ΚΟΣΜΟΣ
Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κατέθεσαν το σχέδιο ανάκαμψης
Ζητούμενο και η παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης
SHARE:
Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ, με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου ανάκαμψης που κατέθεσε στις Βρυξέλλες το Παρίσι.
Η Γαλλία επιμένει στην χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για να επανέλθει η γαλλική κι ευρωπαϊκή οικονομία.
«Σήμερα η η προτεραιότητα ξεκάθαρα είναι να υπάρξουν επενδύσεις μαζικά κι όχι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών. Έχουμε γνώση από το παρελθόν. Θα επανέλθουμε σε συνετά οικονομικά μόλις ξεπεράσουμε την κρίση με την covid», ανέφερε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο και το ζήτημα των επενδύσεων είναι αρκετά περιοριστικό.
Η Ε.Ε. υποχρεώνει το 37% να κατευθυνθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το 20% στην ψηφιακή οικονομία.
«90% των δαπανών της Γερμανίας στοχεύει στην κλιματική αλλαγή και στην ψηφιακή μεταρρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία είναι πολύ υψηλότερα από τους Ευρωπαϊκούς στόχους», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.
Η Γερμανία ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη το 2021 θεωρώντας ότι σταδιακά θα αίρονται οι περιορισμοί από την πανδημία και θα αυξηθεί η εσωτερική κατανάλωση.
Στην Ρώμη το κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας ύψους 222 δις ευρώ.
«Το 40% των κονδυλίων θα κατευθυνθούν στον νότο, όπου διαβιεί το 34% του πληθυσμού. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν το συνολικό όραμά μας γαι επανεκκίνηση και επιτάχυνση της σύγκλισης του ιταλικού νότου, που βρίσκεται καθηλωμένος για μισό αιώνα»τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Η Ιταλία αποτελεί μία από τις δεινότερα πληγείσες οικονομίες στην Ε.Ε αφού το πανδημικό κύμα ιδιαίτερα της πρώτη περιόδου προκάλεσε εκτεταμένους θανάτους και οδήγησε την τότε κυβέρνηση να λάβει περιοριστικά μέτρα μακράς διαρκείας.