Χάγη: «Η Αούνγκ Σαν Σου Κίι λέει ψέματα» υποστηρίζουν οι Ροχίνγκια

Η Αούνγκ Σαν Σου Κιι δέχεται πως μπορεί να υπήρξε δυσανάλογη χρήση βίας,όμως αρνείται πως ο στρατός της χώρας της διέπραξε γενοκτονία

Συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Μιανμάρ. Η Αούνγκ Σαν Σου Κιι αρνείται πως ο στρατός της χώρας της διέπραξε γενοκτονία κατά των Ροχίγκια, όμως δέχεται πως μπορεί να υπήρξε δυσανάλογη χρήση βίας.

Η ηγέτης της Μιανμάρ υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση, ενώ αρνείται να μιλήσει στους δημοσιγράφους. Ο υπουργός δικαιοσύνης της Γκάμπια και βασικός κατήγορος στην υποθέση υποστηρίζει πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις και η Μιανμάρ διέπραξε γενοκτονία.

«Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα έχει καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα: Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την Μυανμάρ κατέληξε πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που στοιχειοθετούν το έγκλημα της γενοκτονίας» δήλωσε ο υπουργός δικαιοσύνης της Γκάμια, Αμπουμπακάρ Μαρί Ταμπαντού

Οι Ροχίνγκια που εκδιώχθηκαν και βρήκαν καταφύγιο στο Μπαγκλαντές παρακολουθούν την υπόθεση και ζητούν από το διακστήριο να μην δεχθεί τους ισχυρισμούς της Αούνγκ Σαν Σου Κιι

«Πήγε στο δικαστήριο για να πει ψέματα. Ο στρατός και η αστυνομία της Μυανμάρ μας βασάνισαν και αυτή απλά προσπαθεί να σώσει τον στρατό» δήλωσε ένας νεαρός Ροχίνγκια.

«Αυτό που κάνει η Αούνγκ Σαν Σου Κιι είναι απαράδεκτο. Προσπαθεί να σώσει τον στρατό, την αστυνομία και κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σκέφτειτε πως έχει τιμηθεί με Νόμπελ» δήλωσε ένας νεαρός άντρας.

Τον Αύγουστο του 2017 περίπου 740.000 Ροχίνγκια έφυγαν από το κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ και βρήκαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Ακόμη και σήμερα ο στρατός της Μιανμάρ υποστηρίζει πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο τον άμαχο πληθυσμό, παρά μόνο αντάρτες που επιτίθενταν σε αστυνομικούς και πολίτες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ