ΚΟΣΜΟΣ
Γουατεμαλτέκος καταδικάζεται να εκτίσει 12 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια στον φόνο γάλλου εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση
Το δικαστήριο μετέβαλε την κατηγορία από δολοφονία σε ανθρωποκτονία, καθώς θεώρησε ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν «ο δράστης, αλλά συνεργός»
Δικαστήριο της Γουατεμάλας καταδίκασε χθες Τρίτη κατηγορούμενο να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών για συνέργεια στη δολοφονία το 2020 γάλλου εργαζομένου σε ανθρωπιστική οργάνωση, του Μπενουά Μαριά, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα για λογαριασμό ΜΚΟ που βοηθά τοπικούς πληθυσμούς, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος.
Το δικαστήριο της Κετσαλτενάνγκο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας της κεντρικής Αμερικής, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, καταδίκασε τον αυτόχθονα Ντιέγκο Τάι να εκτίσει «ποινή 12 ετών» κάθειρξης, συνόψισε ο Έντγκαρ Πέρες, δικηγόρος της Human Rights Law Firm, που ανέλαβε να εκπροσωπήσει την οικογένεια του θύματος.
Το δικαστήριο μετέβαλε την κατηγορία από δολοφονία σε ανθρωποκτονία, καθώς θεώρησε ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν «ο δράστης, αλλά συνεργός», διευκρίνισε ο κ. Πέρες.
Προτού αλλάξει η φύση του κατηγορητηρίου, η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί στον κ. Τάι ποινή 50 ετών κάθειρξης για φόνο εκ προμελέτης.
Διευθυντής της ΜΚΟ Αγρονόμοι και Κτηνίατροι Χωρίς Σύνορα (Agronomes et vétérinaires sans frontières, AVSF) στη Γουατεμάλα, η οποία υποστηρίζει κοινότητες αυτοχθόνων μάγια και προωθεί την αγροτική ανάπτυξη, ο Μπενουά Μαριά εργαζόταν επί είκοσι χρόνια στο κράτος της κεντρικής Αμερικής. Δολοφονήθηκε τη 10η Αυγούστου 2020, σε ηλικία 52 ετών, ενώ οδηγούσε το φορτηγάκι του σε δρόμο κοντά στο χωριό αυτοχθόνων Σαν Αντόνιο Ιλοτενάνγκο (βορειοδυτικά), στον νομό Κιτσέ.
Ο Ντιέγκο Τάι, δημοτικός σύμβουλος στην κοινότητα όπου διαπράχθηκε ο φόνος του Γάλλου, καταδικάστηκε επίσης την πρώτη ημέρα της δίκης του, τον Δεκέμβριο, να εκτίσει ποινή τριών ετών και τεσσάρων μηνών για παράνομη οπλοκατοχή, η οποία θα προστεθεί στη νέα ποινή.
Διέτρεχε κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή δέκα ετών κάθειρξης για το αδίκημα αυτό, όμως ο κ. Τάι ομολόγησε την ενοχή του για να εξασφαλίσει τη μείωσή της.
Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Μπενουά Μαριά, η οικογένεια συνεχίζει ακόμη να βρίσκεται στο σκοτάδι όσον αφορά το κίνητρο της δολοφονίας. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η υπόθεση της ληστείας μετά φόνου αποκλείστηκε, καθώς «προσωπικά αντικείμενα» του θύματος «βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ποινικολόγος του Παρισιού Κλεμάνς Ουίτ, που παρακολουθεί την υπόθεση από τη Γαλλία.
Όταν συνελήφθη ο κ. Τάι, τον Σεπτέμβριο του 2021, η εισαγγελία από την πλευρά της είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο το κίνητρο να ήταν η εκβίαση, έκανε την υπόθεση πως το θύμα αρνήθηκε να πληρώσει για να του δοθεί «δικαίωμα διέλευσης».
Τοπικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σημειώσει πως το έγκλημα διαπράχθηκε μια εβδομάδα μετά την απόφαση κορυφαίου δικαστικού θεσμού της Γουατεμάλας να διατάξει το κράτος να επιστρέψει στους αυτόχθονες Ιξίλ, τους οποίους υποστήριζε ο Μπενουά Μαριά, εδάφη στον δήμο Νεβάχ (βορειοδυτικά).