ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της Χαν Γιούνες να την εκκενώσουν

Ο ισραηλινός στρατός πήρε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του λιμανιού της Γάζας

Γάζα: Το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της Χαν Γιούνες να την εκκενώσουν

Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις έκαναν ρίψη φυλλαδίων στη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα τα ξημερώματα σε περιοχές ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή και να μεταβούν σε καταφύγια για την δική τους ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Παρόμοια φυλλάδια έχουν ήδη ριφθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες αλλά αυτή τη φορά ακολούθησε ισραηλινό σφυροκόπημα στις ανατολικές συνοικίες.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στην Χαν Γιούνες, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα, σε σχολεία και σκηνές με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.

"Για την δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε άμεσα τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια", έγραφαν τα φυλλάδια αναφέροντας τις συνοικίες Χουζάα, Αμπασάν, Μπανί Σουχάιλα και Αλ Καράρα.

"Όποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοθετηθεί", έγραφαν τα φυλλάδια.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας του πολέμου και κάθε διαθέσιμος χώρος στην Χαν Γιούνες και σε άλλες νότιες πόλεις είναι ήδη κατάμεστος.

Ο επικεφαλής της 'Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι το ξέσπασμα μολυσματικών νόσων και η πείνα φαντάζουν αναπόφευκτα δεδομένων των τραγικών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού.

Το Ισραήλ έχει επίσης κάνει ρίψεις φυλλαδίων στη βόρεια Γάζα για να αυξήσει την πίεση στους πολίτες να μετακινηθούν και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι το έχουν κάνει --ένα μαζικός εκτοπισμός που πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι μπορεί να γίνει μόνιμος.


Ο ισραηλινός στρατός πήρε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του λιμανιού της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι πήρε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του λιμανιού της Γάζας, μιας υποδομής-κλειδί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την 41η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Μια κοινή επιχείρηση τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων επέτρεψε «αυτές τις τελευταίες ημέρες» να «αναληφθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος του λιμανιού της Γάζας, που ελεγχόταν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση το χρησιμοποιούσε «ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις».

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραήλ Γάζα

Στην ισραηλινή πλευρά, περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι που σφαγιάστηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ σφυροκοπά αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό πλήρη πολιορκία. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο 11.500 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 4.710 παιδιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Αφού δήλωσε ότι περικύκλωσε το βόρειο τμήμα του θύλακα, ο στρατός υποστηρίζει ότι διεξάγει μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας και έχει ανακοινώσει αυτές τις τελευταίες ημέρες ότι πήρε τον έλεγχο πολλών κυβερνητικών κτιρίων της ισλαμιστικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων του κοινοβουλίου και της στρατονομίας.

Η ισλαμιστική οργάνωση υποβάθμισε την ανακοίνωση αυτή κάνοντας λόγο για «κενά» κτίρια.

Τα ισραηλινά στρατεύματα επεμβαίνουν επίσης στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κρυψώνες για όπλα και ως κέντρα διοίκησης.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει έτσι σήμερα την έφοδό του στο βασικό νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, το αλ Σίφα, όπου βρίσκονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι, κάτι που προκαλεί έντονες ανησυχίες και επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή:amna.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση