ΚΟΣΜΟΣ

Ferdinand Berthier: Η Google τιμά με Doodle τον κωφό Γάλλο εκπαιδευτικό και διανοούμενο

Ο Berthier ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της κουλτούρας των Κωφών κατά τη διάρκεια μιας εποχής όπου οι άνθρωποι με ακουστικές διαφορές ήταν περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία.

Ferdinand Berthier: Η Google τιμά με Doodle τον κωφό Γάλλο εκπαιδευτικό και διανοούμενο

Το σημερινό Doodle τιμά τον Ferdinand Berthier, έναν κωφό Γάλλο εκπαιδευτικό και διανοούμενο. Ο Berthier ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της κουλτούρας των Κωφών κατά τη διάρκεια μιας εποχής όπου οι άνθρωποι με ακουστικές διαφορές ήταν περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία.

Ο Ferdinand Berthier γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1803 στο Saône-et-Loire της Γαλλίας. Ήδη από νεαρή ηλικία, ως οκτάχρονο παιδί, άρχισε να παρακολουθεί το Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών στο Παρίσι. Αρχικά, οι γονείς του ελπίζαν ότι θα αποκτούσε βασικές επαγγελματικές και γραμματισμού δεξιότητες που θα τον προετοίμαζαν για μια καριέρα στον τομέα του εμπορίου. Ωστόσο, ο Berthier ανακάλυψε την αγάπη του για την εκπαίδευση και αναπτύχθηκε σε έναν εξαιρετικό εκπαιδευτή.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Berthier επέστρεψε στο Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών ως καθηγητής. Το ταλέντο και η αφοσίωσή του τον οδήγησαν να γίνει ένας από τους πιο ανώτερους καθηγητές του σχολείου, προσφέροντας τις γνώσεις του και εμπειρία σε εκατοντάδες κωφούς μαθητές. Ο Berthier δεν απλώς δίδασκε το ακαδημαϊκό περιεχόμενο, αλλά και προσπαθούσε να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική αποδοχή των μαθητών του.

Ferdinand Berthier

Ο Ferdinand Berthier αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση της εκπαίδευσης και της κουλτούρας των Κωφών. Με το έργο του, συνέβαλε στην αναγνώριση και αποδοχή των Κωφών ατόμων στην κοινωνία. Το σημερινό Doodle τιμά την προσφορά του Ferdinand Berthier και μας υπενθυμίζει τη σημαντικότητα της ισότητας και της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους.

Το 1834, ο Ferdinand Berthier οργάνωσε το πρώτο σιωπηλό συμπόσιο για Κωφούς Γάλλους. Αυτή η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική συνάντηση για την κοινότητα των Κωφών, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συναντηθούν, να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες, καθώς και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την κοινότητά τους.

Στα επόμενα χρόνια, η εκδήλωση απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση, με γυναίκες, δημοσιογράφους και κυβερνητικά στελέχη να παρακολουθούν το συμπόσιο. Αυτό κατέδειξε τη σημασία και την επιρροή που είχε η κοινότητα των Κωφών και το έργο του Berthier.

Επιπλέον, ο Berthier κατάφερε να πείσει τη γαλλική κυβέρνηση να δημιουργήσει μια οργάνωση που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της κοινότητας των Κωφών. Έτσι, το 1837 ιδρύθηκε η Société Centrale des Sourds-muets, η πρώτη επίσημη οργάνωση αυτού του είδους. Η οργάνωση αυτή ασχολείτο με την προώθηση της εκπαίδευσης ενηλίκων με κώφωση, την παροχή υποστήριξης και αλληλοβοήθειας σε άτομα με κώφωση και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ο Ferdinand Berthier ήταν πρωτοπόρος στην προώθηση της εκπαίδευσης και της κοινωνικής αποδοχής των Κωφών. Με το έργο του, συνέβαλε στην αναγνώριση και την αποδοχή της κουλτούρας και των δικαιωμάτων των Κωφών ατόμων. Η προσφορά του στη δημιουργία του πρώτου σιωπηλού συμποσίου και της Société Centrale des Sourds-muets έχει αφήσει μια διαρκή κληρονομιά στον τομέα της εκπαίδευσης και της κοινότητας των Κωφών.

Χρόνια πολλά, Ferdinand Berthier!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Πηγή:enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση