ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστρία επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Σλοβακία

Θα δημιουργηθούν 11 σημεία διέλευσης.

Η Αυστρία επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Σλοβακία

Η Αυστρία θα επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Σλοβακία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τσεχίας, έπειτα από αύξηση των διελεύσεων παράτυπων μεταναστών, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση.

"Έχουμε ήδη λάβει σημαντικά μέτρα στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Σλοβενία. Εφεξής η αστυνομία θα ελέγχει επίσης τα σύνορα με την Σλοβακία από σήμερα τα μεσάνυχτα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.

Θα δημιουργηθούν 11 σημεία διέλευσης.

"Οφείλουμε να είμαστε πιο γρήγοροι από τη μαφία των διακινητών. Είναι ένα απαραίτητο μέτρο για τουλάχιστον 10 μέρες", πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το αυστριακό σύστημα ασύλου έχει φτάσει "στα όριά του".

Η Αυστρία, η οποία έχει 9 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο 56.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου, δηλαδή περισσότερα από ολόκληρη τη χρονιά το 2021, αν και ο αριθμός αυτός υπολείπεται κατά πολύ από αυτόν που καταγράφηκε κατά την μεταναστευτική κρίση του 2015 (σχεδόν 90.000).

Ο υπουργός επισήμανε μεγάλη και ξαφνική αύξηση του αριθμού των Ινδών πολιτών, που σπάνια δικαιούνται άσυλο, πέραν της άφιξης Αφγανών και Σύρων αιτούντων άσυλο.

Η αύξηση αυτή εξηγείται επίσης από την ενίσχυση των ελέγχων, καθώς ο λεγόμενος κανονισμός του Δουβλίνου αναθέτει στις χώρες εισόδου των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ την εξέταση του αιτήματός τους, ακόμη κι αν αυτοί δεν θέλουν να παραμείνουν εκεί.

Χθες, Τρίτη, η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε την επανάληψη των ελέγχων για τουλάχιστον 10 ημέρες στα σύνορά της με τη Σλοβακία για τον ίδιο λόγο.

Η Μπρατισλάβα αντέδρασε κρίνοντας ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τρεις αυτές χώρες της κεντρικής Ευρώπης ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε επικρίνει στα τέλη Απριλίου τους ελέγχους που εισήγαγαν από το 2015 ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Αυστρία και η Γαλλία, υπενθυμίζοντας ότι αυτοί δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε διάρκεια τους έξι μήνες.

Οι έλεγχοι αυτοί αιτιολογούνται, σύμφωνα με τα κράτη αυτά, από μια αυξημένη βούληση καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, της τρομοκρατικής απειλής ή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση