ΚΟΣΜΟΣ
Greenpeace μηνύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μπει τέλος στο “πράσινο ξέπλυμα” του αερίου και των πυρηνικών
Όσο καταθέτονταν τα απαραίτητα έγγραφα, ακτιβιστές του γραφείου της Greenpeace στο Λουξεμβούργο συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο ώστε να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την “πράσινη” ταμπέλα στο αέριο και τα πυρηνικά
Οκτώ γραφεία της Greenpeace κατέθεσαν μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη συμπερίληψη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο βιώσιμων επενδύσεων της ΕΕ, την Ταξινομία, τον Μάρτιο του 2022.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, τα ίδια οκτώ γραφεία απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημο αίτημα για εσωτερική επανεξέταση της απόφασης της συμπερίληψης του αερίου και των πυρηνικών στην Ταξινομία. Η Επιτροπή απέρριψε αυτό το αίτημα στις 8 Φεβρουαρίου 2023, αναγκάζοντας έτσι την οργάνωση να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφασης αυτής και την ακύρωση της συμπερίληψης αερίου και πυρηνικής ενέργειας στην Ταξινομία της ΕΕ.
Όσο καταθέτονταν τα απαραίτητα έγγραφα, ακτιβιστές του γραφείου της Greenpeace στο Λουξεμβούργο συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο ώστε να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την “πράσινη” ταμπέλα στο αέριο και τα πυρηνικά. Μαζί τους βρέθηκαν ακτιβιστές από ομάδες στην περιοχή Po Delta της Ιταλίας, ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος στο οποίο η εξόρυξη αερίου έχει προκαλέσει καθίζηση του εδάφους την ώρα που υπάρχουν νέα σχέδια για περισσότερη εξόρυξη αερίου στο κοντινό μέλλον, καθώς και από την περιοχή του Konz στη Γερμανία, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα και στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Cattenom της Γαλλίας.
Ο Vanni Destro, από την περιοχή Po Delta της Ιταλίας, δήλωσε: “Η εξόρυξη αερίου είναι μία τεράστια απειλή για την κοινότητά μας στο Po Delta. Το έδαφος βυθίζεται και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Όταν ακούω για αποφάσεις όπως αυτή η γελοία “πράσινη” ταμπέλα στο αέριο και την πυρηνική ενέργεια, σκέφτομαι ότι η ΕΕ έχει τελείως λάθος προτεραιότητες. Περνούν τον χρόνο τους ψάχνοντας τρόπους να κάνουν τους ρυπαντές πιο πλούσιους και δεν ενδιαφέρονται για τη ζημιά που προκαλείται σε κοινότητες όπως η δική μου.”
Οι επίσημοι ενάγοντες στη μήνυση είναι οκτώ γραφεία της Greenpeace σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ο Ευρωπαϊκός Τομέας. Το επιχείρημα της Greenpeace είναι ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει πλέον σε έργα ορυκτού αερίου και σε πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας να λαμβάνουν κονδύλια που θα πήγαιναν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λίγο μετά την υιοθεσία της Ταξινομίας τον Ιούλιο του 2022, η εταιρεία κοινής ωφελείας Electricité de France ανακοίνωσε σχέδιο να στηρίξει τη χρηματοδότηση των παλιών και κακοσυντηρημένων πυρηνικών αντιδραστήρων της, εκδίδοντας πράσινα ομόλογα συμβατά με την Ταξινομία.
Η υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, από τον ευρωπαϊκό τομέα της Greenpeace, Ariadna Rodrigo, δήλωσε: “Είμαστε σε έναν αγώνα ταχύτητας ώστε να προλάβουμε την κλιματική και οικολογική κατάρρευση. Απορρίπτοντας την προσπάθεια της Επιτροπή να κάνει “πράσινο ξέπλυμα” στο αέριο και τα πυρηνικά, το Δικαστήριο μπορεί να δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να φτάσει στον τερματισμό. Εντωμεταξύ, οι ρυπαντές ήδη χρησιμοποιούν αυτή την ψεύτικη ταμπέλα ώστε να στρέψουν την πράσινη χρηματοδότηση μακριά από εκεί που είναι απαραίτητη. Αν μαζεύεις χρήματα για πράσινες επενδύσεις, αυτά τα χρήματα μπορεί πλέον να στηρίζουν την επέκταση των βιομηχανιών ορυκτού αερίου και πυρηνικής ενέργειας. Αυτό είναι απαράδεκτο, και γι’ αυτό πήγαμε στο Δικαστήριο.”
Εκπρόσωποι της Greenpeace στην υπόθεση είναι μια νομική ομάδα που περιλαμβάνει τη δικηγόρο Δρ. Roda Verheyen, η οποία είχε σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη συνταγματική προσφυγή εναντίον του Νόμου Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας το 2019, και βασικός ενάγοντας ήταν το γερμανικό γραφείο της Greenpeace. Στην υπόθεση εκείνη, ένα Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι ο Νόμος του 2019 ήταν αντισυνταγματικός και διέταξε τη γερμανική κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει τον Νόμο σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015.
Η Verheyen δήλωσε: “Η υπόθεση αυτή έχει να κάνει με το να αποδείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χάσει τον στόχο της. Η απόφαση για το ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια δεν είναι συμβατή με όσα ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ στην Ταξινομία. Το αντίθετο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραβιάσει την ίδια την ιδέα της νομοθεσίας της Ταξινομίας. Αυτό είναι πλέον φανερό, αφού η συμπερίληψη δραστηριοτήτων της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο περιβάλλον, κάτι που απαγορεύεται ρητά από την νομοθεσία.”