Κατά του ενδεχομένου χαλάρωσης των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού τοποθετούνται όλο και περισσότεροι ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που θα έχει μεθαύριο, Τετάρτη, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, με θέμα τη «στρατηγική επαναλειτουργίας» της αγοράς και της κοινωνίας μετά την 14η Φεβρουαρίου. Για «μερικές ακόμη δύσκολες εβδομάδες» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
«Οι αριθμοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί για συγκεκριμένα βήματα χαλάρωσης» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έχει πέσει στο 76, στο χαμηλότερο σημείο από τις 25 Οκτωβρίου. «Απόλυτη προτεραιότητα» για τον κ. Αλτμάιερ έχει η περαιτέρω μείωση του δείκτη – κάτω από το 50 – «και όχι η χαλάρωση των περιορισμών». Μιλώντας πάντως στην BILD, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι γίνεται ήδη η επεξεργασία «στρατηγικής ανοίγματος», αλλά προς το παρόν είναι νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ότι δεν πιστεύει στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά μόνο στο «βήμα-βήμα». «Όλοι θα θέλαμε έναν σχεδιασμό με ορίζοντα εξαμήνου, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτή την δυναμική, σε αυτή την πανδημία (…) Ο δείκτης θα πρέπει να πέσει κάτω από το 50 για να μπορούμε να μιλήσουμε για μέτρα χαλάρωσης» πρόσθεσε ο κ. Σπαν.
«Βλέποντας και κάνοντας»
Αυτό το «βλέποντας και κάνοντας» προκαλεί εκνευρισμό, αλλά είναι το μόνο που βοηθά πραγματικά, συμφώνησε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, μιλώντας επίσης στο ARD. «Αυτή η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν υπολογίζει τα χρονοδιαγράμματά μας», είπε χαρακτηριστικά, αλλά τόνισε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης θα πρέπει να συζητηθεί και «μια προοπτική». «Είναι σημαντικό να δώσουμε έστω μικρά μηνύματα – για παράδειγμα σε ό,τι αφορά υπηρεσίες που προϋποθέτουν στενή επαφή, όπως τα κομμωτήρια», τόνισε.
Κεντρικό θέμα της τηλεδιάσκεψης θα αποτελέσει και η λειτουργία των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά από τον Δεκέμβριο. «Ενδεχόμενο άνοιγμα θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και όχι οριζόντια» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Χάιντς-Πέτερ Μάιντινγκερ στην WELT, καθώς δεν βρίσκονται όλες οι περιοχές στην ίδια κατάσταση.
Σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η υπουργός Παιδείας ‘Ανγια Κάρλιτσεκ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα προβλέπει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, ακόμη και σε περιόδους πανδημίας.
Ανάλογα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας ζητούν από την Καγκελάριο και οι έμποροι, οι οποίοι, με επιστολή τους στην Καγκελάριο, τονίζουν την ανάγκη «οι αγορές αγαθών λιανικής να είναι εφικτές ακόμη και υπό συνθήκες πανδημίας». «Πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Αυτό περιλαμβάνει και το άνοιγμα των καταστημάτων, ακόμη και πριν επιτευχθεί ο δείκτης 50» δήλωσε στην WELT ο Διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου ( HDE) Στέφαν Γκεντ.
Το γενικό «lockdown» που έχει επιβάλει η Γερμανία ισχύει έως τις 14 Φεβρουαρίου και θα αναθεωρηθεί κατά την συνεδρίαση της Ανγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων την Τετάρτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ