Γιατί η Ρώμη γέμισε με φίδια και αρουραίους

Newsroom
Newsroom

Από νέους επισκέπτες του ζωικού βασιλείου έχει κατακλυστεί η πόλη της Ρώμης

Σε «κανονική ζούγκλα» έχει μετατραπεί η Ρώμη, λόγω της αυξημένης παρουσίας φιδιών, ανατολίτικων σφηκών, γλάρων και αρουραίων, λόγω του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και του επίμονου προβλήματος με τα απορρίμματα της πόλης.

Ο Αντρέα Λουνέρτι, που είναι γνωστός στη Ρώμη για τη σύλληψη επικίνδυνων ζώων, δήλωσε στον Guardian ότι αυτό το καλοκαίρι δέχεται ασταμάτητα κλήσεις, ιδίως για εμφανίσεις φιδιών.

«Υπάρχουν πολύ περισσότερες εμφανίσεις φιδιών από ό,τι παλιότερα», δήλωσε ο Λουνέρτι. «Ο πληθυσμός των φιδιών αυξήθηκε εκθετικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή η θερμοκρασία ήταν τόσο ζεστή. Δεν θα είχαν επιβιώσει αν είχε κάνει κρύο. Επιπλέον, έρχονται στην πόλη από το φυσικό τους περιβάλλον επειδή υπάρχουν πολλά οργανικά απόβλητα, και όπου υπάρχουν αυτά υπάρχουν αρουραίοι – το κύριο θήραμά τους.»


Το πιο κοινό είδος φιδιού που συναντάται στη Ρώμη είναι η σαΐτα, αν και ο Λουνέρτι έχει επίσης πιάσει τέσσερις οχιές.

Το πρωί της Παρασκευής, έλαβε κλήση από μια τραυματισμένη γυναίκα μετά την πτώση σαΐτας στην ταράτσα της. Πρόσφατα, επίσης, κλήθηκε από την αστυνομία να απομακρύνει ένα φίδι που βρέθηκε στο δωμάτιο αλλαγής ρούχων των γιατρών σε νοσοκομείο στην περιοχή Παριόλι.


«Τα βρίσκεις σε ταράτσες, σε κήπους, σε σχολικά κτίρια», είπε. «Υπήρξε ακόμη και ένα που κρεμόταν στην πόρτα του ανελκυστήρα σε μια πολυκατοικία, προκαλώντας μεγάλη πανικό. Τα φίδια είναι πολύ καλά στο να βρίσκουν κρυψώνες μέσα σε κτίρια, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να βγουν και να κυνηγήσουν το θήραμά τους.»

Ο Λουνέρτι ζητά από τους ανθρώπους που τον καλούν να του στέλνουν βίντεο με τα φίδια, ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν είναι δηλητηριώδη ή όχι. «Αλλά ακόμη και τα μη δηλητηριώδη προκαλούν χάος, γιατί δημιουργούν στους ανθρώπους πανικό, οδηγώντας τους να κάνουν επικίνδυνα πράγματα, όπως το να τρέχουν στον δρόμο χωρίς να κοιτάξουν».

Οι ανατολίτικες σφήκες, ένα είδος σφήκας που έχει μεταναστεύσει από τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία, έχουν επίσης εγκατασταθεί μαζικά στη Ρώμη από το 2021. Αρχικά εντοπίστηκαν στην περιοχή του Μοντεβέρντε, αλλά σύντομα άρχισαν να χτίζουν φωλιές στις γωνίες των παραθυρόφυλλων, στους αεραγωγούς, στα κλιματιστικά και ακόμη και στις σχισμές αρχαίων μνημείων στο κέντρο της πόλης.

Η εξάπλωσή τους αποδίδεται επίσης στις υψηλότερες θερμοκρασίες και στα σκουπίδια.

Ο Λουνέρτι δήλωσε: «Η Ρώμη πρέπει πραγματικά να ελέγξει τη διαχείριση των απορριμμάτων της, διαφορετικά θα δούμε ακόμη περισσότερα φίδια και σφήκες, χωρίς να αναφέρουμε τους αρουραίους και τους γλάρους – υπάρχουν περισσότεροι γλάροι στη Ρώμη από ό,τι στη Φρετζένε [μια κοντινή παραθαλάσσια πόλη]».

Τουλάχιστον οι γλάροι βοηθούν στη μείωση του αριθμού των αρουραίων και των φιδιών. «Ένας γλάρος έπιασε ένα φίδι και το άφησε σε μια ταράτσα», είπε. «Η πόλη έχει γίνει κανονική ζούγκλα».

Ο δημοτικός σύμβουλος της Ρώμης δήλωσε ότι δεν υπάρχει «ζούγκλα» και ότι οι αναφορές για φίδια και άλλα είδη ζώων «δεν προκαλούν καμία ανησυχία».

Το συμβούλιο αρνήθηκε επίσης τη σύνδεση μεταξύ των φιδιών και των σκουπιδιών, επικαλούμενο τον ζωολόγο Ενρίκο Αλέβα, ο οποίος είπε: «Ορισμένα είδη θηρευτών των αρουραίων είναι πιο ενεργά αυτή την περίοδο ακριβώς επειδή κυνηγούν αρουραίους, οι οποίοι, όταν η πόλη αδειάζει, γίνονται πιο τολμηροί λόγω της έλλειψης απορριμμάτων».

Το συμβούλιο δήλωσε ότι τα δεδομένα από την Ama, την εταιρεία που διαχειρίζεται τη συλλογή απορριμμάτων της Ρώμης, έδειξαν ότι η υπηρεσία έχει βελτιωθεί και ότι υπήρξε σημαντική μείωση των απορριμμάτων μέχρι στιγμής το 2024 σε σύγκριση με άλλα χρόνια. «Αυτό μας επιτρέπει να πούμε ότι η καθαριότητα της πόλης είναι η καλύτερη που έχει υπάρξει εδώ και χρόνια», ανέφερε.

Πηγή: news24/7

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ