφία από ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Μάρτιο.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει αρχίσει να επεξεργάζεται την πρόταση για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Στόχος είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το σχέδιο αυτό μεταξύ των μελών της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε η ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.