ΚΟΣΜΟΣ
Η άγρια ζωή ανακάμπτει στη γηραιά ήπειρο – Τι δείχνει νέα μελέτη
Η τελευταία έκθεση για την ανάκαμψη της άγριας ζωής στην Ευρώπη περίπου πριν από μια δεκαετία, τα περισσότερα εκ τότε συνέχισαν να ανακάμπτουν. Αλλά είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να μην υποθέτουμε ότι η αυτό θα συνεχιστεί υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Οι λύκοι, οι καφέ αρκούδες και οι αετοί με λευκή ουρά είναι ορισμένα από τα αρπακτικά είδη, που έχουν επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση για την ανάκαμψη της άγρας πανίδας.
Η έκθεση που τιτλοφορείται «Επιστροφή της ευρωπαϊκής άγριας ζωής» εκπονήθηκε κατά παραγγελία του «Rewilding Europe». Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για 50 άγρια είδη, των οποίων ο πληθυσμός και η γεωγραφική κατανομή τους έχουν επεκταθεί τα τελευταία 40 χρόνια, για να δείξουν πώς με τη νομική προστασία, την αποκατάσταση των βιότοπων και τις επανεισαγωγές μπορεί να επιτευχθεί η ανάκαμψη των ειδών.
«’Η συντριπτική πλειονότητα έχει ανακάμψει χάρη στις ανθρώπινες προσπάθειες», είπε στον «Guardian» η Louise McRae από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), η οποία είναι μία από τις συντάκτριες της έκθεσης. «Μπορεί να είναι αρκετά καταθλιπτικό για εμάς του ερευνητές να ακούμε τα στατιστικά, αλλά αυτή η έκθεση είναι πραγματικά συναρπαστική, ενθαρρυντική και εμπνέει ανθρώπους σαν εμένα να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε» πρόσθεσε.
Η έκθεση εξέτασε 25 πτηνά και 24 θηλαστικά. Δε συμπεριέλαβε φυτά και έντομα εν μέρει επειδή υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες τάσεις που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα είδη.
«Επιλέξαμε να εστιάσουμε σε αυτά τα είδη επειδή τα στοιχεία είναι τόσο ενθαρρυντικά» σημειώνει η McRae και αναγνωρίζει ότι «μερικές φορές να υπάρχει προκατάληψη προς τα μεγαλύτερα ή πιο χαρισματικά είδη».
Ο γκρίζος λύκος παρουσιάζει την ταχύτερη ανάκαμψη μεταξύ των σαρκοφάγων. Για αιώνες θανατώνονταν από τους ανθρώπους. Μετά την εισαγωγή της νομοθεσίας για την προστασία των γκρίζων λύκων υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή στη συμβίωση μαζί τους. Ο πληθυσμός τους πλέον ανέρχεται στις 17.000, σημειώνοντας αύξησή κατά 1.800%.
Παράλληλα, υπάρχουν 12.500 ζευγάρια αετών με λευκή ουρά, που πετούν στους αιθέρες της Ευρώπης. Από το 1970 έως το 2018 ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κατά 445%.
Ο πληθυσμός, πάλι, των καφέ αρκούδων έχει αυξηθεί κατά 44%, χάρη στην προστασία τους από το νόμο, αλλά οι συγκρούσεις ανθρώπου-αρκούδας συνεχίζονται. «Η συνύπαρξη με είδη όπως τα σαρκοφάγα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά οι συμπεριφορές αλλάζουν - εξακολουθούμε να μαθαίνουμε τρόπους να ζούμε μαζί με αυτά τα είδη» τόνιζει η McRae.
Η νομική προστασία, οι αλλαγές στη χρήση γης και η καλύτερη διαχείριση των ειδών είναι ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη διάσωση τους. Η διεύρυνση, η αναβάθμιση και η σύνδεση οικοτοπων έχει αποδειχθεί επίσης, ότι μπορούν να αποφέρουν καρπούς.
«Αυτή η νέα έκθεση όχι μόνο ρίχνει φως στο ποια ευρωπαϊκά είδη άγριας ζωής ανακάμπτουν αλλά και στους λόγυς σημείωσε ο Frans Schepers, διευθυντής του Rewilding Europe.
Η τελευταία έκθεση για την ανάκαμψη της άγριας ζωής στην Ευρώπη περίπου πριν από μια δεκαετία, τα περισσότερα εκ τότε συνέχισαν να ανακάμπτουν. Αλλά είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να μην υποθέτουμε ότι η αυτό θα συνεχιστεί υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
«Μαθαίνοντας από τις επιτυχημένες ιστορίες, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την ανάκαμψη της άγριας ζωή. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά σε πολλά μέτωπα, ώστε αυτή να συεχιστεί» καταλήγει ο Schepers.