ΚΟΣΜΟΣ
Η ενεργειακή κρίση επεκτείνεται στις σκανδιναβικές χώρες
Καθώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης κατευθύνεται βόρεια, η εξάντληση των αποθεμάτων νερού επιτείνει περαιτέρω την έλλειψη ενέργειας στην περιοχή των σκανδιναβικών χωρών
SHARE:
Καθώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης κατευθύνεται βόρεια, η εξάντληση των αποθεμάτων νερού επιτείνει περαιτέρω την έλλειψη ενέργειας στην περιοχή των σκανδιναβικών χωρών. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκανδιναβία έφτασαν τον Σεπτέμβριο σε πενταπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν. Βάλλονται, έτσι, οι πάντες: από τα ενεργοβόρα εργοστάσια και τα ορυχεία μέχρι τους φοιτητές που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Και ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη.
Το βορειότερο άκρο της Ευρώπης δεν μένει αλώβητο από την έλλειψη φυσικού αερίου και λιθάνθρακα που συμπίπτει με την εξάντληση των αποθεμάτων νερού, κυριότερης πηγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Η Σουηδία βασίζεται σε μονάδα ηλικίας 52 ετών που με καύσιμο το πετρέλαιο της προσφέρει φωτισμό. Η εγχώρια εταιρεία κοινής ωφελείας προσπαθεί να πείσει τις βιομηχανίες της χώρας να εξοικονομήσουν ενέργεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Οπως τονίζει ο Μάτις Πέρσον, στέλεχος της Fortum Oyi, «ο συνδυασμός χαμηλών αποθεμάτων νερού στη Σκανδιναβία και μειωμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου γενικότερα στην Ευρώπη στοιχειοθετούν την τέλεια καταιγίδα, με κορύφωση τις υψηλές τιμές άνθρακα» Ο ίδιος προσθέτει πως «με τις νέες καλωδιακές συνδέσεις σε Γερμανία και Βρετανία οι υψηλές τιμές που είδαμε στην Ευρώπη εισέρχονται στο σκανδιναβικό σύστημα» Τα αποθέματα νερού της Σκανδιναβίας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας γι’ αυτή την εποχή του χρόνου. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν βροχοπτώσεις, αλλά γενικά η κατάσταση στη νοτιοδυτική Νορβηγία ήταν τόσο κακή ώστε η εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Stanett SF προειδοποίησε χθες για τα χαμηλά επίπεδα επάρκειας. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την περιοχή με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθεμάτων που συνδέεται με τη Γερμανία και τη Δανία, καθώς και με τη Βρετανία μέσω μιας νέας σύνδεσης.
Το επίπεδο πληρότητας ήταν 52,3% στις 20 Σεπτεμβρίου και είναι το χαμηλότερο από το 2006 γι’ αυτή την εποχή. Αναπόφευκτα προκαλεί ανησυχία λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη περίοδο, οπότε αρχίζουν να μειώνονται τα αποθέματα προς το τέλος του φθινοπώρου. Μιλώντας στο Bloomberg ο Αντερς Γκάουντεσταντ, αντιπρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης ενέργειας Agder Energi, τόνισε πως «υπό κανονικές συνθήκες αυτή την περίοδο του έτους γεμίζουν οι δεξαμενές, αλλά φέτος τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο είχαμε καύσωνα και πολύ λίγη βροχή» Τα αποθέματα νερού δεν επαρκούν για εξαγωγές στην υπόλοιπη ήπειρο και στη Βρετανία, επισημαίνει ο Ζίγκμπιορν Σέλανδ, αναλυτής στη συμβουλευτική εταιρεία StormGeo Nena AS. Βρετανία και Ιρλανδία έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό από την έλλειψη φυσικού αερίου και αναζητούν απεγνωσμένα ενέργεια. Ο Αντρε Γκούσταβσον, αναλυτής στη σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Skelleftea Kraft, επισημαίνει ότι «η πεποίθηση πως εμείς είμαστε κάτι σαν την πράσινη μπαταρία της Ευρώπης διαψεύδεται φέτος τον χειμώνα» Ανάμεσα στα σενάρια που έχει εξετάσει η εταιρεία του, το χειρότερο είναι να πληγεί η οικονομική ανάπτυξη από τις διακοπές παραγωγής εξαιτίας του υψηλού κόστους της ενέργειας.