ΚΟΣΜΟΣ
«Η 3 δευτερολέπτων μνήμη των χρυσόψαρων» και άλλοι 9 μύθοι για τα ζώα που καταρρίπτονται
Το να μαθαίνουμε ενδιαφέρουσες και αξιοπερίεργες αλήθειες για τα ζώα είναι συναρπαστικό.
Ξέρουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε αν κάποια πράγματα που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι για τα ζώα είναι αλήθειες ή μύθοι; Ας δούμε – και ας καταρρίψουμε – μερικούς από τους πιο διαδεδόμενους μύθους που επικρατούν σχετικά με κάποια ιδιαίτερα δημοφιλή μέλη του ζωικού βασιλείου:
Μύθος: Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν αχρωματοψία
Για χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα αγαπημένα μας χνουδωτά ζώα συντροφιάς είχαν περιορισμένη όραση και δεν μπορούσαν να δουν καλά τα χρώματα. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι οι γάτες και οι σκύλοι έχουν πολύ καλύτερη όραση απ’ ότι πιστεύαμε. Και τα δύο ζώα μπορούν να δουν το πράσινο και το μπλε. Επιπλέον, οι γάτες έχουν περισσότερα φωτο-αισθητηριακά κύτταρα στα μάτια τους απ’ ότι οι άνθρωποι, και γι’ αυτόν τον λόγο μπορούν να δουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Μύθος: Τα αρσενικά ζώα δεν φροντίζουν τα μικρά τους
Σε πολλά είδη ζώων, τα αρσενικά ζώα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των μικρών τους. Στην περίπτωση των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, για παράδειγμα, ο θηλυκός πιγκουίνος γεννά τα αυγά, και στη συνέχεια πηγαίνει… διακοπές στη θάλασσα έτσι ώστε να επανέλθει και να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Όσο η μητέρα πιγκουίνος λείπει, ο πατέρας πιγκουίνος τα παρακολουθεί και πρακτικά τα κλωσσά μέχρι να σκάσουν τα πουλάκια. Μάλιστα, μπορεί να στερήσει από τον εαυτό του την τροφή για να αποφύγει να μετακινηθεί και να κινδυνεύσουν τα πιγκουινάκια.
Οι μπαμπάδες του είδους των πτηνών Jacana, τα οποία ζουν σε τροπικά μέρη, είναι εξίσου δοτικοί. Παραμένουν κοντά στη φωλιά για καιρό αφού αποδημήσουν οι μαμάδες, και φροντίζουν ακόμα και τα αυγά που έχουν γονιμοποιηθεί από άλλα αρσενικά.
Μύθος: Μόνο τα θηλυκά ζώα κυοφορούν
Παρότι αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ισχύει για τους ιππόκαμπους, οι οποίοι κυοφορούν και γεννούν τα μικρά. Έχουν, μάλιστα, έναν σάκο στον οποίο εναποθέτουν τα θηλυκά τα αυγά. Στη συνέχεια, το αρσενικό γονιμοποιεί τα αυγά και τα κυοφορεί για 45 ημέρες, μέχρι να είναι έτοιμα να εμφανιστούν τα πλήρως ανεπτυγμένα μικρά ιπποκαμπάκια. Οι νέοι πατέρες ιππόκαμποι βιώνουν ακόμα και μυϊκές συσπάσεις όσο γεννούν. Ένας αρσενικός ιππόκαμπος μπορεί να γεννήσει 100 με 200 μικρά σε μία γέννα.
Μύθος: Οι νυχτερίδες είναι τυφλές
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι νυχτερίδες είναι τυφλές. Ισχύει ότι οι νυχτερίδες κυνηγούν στο σκοτάδι εντοπίζοντας τα θηράματά τους με τη χρήση υπερήχων, αλλά μπορούν και να δουν. Έχει αποδειχθεί ότι οι νυχτερίδες προτιμούν, κάποιες φορές, να χρησιμοποιούν την όρασή τους όταν κυνηγούν, η οποία είναι και αρκετά οξυμένη.
Μύθος: Η μνήμη των χρυσόψαρων έχει διάρκεια τριών δευτερολέπτων
Η μνήμη των χρυσόψαρων μπορεί να “χωρέσει” έως και τριών μηνών αναμνήσεις, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Plymouth. Για την ακρίβεια, υπάρχει ακόμα και η περίπτωση τα χρυσόψαρα να μπορούν να μετρήσουν τον χρόνο. Είναι δυνατό να εκπαιδευτεί ένα ψάρι για να “σπρώξει” έναν μοχλό που το ταΐζει συγκεκριμένες ώρες τις ημέρας. Κατά τη διάρκεια τέτοιων μελετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, όταν πλησίαζε η ώρα, τα ψάρια περιφέρονταν γύρω από τον μοχλό περιμένοντας να έρθει η ώρα να φάνε.
Μύθος: Οι καμήλες αποθηκεύουν νερό στις καμπούρες τους
Οι καμπούρες των καμήλων τις βοηθούν να επιβιώσουν όταν δεν επαρκούν οι πηγές τροφής, αλλά δεν είναι απλά σάκοι με νερό. Στην πραγματικότητα, στις καμπούρες αποθηκεύονται λίπη, και γι’ αυτό κρέμονται όταν τα σώματα των καμήλων τα καίνε λόγω έλλειψης τροφής. Οι καμήλες μπορούν να περάσουν μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ενυδάτωση, αλλά το επιπλέον νερό που χρησιμοποιούν αποθηκεύεται στο κυκλοφορικό τους σύστημα, και όχι στις καμπούρες.
Μύθος: Αν ένα σκουλήκι κοπεί στα δύο, θα επιβιώσει ως δυο σκουλήκια
Οι γεωσκόληκες έχουν δύο ξεχωριστά άκρα: κεφάλι και ουρά. Το κεφάλι βρίσκεται στο άκρο που βρίσκεται πιο κοντά στη μεγαλύτερη διάμετρο του σκουληκιού, και το μπορεί να αναπτύξει καινούρια ουρά αν κοπεί κάτω απ’ αυτή τη διάμετρο. Η ουρά μπορεί να κουνιέται για λίγο αφού κοπεί, αλλά δεν μπορεί να αναπτύξει καινούριο κεφάλι για να δημιουργήσει νέο σκουλήκι. Η μόνη εξαίρεση είναι τα σκουλήκια Planaria, τα οποία μπορούν να αναδημιουργήσουν το σώμα τους ακόμα και από μια φέτα λεπτή όσο το ένα τριακοσιοστό του αρχικού τους μεγέθους. Μπορούν ακόμα και να αναπτύξουν ένα νέο κεφάλι, γεμάτο από τις παλιές αναμνήσεις του σκουληκιού, όπως φάνηκε σε μία έρευνα του 2013.
Οι χαμαιλέοντες γίνονται ένα με το περιβάλλον τους
Οι χαμαιλέοντες πράγματι αλλάζουν χρώματα, τα οποία συχνά ταιριάζουν με το φόντο στο οποίο βρίσκονται, όπως για παράδειγμα όταν γίνονται πράσινοι και κάθονται ανάμεσα σε φύλλα. Δεν μπορούν, όμως, να ταιριάξουν το χρώμα τους κατά βούληση με ένα καρό τραπεζομάντηλο, για παράδειγμα, όπως βλέπουμε καμιά φορά στα καρτούν. Αντ’ αυτού, το χρώμα ενός χαμαιλέοντα αλλάζει ανάλογα με τη θερμοκρασία ή τη διάθεσή του. Το ερπετό μπορεί να γίνει πιο σκουρόχρωμο όταν νιώθει επιθετικό, ή πιο ανοιχτόχρωμο για να αντανακλά τη θερμότητα όταν ζεσταίνεται. Τα χρώματα δεν έχουν σχέση με τι περιβάλλει το ζώο.
Οι ταύροι θυμώνουν όταν βλέπουν το κόκκινο χρώμα
Οι ταύροι έχουν αχρωματοψία στο κόκκινο και στο πράσινο. Αυτό που τους προκαλεί επιθετικότητα κατά τη διάρκεια μιας ταυρομαχίας, είναι η κίνηση της κάπας, και είναι πιο πιθανό να επιτεθούν σε ένα αντικείμενο που κινείται, ανεξαρτήτου χρώματος. Το κόκκινο συνδέθηκε με τους ταύρους λόγω της χρήσης κόκκινης κάπας από τους ταυρομάχους. Δυστυχώς, ο λόγος που επιλέχθηκε το χρώμα, είναι πιθανότατα για να μην φαίνεται πάνω του το αίμα του ζώου, το οποίο παραδοσιακά σκοτώνεται στο τέλος της ταυρομαχίας.
Οι αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη
Κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης, τα ζώα κοιμούνται τόσο βαθιά που δεν ξυπνούν από αγγίγματα ή δυνατούς θορύβους. Ακόμα, μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και τον ρυθμό του καρδιακού παλμού τους, ενώ η αναπνοή τους γίνεται πιο αργή. Μπορεί οι αρκούδες να πέφτουν σε βαθύ ύπνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά ξυπνούν εύκολα από ήχους, και διατηρούν αρκετά υψηλή τη θερμοκρασία τους.
Φωτογραφία από Rudy and Peter Skitterians από το Pixabay
Πηγή:topetmou.gr