ΚΟΣΜΟΣ
Η διάβρωση πλήττει βίαια τις βραχώδεις ακτές της Βρετανίας
Το φαινόμενο έχει επιταχυνθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής
SHARE:
Οι βραχώδεις ακτές της Βρετανίας υπόκεινται σε ταχεία διάβρωση. Στο μεσαιωνικό χωριό Χέιπσμπορο, στην ανατολική ακτή του Νόρφολκ, 35 σπίτια έχουν χαθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει επιταχύνει τη διάβρωση.
Αυτή η εναέρια φωτογραφία του 2005 αποκαλύπτει μια κοινότητα που ζητεί απελπισμένα βοήθεια. Από τότε, έχουν χαθεί περισσότερα σπίτια, λόγω των θαλάσσιων φαινομένων. Ο Μάλκολμ Κέρμπι είναι κάτοικος του χωριού. Ξέρει αυτή την ακτογραμμή εδώ και πολλές δεκαετίες. Έχει αγωνιστεί για την προστασία της:«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη διαχείριση αυτής της ακτής σ' αυτή τη χώρα είναι η μεγάλη έλλειψη χρηματοδότησης».
Η διάβρωση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο για τις παράκτιες κοινότητες. Το θέμα όμως είναι ότι έχει επιταχυνθεί. Ο απεσταλμένος του Euronews, Λουκ Χάνραχαν μεταδίδει: «Η ανατολική ακτή είναι πολύ ευάλωτη. Μπορείτε να δείτε πόσο εύθρυπτο είναι αυτό το αμμώδες έδαφος. Πριν μια εβδομάδα όλο αυτό το κομμάτι γης ήταν κολλημένο στο βράχο. Τώρα το περισσότερο έχει πέσει κάτω στην ακτή. Κοινότητες όπως το Χέιπσμπορο, είναι στην πρώτη γραμμή της παράκτιας διάβρωσης σ' αυτή τη χώρα. Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 4 μέτρα γης. Ο ρυθμός αυτός αυξάνεται. Η επιτροπή για την κλιματική αλλαγή υποστηρίζει ότι αν δεν παρθούν μέτρα, η γη όπου στέκονται σήμερα 100 χιλιάδες σπίτια, θα χαθεί στον ωκεανό».
Η δρ Σόφι Ντέι από το Πανεπιστήμιο East Anglia μελετά τις κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και πώς μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα γι'αυτήν οι κοινότητες: «Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Χέιπσμπορο. Ο κόσμος χάνει τα σπίτια του. Πέφτουν κυριολεκτικά από την άκρη του βράχου. Πρέπει να προετοιμάσουμε καλύτερα τις κοινότητες σε μακροχρόνια βάση για να αντέξουν και να μπορέσουν να διαχειριστούν τέτοια φαινόμενα».
Η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε μέσα στη φετινή χρονιά την στρατηγική της για τις πλημμύρες και την παράκτια διάβρωση. Θα μελετήσει τη δυνατότητα μετακίνησης κάποιων οικισμών. Δεν υπάρχουν όμως κονδύλια γι' αυτή την νέα στρατηγική. Πάνω από 18 χιλιάδες χιλιόμετρα της βρετανικής ακτογραμμής είναι ευάλωτα σε θαλάσσιες πλημμύρες και σε κατολισθήσεις. Η διάβρωση γίνεται γρήγορα ένας ακόμη μεγάλος κίνδυνος για τα 17 εκατομμύρια πολίτες που ζουν κοντά στις βρετανικές ακτές.