ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρεις νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες σταματούν να λειτουργούν

Πιθανόν λόγω διάβρωσης

Γαλλία: Τρεις νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες σταματούν να λειτουργούν

Η γαλλική εταιρία ηλεκτρισμού Εlectricité de France θα σταματήσει τη λειτουργία τριών επιπλέον πυρηνικών αντιδραστήρων για να επαληθεύσει την παρουσία πιθανών προβλημάτων διάβρωσης, μια εξέλιξη που αποτελεί κακή είδηση σε μια τεταμένη συγκυρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τον φετινό χειμώνα.

Καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να κάνει ανακοινώσεις για την πυρηνική ενέργεια που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον κλάδο, οι αντιδραστήρες Chinon 3, Cattenom 3 και Bugey 4 θα σταματήσουν να λειτουργούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της EDF.

Αυτές οι διακοπές έχουν προγραμματιστεί από την 19η Φεβρουαρίου, την 26η Μαρτίου και την 9η Απριλίου.

"Θα σταματήσουμε τη λειτουργία τους για να πραγματοποιήσουμε ελέγχους", εξήγησε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται μετά μια τεκμηριωμένη επανεξέταση όλου του πάρκου, προβλήματα διάβρωσης σε συστήματα ασφαλείας έχουν ήδη επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν υπόνοιες ότι παρατηρούνται σε πέντε αντιδραστήρες, οι οποίοι επί του παρόντος έχουν σταματήσει να λειτουργούν (σε ένα σύνολο 56).

Επιπλέον, σε άλλους τρεις θα γίνουν επίσης έλεγχοι, όταν θα διακοπεί η λειτουργία τους, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί. Ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας του Φλαμανβίλ 2 θα παραταθεί κατά 5 εβδομάδες.

Τέλος, η EDF παρέτεινε κατά πέντε μήνες τη διακοπή λειτουργίας των δύο μονάδων όπου εντοπίστηκαν αυτά τα προβλήματα διάβρωσης (Penly 1) ή διατυπώνονται υπόνοιες ότι υπάρχουν (Chooz 1). Η πρώτη δεν θα λειτουργήσει έως την 31η Οκτωβρίου και η δεύτερη έως την 31η Δεκεμβρίου.

Η EDF συνεπώς μείωσε το βράδυ της Δευτέρας τις προβλέψεις της για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας τη φετινή χρονιά, "στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου στο πυρηνικό πάρκο", αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες μονάδες.

Η πρόβλεψη μειώθηκε σε 295-315 τεραβατώρες (TWh), από 300-330 TWh προηγουμένως. Η EDF είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της στα μέσα Ιανουαρίου, όταν αρχικά στόχευε μια παραγωγή 330 έως 360 TWh. Για το 2023, "η εκτίμηση της πυρηνικής παραγωγής, επί του παρόντος στις 340-370 TWh, θα προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατό", διευκρίνισε η EDF.

Δεν θα γίνει "black-out" 

Τα προβλήματα αυτά πιθανόν να αυξήσουν την πίεση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία φέτος τον χειμώνα, η οποία ήδη περιπλέκεται από το φορτωμένο πρόγραμμα συντήρησης που διαταράχθηκε από την πανδημία Covid-19.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE είχε επισημάνει την Παρασκευή -- πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις της EDF -- ότι διατηρεί την "επαγρύπνηση για το τέλος του χειμώνα", λόγω του μεγάλου αριθμού πυρηνικών αντιδραστήρων που δεν λειτουργούν, ενώ σημείωσε ότι "η πρόγνωση του καιρού για την περίοδο είναι ευνοϊκή".

"Βρισκόμαστε σε έναν κίνδυνο που είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι η διαθεσιμότητα του πάρκου παραγωγής ενέργειας κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα είναι γενικά εξαιρετικά περιορισμένη", υπογράμμισε ο Τομά Βεϊράνκ, διευθυντής στρατηγικής και προοπτικών της RTE.

"Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ στη Γαλλία γιατί έχουμε θέσει σε εφαρμογή έναν συγκεκριμένο αριθμό μηχανισμών για να το αποφύγουμε", διαβεβαίωσε ωστόσο σήμερα η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπολί μιλώντας στο France Info.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση χαλάρωσε προσωρινά τα όρια χρήσης των τελευταίων της σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που είναι πολύ επιβλαβείς για το κλίμα, για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια "Χρειαζόμαστε περιθώρια ελιγμών", αλλά "είμαστε σε πολύ πολύ στενά όρια", εκτίμησε η Πομπιλί.

Τα τελευταία προβλήματα της EDF, που προστίθενται στις νέες καθυστερήσεις του EPR στο Φλαμανβίλ (Μάγχη), καταγράφονται καθώς ο Μακρόν αναμένεται στο Μπελφόρ την Πέμπτη για επίσκεψη που θα εστιάσει στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας.

Η πόλη παράγει πυρηνικές τουρμπίνες, στο εργοστάσιο της Alstom που εξαγόρασε το 2015 η αμερικανική General Electric (GE) και το οποίο συζητά τώρα να αποκτήσει η EDF.

Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει νέους αντιδραστήρες στη Γαλλία, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κλάδος, που προτείνει την κατασκευή έξι νέων ευρωπαϊκών αντιδραστήρων ύδατος υπό πίεση (EPR), ελπίζει σε ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ το θέμα αυτό ταράζει την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών.

Το πλεονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας για το κλίμα ή το επιχείρημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας προσελκύουν ευρέως από την ακροδεξιά έως τον κομμουνιστή Φαμπιέν Ρουσέλ, τη δεξιά και το προεδρικό στρατόπεδο.

Οι οικολόγοι ή οι Ανυπότακτοι υποστηρίζουν αντίθετα, μια λίγο έως πολύ γρήγορη έξοδο από αυτή την ενέργεια, η οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του προβλήματος των απορριμμάτων ή των κινδύνων ατυχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση