ΚΟΣΜΟΣ

Η αντίδραση της Νικόλ Μαλλιωτάκη στην πώληση F16 στον Ερντογάν

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη σε tweet της απορρίπτει την πρόταση Μπάιντεν να πωληθούν τα F16 στην Τουρκία.

 Η αντίδραση της Νικόλ Μαλλιωτάκη στην πώληση F16 στον Ερντογάν

Μέσα στους βουλευτές και τους γερουσιαστές που αντιδρούν στο αίτημα Μπάιντεν για πώληση των F16 στην Τουρκία, είναι και η Νικόλ Μαλλιωτάκη. H βουλευτής στην ανάρτηση της στο Twitter αναφέρεται στον λόγο που θα απορρίψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Σε πρόσφατό της tweet, ανήρτησε μία φωτογραφία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «η WSJ γράφει ότι ο Μπάιντεν θα ζητήσει επισήμως από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των μαζητικών F-16 fighter στην Τουρκία σε αντάλλαγμα με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αυτή η φωτογραφία του Ερντογάν με τον Ραϊσί του Ιράν και τον Πούτιν της Ρωσίας είναι απλά ένας λόγος που το Κογκρέσο πρέπει να απορρίψει μια τέτοια πώληση».

Το tweet της Μαλλιωτάκη

Τι μέλλει γενέσθαι αν απορριφθεί το αίτημα Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις, προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να θέσει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση.

Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση. Στην περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει αρνητική στάση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα – εάν το επιθυμεί – να επανέλθει στο Κογκρέσο, ζητώντας αυτή τη φορά την έγκριση μιας τελικής συμφωνίας.

Μπορεί ο Μπάιντεν να παρακάμψει το βέτο

Σημειώνεται ότι, στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς παράκαμψε την άρνηση του Κογκρέσου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Εάν τελικά ο πρόεδρος Μπάιντεν πράξει κάτι ανάλογο, θα είναι σίγουρα πιο δύσκολο για το Κογκρέσο να παρακάμψει, σε αυτό τον δεύτερο γύρο, την πρόθεση του Λευκού Οίκου, καθώς θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι για τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν θα είναι πολιτικά μια εύκολη υπόθεση να αψηφήσει τελείως το βέτο ενός προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, που προέρχεται από το δικό του κόμμα.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση