ΚΟΣΜΟΣ
Γιατροί χωρίς σύνορα: "Ένας χρόνος μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα"
Από την αρχή του πολέμου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πάνω από 27.500 ασθενείς για τραύματα που σχετίζονται με τη βία, με πάνω από το 80% των τραυμάτων να συνδέονται με βομβαρδισμούς
Ο ολοκληρωτικός πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας πρέπει να τερματιστεί και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν να τον επιτρέπουν, επισημαίνουν οι "Γιατροί χωρίς σύνορα" σε ανακοίνωσή τους με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός από το ξέσπασμα του πολέμου.
Εδώ και σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο, το Ισραήλ διεξάγει απεριόριστες σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας, στην Παλαιστίνη. Από τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας έως και 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 250 ομήρους, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 41.500 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 96.000. Οι άνθρωποι έχουν επανειλημμένα εκτοπιστεί σε όλο και μικρότερες περιοχές κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών κάτω από όλο και πιο απάνθρωπες συνθήκες.
Εδώ και ένα χρόνο, το Ισραήλ, η Χαμάς και οι αντίστοιχοι σύμμαχοί τους έχουν αποτύχει καταστροφικά να καταλήξουν σε συμφωνία για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ ο κίνδυνος μιας πλήρους περιφερειακής σύγκρουσης αυξάνεται τώρα. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις αδιάκριτες δολοφονίες αμάχων στη Γάζα και να διευκολύνει επειγόντως την παράδοση βοήθειας για την ανακούφιση των δεινών στο εσωτερικό της Λωρίδας, μεταξύ άλλων με την επαναλειτουργία των ζωτικών συνοριακών διαβάσεων, σύμφωνα με τα μέτρα που ζήτησε το Διεθνές Δικαστήριο.
Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπει καθημερινά ασθενείς με τραύματα που προκλήθηκαν από μαζικούς βομβαρδισμούς. Οι άνθρωποι έχουν εκτεταμένα εγκαύματα, συνθλιμμένα οστά και έχουν διαμελιστεί. Από την αρχή του πολέμου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πάνω από 27.500 ασθενείς για τραύματα που σχετίζονται με τη βία, με πάνω από το 80% των τραυμάτων να συνδέονται με βομβαρδισμούς.
«Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυκνοκατοικημένων περιοχών έχουν επανειλημμένα προκαλέσει τραυματισμούς σε μαζική κλίμακα. Οι ομάδες μας έχουν αναγκαστεί να πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, να βλέπουν παιδιά να πεθαίνουν στους ορόφους των νοσοκομείων λόγω έλλειψης πόρων και να περιθάλπουν ακόμη και τους ίδιους τους συναδέλφους και τα μέλη της οικογένειάς τους», αναφέρει η Δρ. Amber Alayyan, υπεύθυνη του ιατρικού προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Εν τω μεταξύ, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχει διαλυθεί συστηματικά από τις ισραηλινές δυνάμεις».
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετώπιζαν ήδη τις συνέπειες του 17χρονου αποκλεισμού και των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων του Ισραήλ κατά των ανθρώπων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης ασθενών για μακροχρόνιους τραυματισμούς, ψυχικές παθήσεις και σοβαρά εγκαύματα, που προκλήθηκαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Από εκείνη την ημερομηνία όμως, ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί στα ύψη ως συνέπεια του ισραηλινού σφυροκοπήματος της Λωρίδας, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχει μειωθεί στα τάρταρα.
Σήμερα, μόνο 17 από τα 36 νοσοκομεία είναι μερικώς λειτουργικά. Τα αντιμαχόμενα μέρη έχουν διεξαγάγει εχθροπραξίες κοντά σε ιατρικές δομές, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς, φροντιστές και ιατρικό προσωπικό. Έξι συνάδελφοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης σκοτωθεί. Από τον Οκτώβριο του 2023, το προσωπικό και οι ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν 14 διαφορετικές δομές υγείας, λόγω σοβαρών περιστατικών και συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Κάθε φορά που μια ιατρική δομή εκκενώνεται, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την πρόσβαση σε σωτήρια ιατρική περίθαλψη. Αυτό θα έχει συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, όχι μόνο άμεσα, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη επιδεινώνεται από την έλλειψη επαρκών ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα. Οι ισραηλινές αρχές επιβάλλουν συστηματικά ασαφή, απρόβλεπτα κριτήρια για την έγκριση της εισόδου προμηθειών. Μόλις οι προμήθειες περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, συχνά δεν φτάνουν στον προορισμό τους, λόγω της απουσίας ασφαλών και προσβάσιμων δρόμων, των συνεχιζόμενων μαχών και της λεηλασίας τροφίμων και βασικών ειδών εφοδιασμού.
«Καθώς οι ιατρικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνονται, η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε εξακολουθεί να είναι περιορισμένη- απλά δεν μπορούμε να φέρουμε αρκετές ανθρωπιστικές και ιατρικές προμήθειες στη Γάζα», αναφέρει η Δρ. Alayyan. «Τα νοσοκομεία πεδίου που δημιουργούμε ως έσχατη λύση είναι απλώς ένας επίδεσμος για να διορθώσουμε την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος και η καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη και η εγκατάστασή τους έχει παρεμποδιστεί και καθυστερήσει λόγω του περιορισμού της ικανότητάς μας να προμηθευτούμε υλικά και εξοπλισμό. Όπως έχουν τα πράγματα, οι ιατρικές δομές που παραμένουν λειτουργικές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες».
Καθώς η διαθεσιμότητα της ιατρικής περίθαλψης έχει συρρικνωθεί, περιορίστηκαν και οι επιλογές των ανθρώπων να αναζητήσουν την απελπιστικά αναγκαία υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα. Οι επανειλημμένες εντολές εκκένωσης έχουν εκτοπίσει το 90% των ανθρώπων στις λεγόμενες ασφαλέστερες ζώνες, τις οποίες ωστόσο το Ισραήλ βομβαρδίζει ξανά και ξανά. Οι άνθρωποι καλούνται τώρα να παραμείνουν σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι 41 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με περιορισμένο καταφύγιο, τροφή και νερό. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασθενειών λόγω του υπερπληθυσμού. Από τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι χρειάζονται απεγνωσμένα ιατρική εκκένωση. Η ιατρική εκκένωση όσων έχουν ανάγκη και το δικαίωμα των Παλαιστινίων που αναζητούν απλώς ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα πρέπει να διευκολυνθεί άμεσα, χωρίς να θίγεται το δικαίωμά τους να επιστρέψουν.
Ενώ οι τελευταίοι 12 μήνες σημαδεύτηκαν από καταστροφικές ενέργειες, χαρακτηρίστηκαν επίσης από επαίσχυντη αδράνεια.
«Για ένα χρόνο, οι σύμμαχοι του Ισραήλ συνέχισαν να παρέχουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στο Ισραήλ, καθώς παιδιά σκοτώνονται μαζικά, άρματα μάχης βάλλουν εναντίον αποσυμφορημένων καταφυγίων, μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τις λεγόμενες ανθρωπιστικές ζώνες», αναφέρει ο Chris Lockyear, Γενικός Γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Αυτό έχει συνοδευτεί από μια συνεπή δημόσια αφήγηση που εξευτελίζει τους ανθρώπους στη Γάζα και αποτυγχάνει να κάνει διάκριση μεταξύ στρατιωτικών στόχων και ζωών αμάχων. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι δολοφονίες είναι με μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός».
Ξανά και ξανά, οι πολιτικές συμμαχίες έχουν τεθεί πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Ενώ οι σύμμαχοι του Ισραήλ μιλούν δημοσίως για τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός και την ανάγκη να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, συνεχίζουν να παρέχουν όπλα στο Ισραήλ. Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πρόσφατα υποστήριζαν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, συχνά εργάζονταν για να εμποδίσουν και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός μέσω του ρόλου τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στη Γάζα τροφοδοτεί τις περιφερειακές εντάσεις, οι οποίες φτάνουν σε καταστροφικά ύψη. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν αυξηθεί στη Δυτική Όχθη και τώρα στο Λίβανο, με ήδη καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους.
Οι εκκλήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:
- Μια διαρκής κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.
- Οι μαζικές δολοφονίες αμάχων πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
- Η καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των πολιτικών υποδομών πρέπει να σταματήσει.
- Ο αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να τερματιστεί.
- Το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει τα ζωτικής σημασίας χερσαία σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του περάσματος της Ράφα, για να διασφαλίσει ότι η μαζική κλιμακούμενη ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια μπορεί να φτάσει άμεσα σε όσους έχουν ανάγκη.
- Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει την ιατρική εκκένωση για όσους χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστών τους, και να επιτρέψει σε όσους επιθυμούν να αναζητήσουν ασφάλεια στο εξωτερικό να το πράξουν, διασφαλίζοντας παράλληλα σε όλους ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή στη Γάζα.
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός ως εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και να τερματίσει τον εφησυχασμό του με τη συνεχιζόμενη καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας.