ΚΟΣΜΟΣ
Η ανθεκτικότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο μικροσκόπιο των ελεγκτών
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο υποβάλλει σε έλεγχο την ανθεκτικότητα των κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο, Επιτροπή και Δικαστήριο) στην πανδημία COVID-19
SHARE:
Η πανδημία COVID-19 είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) διενεργεί έλεγχο σχετικά με την ανθεκτικότητα που επέδειξαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, καθώς και με τα διδάγματα που αποκόμισαν από αυτήν.
«Η πανδημία COVID-19 ανάγκασε τους διάφορους οργανισμούς παγκοσμίως να προσαρμόσουν τις μεθόδους εργασίας τους, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν», δήλωσε ο Marek Opiola, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν αποτελούν εξαίρεση: αναγκάστηκαν να αντιδράσουν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Ο έλεγχος που διενεργούμε εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο αυτά αποκρίθηκαν στην πανδημία, καθώς και στα διδάγματα που αποκόμισαν.»
Το ΕΕΣ υποβάλλει σε έλεγχο την ανθεκτικότητα των κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο, Επιτροπή και Δικαστήριο) στην πανδημία COVID-19. Ο έλεγχος θα καλύψει τη σχετική απόκριση στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο, στο Στρασβούργο, καθώς και στις διάφορες χώρες όπου είναι εγκατεστημένο το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής.
Ειδικότερα, οι ελεγκτές θα εξετάσουν κατά πόσον τα εν λόγω όργανα διέθεταν ολοκληρωμένα και σε τακτική βάση επικαιροποιούμενα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας και ετοιμότητας και αν τα σχέδια αυτά βασίζονταν σε αναγνωρισμένα πρότυπα. Επίσης, οι ελεγκτές θα ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε η απόκριση των θεσμικών οργάνων κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες εντολές τους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις νέες προκλήσεις που προέκυψαν από την κρίση. Τέλος, στο πλαίσιο του ελέγχου θα αναλυθούν τα διδάγματα που αποκόμισαν τα θεσμικά όργανα, προκειμένου να προετοιμαστούν για το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την πανδημία.
Ο έλεγχος αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ελέγχων που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της κρίσης της COVID-19 στην ΕΕ. Άλλες εργασίες εστιάζουν στην απόκριση της ΕΕ σε επίπεδο πολιτικής· ο εν προκειμένω έλεγχος θα επικεντρωθεί στα ίδια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα οποία δρομολόγησαν την εν λόγω απόκριση.
Το ΕΕΣ δημοσίευσε πρόσφατα δύο επισκοπήσεις σχετικά με την απόκριση της ΕΕ στην κρίση της COVID-19, η μία σχετικά με την απόκριση στον τομέα της υγείας και η άλλη σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, καθώς και μία ειδική έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών κατά την πανδημία. Στο πρόγραμμα εργασίας 2021+ του ΕΕΣ ανακοινώθηκε ότι ένας στους τέσσερις νέους ελέγχους του φέτος θα αφορά την COVID-19 και τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη.
Γενικές πληροφορίες
Κάθε θεσμικό όργανο της ΕΕ λειτουργεί κατά κύριο λόγο ανεξάρτητα. Όσον αφορά τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού, τα εν λόγω όργανα διαθέτουν μεγάλη αυτονομία στο πλαίσιο ενός κοινού κανονιστικού πλαισίου. Ζητήματα όπως τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας, οι εκτιμήσεις κινδύνου, η ασφάλεια ΤΠ, οι συνθήκες εργασίας και η διαχείριση των κτιρίων διέπονται από τους εσωτερικούς κανόνες εκάστου.
Ο περί ου ο λόγος έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022. Τα δελτία ελέγχου βασίζονται στις προπαρασκευαστικές εργασίες που εκτελούνται πριν από την έναρξη ενός ελέγχου και δεν πρέπει να θεωρούνται ως παρατηρήσεις, συμπεράσματα ή συστάσεις ελέγχου. Το πλήρες κείμενο του δελτίου ελέγχου διατίθεται στα αγγλικά στον ιστότοπο του ΕΕΣ eca.europa.eu.