ΚΟΣΜΟΣ
Γκιτάνας Ναουσέντα: Η υποκίνηση μίσους είναι κακό, από όπου κι αν προέρχεται
Εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ικανότητα της Ε.Ε. να καταλήξει σε συμφωνία για κυρώσεις κατά δύο ακροδεξιών μελών της ισραηλινής κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε τη Δευτέρα τον σκεπτικισμό του για την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε συμφωνία για κυρώσεις κατά δύο ακροδεξιών μελών της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με το dpa.
«Η υποκίνηση μίσους είναι κακό, από όπου κι αν προέρχεται», δήλωσε ο Ναουσέντα , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BNS.
Ωστόσο, σχετικά με την πρόταση για επιβολή κυρώσεων, που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, ο Λιθουανός πρόεδρος είπε ότι έχει «σοβαρές αμφιβολίες» για αυτό το σχέδιο, γιατί «μου φαίνεται ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στο επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας».
Οι χώρες της ΕΕ είναι διαφορετικές και έχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτή τη σύγκρουση, «και μερικές φορές αυτές οι προσεγγίσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες», είπε ο Ναουσέντα.
Στα τέλη Αυγούστου, ο Borrell πρότεινε στις χώρες της ΕΕ να συμπεριληφθούν ο Ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich και ο Υπουργός Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir στη λίστα της ΕΕ με άτομα που έχουν τιμωρηθεί για υποκίνηση μίσους και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εάν εγκριθεί αυτή η πρόταση, θα σημαίνει ότι δεν θα τους επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην ΕΕ και ότι τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ θα δεσμεύονται.
Τόσο ο Smotrich όσο και ο Ben-Gvir έχουν πρόσφατα πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις με αντιπαλαιστινιακές δηλώσεις. Είναι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού που ηγείται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Και οι δύο αξιωματούχοι είναι υποστηρικτές της πολιτικής που προβλέπει την κατασκευή αποικιών στα κατεχόμενα, μια πολιτική που το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ θεωρεί παράνομη.
Πρόσφατα, ο Μπεν-Γκβίρ ζήτησε την αναστολή των παραδόσεων βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
Ο Smotrich έκανε παρόμοια δήλωση, προτείνοντας ένα πιθανό εμπάργκο στη βοήθεια μέχρι να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς. Χαρακτήρισε αυτόν τον αποκλεισμό ως ηθικά δικαιολογημένο, ακόμη κι αν θα σήμαινε κίνδυνο θανάτου για τον πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Οι αποφάσεις για κυρώσεις πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία, η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν επίσης επικρίνει τις εκκλήσεις για κυρώσεις κατά του Ισραήλ.