ΚΟΣΜΟΣ

Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά που συνελήφθησαν με ρομποτική μικρογονιμοποίηση

Θα μειώσει σημαντικά το μεγάλο κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης για όλες τις γυναίκες.

Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά που συνελήφθησαν με ρομποτική μικρογονιμοποίηση

Την περασμένη άνοιξη, μηχανικοί από τη Βαρκελώνη «μάζεψαν» το ρομπότ που σχεδίασαν και μπορεί να κάνει σπερματέγχυση και το έστειλαν «πακέτο» στη Νέα Υόρκη στην κλινική με το ελπιδοφόρο όνομα New Hope fertility Center.

Και κάπως έτσι συνελήφθησαν τα πρώτα μωρά στον κόσμο με εξωσωματική γονιμοποίηση που έγινε με τη βοήθεια ρομπότ  στις ΗΠΑ, γράφει η ιστοσελίδα technology review.

Οι επιστήμονες στην κλινική New Hope στη Νέα Υόρκη συναρμολόγησαν το ρομπότ, το οποίο αποτελείται από ένα μικροσκόπιο, μια μηχανική βελόνα, ένα μικροσκοπικό τρυβλίο Petri και έναν φορητό υπολογιστή.

Συνολικά, το ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίηση περισσότερων από δώδεκα ωαρίων και από αυτή τη διαδικασία γεννήθηκαν τα δύο κοριτσάκια.

 

Η μεγάλη επιτυχία

Το αποτέλεσμα των διαδικασιών, λένε οι ερευνητές, ήταν υγιή έμβρυα και τώρα γεννήθηκαν δύο κοριτσάκια, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι οι πρώτοι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά από γονιμοποίηση με βοήθεια «ρομπότ».

«Ήμουν ήρεμος. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, σκέφτηκα: «Είναι απλώς ένα ακόμη πείραμα»», λέει ο Έντουαρντ Άλμπα, ο φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός που χειριζόταν τη συσκευή έγχυσης σπέρματος.

«Η ιδέα είναι εξαιρετική, αλλά αυτό είναι ένα μικρό βήμα», λέει ο Τζιανπιέρο Παλέρμο γιατρός γονιμότητας στο Weill Cornell Medical Center, ο οποίος πιστώνεται με την ανάπτυξη της διαδικασίας γονιμοποίησης, γνωστής ως ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος ή ICSI, τη δεκαετία του 1990.

Η πρωτοπόρος εταρεία

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αυτοματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Overture Life.  Πρόκειται για μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που έχει δεσμευτεί να κάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση πιο προσιτή σε όλους.

Η Overture Life δημιουργεί ιατρικές συσκευές και νέες μεθοδολογίες ελέγχου εμβρύων που αυτοματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνοντας την απόδοση για τους επαγγελματίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Φανταστείτε ένα κουτί στο οποίο βάζετε σπέρμα και ωάρια και πέντε ημέρες αργότερα βγαίνει ένα έμβρυο», δήλωσε ο Σαντιάγκο Μουνέ, βραβευμένος γενετιστής,  επικεφαλής καινοτομίας στην προαναφερθείσα εταιρεία, η οποία ανέπτυξε το ρομπότ.

Ο ίδιος πιστεύει ότι αν η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα επιτραπέζιο επιστημονικό εργαλείο, οι ασθενείς ίσως να μην χρειαζόταν ποτέ να επισκεφθούν μια εξειδικευμένη κλινική, όπου μια και μόνο προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να κοστίσει 20.000 δολάρια στις ΗΠΑ.

Πολλά μωρά με μικρό κόστος

Αντ’ αυτού, είπε, τα ωάρια μιας γυναίκας θα μπορούσαν να διοχετεύονται απευθείας σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα γονιμότητας στο γραφείο ενός γυναικολόγου.

Το MIT Technology Review αναφέρει και άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις με παρόμοιους στόχους και ορισμένες συνδέονται με πανεπιστημιακά εργαστήρια που ειδικεύονται στη μικροσκοπική τεχνολογία lab-on-a-chip. Ο κύριος στόχος της αυτοματοποίησης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, λένε οι επιχειρηματίες, είναι απλός: να γεννηθούν πολύ περισσότερα μωρά.

Περίπου 500.000 παιδιά γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο κάθε χρόνο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά είτε δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα γονιμότητας είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν.

Πηγή:ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση