ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία μαθαίνει ζεϊμπέκικο

Για πρώτη φορά διοργανώνεται 10ήμερο φεστιβάλ με ελληνικούς χορούς - Θα πραγματοποιηθούν δράσεις στο Σίδνεϊ, στη Μελβούρνη και στην Αδελαΐδα

Η Αυστραλία μαθαίνει ζεϊμπέκικο

Φεστιβάλ ζεϊμπέκικου διοργανώνεται για πρώτη φορά στη μακρινή… Αυστραλία.

Στην εκδήλωση που θα εξοικειώσει το αυστραλιανό κοινό με τις ελληνικές μελωδίες θα δώσει το «παρών» και ένας άνθρωπος που έχει μετατρέψει τη ζωή του σε… αποστολή διάδοσης του ζεϊμπέκικου, ο Χρήστος Σιακαλλής, ο οποίος σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται σε διαφορετική χώρα του κόσμου για να διδάξει τα βήματά του.

Πριν από λίγες μέρες ήταν στη Βουλγαρία, νωρίτερα στη Ρουμανία, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Πιο πριν στο Λονδίνο, στη Σμύρνη, στη Λάρνακα, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αθήνα…

«Το 1975 οι γονείς μου άνοιξαν μια σχολή χορού στην Κύπρο, όπου δίδασκαν κυπριακούς και ελληνικούς λαϊκούς χορούς. Σήμερα, 47 χρόνια μετά, η αδελφή μου και εγώ συνεχίζουμε την παράδοση, ενώ τα τελευταία εννέα χρόνια έχω ξεκινήσει να εργάζομαι και στο εξωτερικό. Η αρχή έγινε μέσα από τη συμμετοχή μου σε διεθνή φεστιβάλ, όταν διαπίστωσα με πόση αγάπη αγκάλιαζαν τον «Ζορμπά», όχι μόνο Ελληνες και Κύπριοι της Διασποράς αλλά και ξένοι φιλέλληνες», λέει ο ίδιος στα «ΝΕΑ».

«Ετσι ξεκίνησα να πηγαίνω Σαββατοκύριακα σε διάφορες χώρες του κόσμου για να διδάξω ζεϊμπέκικο, χασάπικο και χασαποσέρβικο. Στα σεμινάρια συμμετέχουν άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα, που κάνουν διακοπές στη χώρα, που τους αρέσει η ελληνική κουζίνα και η ελληνική μουσική και θέλουν να μάθουν να χορεύουν ελληνικούς χορούς. Μετά τα μαθήματα συνήθως διοργανώνεται και ελληνική βραδιά με ελληνικό φαγητό, μουσική και χορό και έτσι υπάρχει μια πλήρης γνωριμία με τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα», προσθέτει ο κ. Σιακαλλής.

Αλλωστε, στο εξωτερικό τα μαθήματα ελληνικού χορού τείνουν να γίνουν και «μόδα» ως εταιρική παροχή. «Μας καλούν συχνά εταιρείες οι οποίες, αντί, για παράδειγμα, να οργανώσουν μια εξόρμηση ορειβασίας ένα Σαββατοκύριακο για τους εργαζομένους τους, διοργανώνουν ελληνικές βραδιές με δίωρα μαθήματα ζεϊμπέκικου», εξηγεί ο κ. Σιακαλλής, ο οποίος έχει χορογραφήσει ζεϊμπέκικο ακόμη και για παράσταση των ρωσικών μπαλέτων Kostroma στη Μόσχα.

Σεμινάρια και εργαστήρια

Στην Αυστραλία τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Το φεστιβάλ προβλέπεται να διαρκέσει 10 ημέρες, με έναρξη την 1η Ιουλίου 2023, ενώ στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν δράσεις στο Σίδνεϊ, στη Μελβούρνη και στην Αδελαΐδα.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια και εργαστήρια για την ιστορία του ζεϊμπέκικου, να απολαύσουν βραδιές πολίτικης κουζίνας με γλέντια και φαγητό και να συμμετάσχουν σε ειδικές χορευτικές παραστάσεις και διαγωνισμούς.

Ψυχή του φεστιβάλ είναι η ομογενής Σοφία Βεντούρη, η οποία διδάσκει Ελληνικό Χορό και Πολιτισμό τα τελευταία 30 χρόνια στο Σίδνεϊ. Στόχος της είναι «να καταλάβουν τα παιδιά ότι το ζεϊμπέκικο κουβαλάει την ιστορία ενός ολόκληρου πληθυσμού που μετανάστευσε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922», όπως έχει πει η ίδια σχηματίζοντας «ένα νέο στρώμα ανθρώπων», που βίωσαν συναισθήματα βαθύτατου πόνου, θλίψης και απώλειας.

«Μέσα από αυτές τις δυσβάσταχτες δυσκολίες της ζωής γεννήθηκαν, επίσης, τα ρεμπέτικα τραγούδια και έτσι η μουσική μαζί με τον χορό αποτέλεσαν ένα είδος έκφρασης συναισθημάτων ήττας, θλίψης και απόγνωσης που φέρει ο ξεριζωμός από την πατρίδα, το σπίτι και την οικογένεια. Αλλοι θεωρούν ότι είναι αρχαϊκός θρακικός χορός ή αρχαίος ελληνικός χορός. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την προέλευση αυτού του ιδιαίτερου είδους χορού», λέει.

Το «παρών» θα δώσει ο Χρήστος Σιακαλλής, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αυστραλία για να διδάξει πρώτη φορά ζεϊμπέκικο εκεί.

Η κορύφωση του φεστιβάλ αναμένεται στις 8 Ιουλίου, με την προβολή ειδικού αφιερώματος σε μερικές από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες ζεϊμπέκικου του ελληνικού κινηματογράφου, που έχουν αφήσει το πολιτισμικό τους αποτύπωμα εντός και εκτός Ελλάδας.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση