ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιές στη Χαβάη: Μόνο 2 από τους 93 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί - Οι σοροί «είναι τόσο εύθραυστες που διαλύονται»

Δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η ανείπωτη καταστροφή στη Λαχέινα προκλήθηκε από ελαττωματικό εξοπλισμό της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτροδότησης

 Φωτιές στη Χαβάη: Μόνο 2 από τους 93 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί - Οι σοροί «είναι τόσο εύθραυστες που διαλύονται»

Σχεδόν μία εβδομάδα από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας στο νησί του Μάουι, στη Χαβάη μόνο 2 από τους 93 νεκρούς που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στάθηκε δυνατό να ταυτοποιηθούν. Η διαδικασία της αναγνώρισης των πτωμάτων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και περίπλοκη, καθώς, όπως λένε αξιωματούχοι, η μεγάλη πλειοψηφία των απανθρακωμένων σορών που ανασύρονται από τα συντρίμμια είναι τόσο εύθραυστες που ουσιαστικά «διαλύονται».


Την ίδια ώρα, ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών που βύθισαν στο πένθος τη Χαβάη αναμένεται να αυξηθεί, αφού ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ελεγχθεί από τα ειδικά συνεργεία. Όπως δήλωσε εχθές ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι Τζον Πελετίερ, οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευθεί στον εντοπισμό πτωμάτων έχουν καλύψει μόνο το 3% της περιοχής των ερευνών.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι νεκροί από τις καταστροφικές φωτιές στο Μάουι ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 93, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες σε ό,τι έχει απομείνει από την ιστορική πόλη Λαχέινα.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα συνεχιστεί το έργο της ανάκτησης των σορών και οστών των ανθρώπων που χάσαμε. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξαναχτιστεί η Λαχέινα, που σήμερα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο» δήλωσε εχθές, Κυριακή, ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν.

Η αστυνομία του Μάουι προτρέπει τους συγγενείς αγνοουμένων να δώσουν δείγμα DNA προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των Αρχών ως προς την αναγνώριση των σορών. Αν και δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται, υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές για περίπου 1.302 άτομα που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από τότε που το νησί τους και τα σπίτια τους τυλίχθηκαν στις φλόγες.
 

 


 

Μιλώντας εχθές το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου, ο Πελετίερ αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες της έρευνας στα συντρίμμια, επισημαίνοντας ότι τα συνεργεία εντόπισαν σορούς «τόσο εύθραυστες που κυριολεκτικά διαλύονταν» όταν επιχειρούσε κάποιος να τις μεταφέρει. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, αφού η φωτιά σε κάποια από τα σημεία όπου βρέθηκαν πτώματα ήταν τόσο δυνατή που είχε λιώσει μέχρι και μεταλλικά αντικείμενα.

Τι προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή στη Λαχέινα

Παρόλο που ακόμα δεν υπάρχει - και πιθανόν να αργήσει αρκετά να υπάρξει - επίσημο πόρισμα για τα αίτια της ολοκληρωτικής καταστροφής στην πόλη Λαχέινα, μεγάλο μέρος της οποίας μετατράπηκε σε στάχτη από την επέλαση της πυρκαγιάς, υπάρχουν πολλοί που αποδίδουν ευθύνες για την έκταση της καταστροφής στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης Hawaiian Electric.

Αρχικά η εταιρεία είχε δεχτεί επικρίσεις επειδή δεν διέκοψε έγκαιρα την παροχή ρεύματος σε περιοχές όπου εξαπλώνονταν οι φλόγες. Τώρα όμως, μια ομάδα δικηγόρων που ερευνούν τα αίτια των φονικών πυρκαγιών ισχυρίζονται ότι πολλές εστίες μπορεί να ξεκίνησαν από ελαττωματικό εξοπλισμό της Hawaiian Electric.
 



«Υπάρχουν πολλά στοιχεία - βίντεο, μαρτυρίες, η πορεία της πυρκαγιάς και εξαρτήματα που απέμειναν στον τόπο της καταστροφής - που «δείχνουν» ότι η φωτιά που κατέστρεψε τη Λαχέινα ξεκίνησε από εξοπλισμό της Hawaiian Electric» είπε στο Bloomberg ο Μικαλ Γουατς, η δικηγορική εταιρεία του οποίου διεξάγει έρευνα σχετικά με το τι συνέβη στην ιστορική πόλη. Ακόμα δύο νομικές φίρμες συμφωνούν, λέγοντας ότι και οι δικές τους έρευνες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή οι ελαττωματικές υποδομές της Hawaiian Electric πυροδότησαν τις φλόγες που έκαναν στάχτη μεγάλα μέρη του διάσημου θερέτρου την περασμένη εβδομάδα.

Η Hawaiian Electric, που παρέχει ρεύμα στο 95% των κατοίκων της πολιτείας της Χαβάης, ανέφερε σε δήλωση ότι είναι αδύνατον προς το παρόν να προοσδιοριστεί η αιτία των πυρκαγιών, αφού μεγάλο μέρος της Λαχέινα παραμένει αποκλεισμένο λόγω των ερευνών των συνεργείων που ψάχνουν τα συντρίμμια για σορούς.

πηγή: protothema.gr με πληροφορίες από New York Post

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση