ΚΟΣΜΟΣ
Φόνος αστυνομικού στο Ελ Σαλβαδόρ: Τρία «μέλη συμμορίας» συλλαμβάνονται
Οι σαλβαδοριανές αρχές διεξάγουν «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε έπειτα από κύμα 87 φόνων από την 25η ως την 27η Μαρτίου 2022 που αποδόθηκε στις μάρας.
Τρεις άνδρες που φέρονται να ανήκουν σε συμμορία και κατηγορούνται πως συμμετείχαν στη δολοφονία αστυνομικού τη 16η Μαΐου στο Ελ Σαλβαδόρ συνελήφθησαν, μετά την πολιορκία της πόλης όπου εκτυλίχθηκε το επεισόδιο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κράτους της κεντρικής Αμερικής, ο Ναγίμπ Μπουκέλε.
«Υποσχεθήκαμε ότι θα πλήρωναν ακριβά τον φόνο του ήρωά μας [σ.σ. του αστυνομικού]. Καταστρέψαμε την κλίκα τους [σ.σ. τον πυρήνα τους], συλλάβαμε τους συντρόφους τους, συλλάβαμε τον αρχηγό τους και σήμερα, συλλάβαμε τους τρεις δολοφόνους», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter.
Ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες, ο Σαλβαδόρ Ενρίκε Πορτίγιο Λανδαβέρδε, 27 ετών, που φέρεται να ανήκει στη Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13), συνελήφθη στη Γουατεμάλα, διευκρίνισε η αστυνομία.
Ο Σαλβαδοριανός εισαγγελέας Ροδόλφο Ντελγάδο δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι μπόρεσε να «αποδειχθεί» πως ο Σαλβαδόρ Ενρίκε Πορτίγιο Λανδαβέρδε «ήταν αυτός που πυροβόλησε» και σκότωσε τον αστυνομικό.
Ο εισαγγελέας διευκρίνισε πως θα ζητήσει την επιβολή ποινών 30 ως 50 χρόνων κάθειρξης για «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις».
Μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Μαξιμίνο Βάσκες, ο κ. Μπουκέλε διέταξε να τεθεί υπό πολιορκία 5.000 στρατιωτικών και 500 αστυνομικών η πόλη Νουέβα Κονσεψιόν, με περίπου 30.000 κατοίκους, κάπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.
Οι σαλβαδοριανές αρχές διεξάγουν «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε έπειτα από κύμα 87 φόνων από την 25η ως την 27η Μαρτίου 2022 που αποδόθηκε στις μάρας.
Έκτοτε, 68.720 φερόμενοι ως συμμορίτες συνελήφθησαν, εκ των οποίων περίπου 5.000 αφέθηκαν ελεύθεροι διότι δεν είχαν καμία σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Τον «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών που κήρυξε ο νεαρός αρχηγός του κράτους υποστηρίζουν οι εννιά Σαλβαδοριανοί στους δέκα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, παρά το ότι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία επικρίνουν τις μεθόδους του προέδρου Μπουκέλε.