ΚΟΣΜΟΣ
Γροιλανδία: Ανακαλύφθηκε το βορειότερο νησί του κόσμου
Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι είχαν φτάσει στο Oodaaq, ένα νησί που ανακάλυψε μια δανική ομάδα έρευνας το 1978.
SHARE:
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο νησί στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας, το οποίο πιστεύουν ότι είναι το βορειότερο σημείο ξηράς του κόσμου και αποκαλύφθηκε ύστερα από μετατόπιση πάγου.
″Δεν ήταν πρόθεσή μας να ανακαλύψουμε ένα νέο νησί”, δήλωσε ο πολικός εξερευνητής και επικεφαλής της ερευνητικής εγκατάστασης του Αρκτικού σταθμού στη Γροιλανδία, Morten Rasch. «Πήγαμε εκεί για να συλλέξουμε δείγματα.»
Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι είχαν φτάσει στο Oodaaq, ένα νησί που ανακάλυψε μια δανική ομάδα έρευνας το 1978. Μόνο αργότερα, όταν έλεγξαν την ακριβή τοποθεσία, συνειδητοποίησαν ότι είχαν επισκεφθεί ένα άλλο νησί 780 μέτρα βορειοδυτικά.
″Θέλαμε μεταξύ πολλών άλλων να επισκεφτούμε το νησί Oodaaq, το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως το βορειότερο νησί. Ήμασταν έξι άτομα σε ένα μικρό ελικόπτερο και όταν φτάσαμε στο νησί Oodaaq, δεν μπορούσαμε να το βρούμε. Έτσι, μόλις αρχίσαμε να ψάχνουμε για το νησί, μετά από μερικά πολύ συναρπαστικά λεπτά, προσγειωθήκαμε σε μια παράξενη έκταση με λάσπη, περιτριγυρισμένα από θαλάσσιο πάγο από όλες τις πλευρές. Δεν είναι και τόσο φιλικό μέρος, αλλά μετά την αποστολή και έπειτα από πολλές συζητήσεις με ειδικούς για το θέμα, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα ανακαλύψαμε το πιο βορειότερο νησί του κόσμου”.
Το μικρό νησί, με διάμετρο περίπου 30 μέτρα και κορυφή περίπου 3 μέτρα, αποτελείται από λάσπη του βυθού καθώς και από χώμα και βράχο που διαμορφώθηκαν από την υγρασία που άφησαν πίσω τους οι κινούμενοι παγετώνες. Η ομάδα είπε ότι θα προτείνει να ονομαστεί “Qeqertaq Avannarleq”, που σημαίνει ”το βορειότερο νησί” στα Γροιλανδικά.
Αρκετές αμερικανικές αποστολές στην περιοχή έχουν αναζητήσει τις τελευταίες δεκαετίες το βορειότερο νησί του κόσμου. Το 2007, ο βετεράνος της Αρκτικής Ντένις Σμιτ ανακάλυψε ένα παρόμοιο νησί κοντά.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι παρόλο που το νέο νησί αποκαλύφθηκε ύστερα από μετατόπιση πάγου, η εμφάνισή του τώρα δεν αποτελεί άμεση συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία συρρικνώνει το πάγο της Γροιλανδίας.