ΚΟΣΜΟΣ
Φόβοι για συνωστισμό στη «Ζώνη Θανάτου» του Έβερεστ - Ρεκόρ ορειβατικών αδειών φέτος
Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς - Οι κίνδυνοι για τους ορειβάτες όταν οι ομάδες αρχίσουν την τελική τους ανάβαση
Αριθμός ορειβατών ρεκόρ αναμένεται στο Έβερεστ - η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων και ψηλότερη κορυφή του κόσμου - κατά τη φετινή εαρινή ορειβατική περίοδο καθώς, έως τώρα, οι αρχές του Νεπάλ έχουν χορηγήσει ήδη 463 άδειες για ανάβαση μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ξεπερνώντας τις 409 άδειες του 2021.
Όποιος θέλει να ανέβει στο Έβερεστ έως τα τέλη Μαΐου, όταν ο καιρός είναι συνήθως ακόμα ευνοϊκός, θα πρέπει να έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ έως τα τέλη αυτού του μήνα.
Τα νούμερα αυτά δημιουργούν φόβους για συνωστισμό τη «ζώνη θανάτου», όταν οι ομάδες αρχίσουν την τελική τους ανάβαση για να φθάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.
Μια δεύτερη ορειβατική περίοδος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής.Το Νεπάλ, όπου βρίσκονται 8 από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, επικρίνεται συχνά από κάποιους ορειβάτες της Δύσης διότι επιτρέπει σε οποιοδήποτε μπορεί να καταβάλει το αντίτιμο των 11.000 δολαρίων για να αποκτήσει άδεια να ανέβει στο Έβερεστ –μια κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.
Τι είναι η Ζωνη Θανάτου
Στην ορειβασία, η ζώνη του θανάτου (αγγλ. Death zone) είναι το υψόμετρο εκείνο, πάνω από το οποίο, η πίεση του οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι τόσο χαμηλή, ώστε είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η παραμονή εντός της ζώνης θανάτου οδηγεί σε βέβαιο θάνατο, συνήθως εντός λίγων ωρών. Το υψόμετρο των 8.000 μέτρων, με πίεση οξυγόνου μικρότερη από τα 356 mbar, θεωρείται ως η έναρξη της ζώνης θανάτου.
Η κορυφή του όρους Έβερεστ - μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ - είναι εντός της Ζώνης του Θανάτου.
Τα 8.850 μέτρα είναι τα δύο τρίτα του ύψους της Τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος, ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές, που βρίσκονται όλες πάνω από τη γραμμή χιονιού.
Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς
Ο συνωστισμός και οι μεγάλοι αριθμοί σχετικά άπειρων ορειβατών στο Εβερεστ θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες για τον θάνατο εννέα ανθρώπων κοντά στην κορυφή των 8.849 μέτρων τον Μάιο του 2019 – μια από τις περιόδους με τους περισσότερους θανάτους εδώ και χρόνια.
«Οι προκλήσεις με την υπάρξη περισσότερων ορειβατών στο βουνό θα είναι πιθανόν συνωστισμός στην ορειβατική διαδρομή, ειδικά εάν τα 'ανοίγματα' του καιρού είναι λίγα και με απόσταση μεταξύ τους», δήλωσε ο Γκάρετ Μάντισον από την αμερικανική εταιρία Madison Mountaineering σε μήνυμα στο WhatsApp από την κατασκήνωση βάσης.
«Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ορειβάτες να ξεμείνουν από οξυγόνο και να βρεθούν αντιμέτωποι με εξάντληση/έκθεση στη ‘ζώνη θανάτου’», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων όπου ο αέρας είναι πολύ αραιός για να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος χωρίς πρόσθετο οξυγόνο.
«Πολλές από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη νότια πλευρά του Έβερεστ αναλαμβάνουν ορειβάτες που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τις δυσκολίες», δήλωσε ο Έντριαν Μπάλιντζερ από την αμερικανική εταιρία Alpenglow Expeditions, που μετέφερε τις δραστηριότητές του στην κινεζική πλευρά.
Η ανάβαση στο Εβερεστ βασική πηγή εσόδων του Νεπάλ
Η ορειβασία είναι βασική πηγή εσόδων για τη φτωχή χώρα, όπου περίπου 500.000 απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού και ο αριθμός των αδειών αυξάνεται σταθερά.
Για κάθε ορειβάτη υπάρχει τουλάχιστον ένας τοπικός οδηγός Σέρπα.
Από τις αρχές τους έτους, το Νεπάλ έχει χορηγήσει άδειες σε 1.046 ορειβάτες για 24 κορυφές, με την κυβέρνηση να αντλεί 5,6 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατ. προέρχονται μόνο από το Έβερεστ.
Κάθε ορειβάτης δαπανά τουλάχιστον 26.700 δολάρια για μια αποστολή στο Νεπάλ, ποσό που καλύπτει το κόστος της άδειας, τις απαραίτητες προμήθειες, τους οδηγούς και τις μετακινήσεις, δήλωσε ο Σέρπα Άνγκ Τσέρινγκ της νεπαλέζικης εταιρίας Asian Trekking.