ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται από τον καύσωνα

Καθώς τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο συχνά και έντονα στην Ευρώπη, εργοδότες και εργαζόμενοι καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες

Ευρώπη: Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται από τον καύσωνα

Ήταν Ιούλιος του 2018, μια περίοδος καύσωνα όταν το θερμόμετρο στο Γκραντ Άιλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησίαζε στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο Cruz Urias Beltran έκανε την εννιάωρη βάρδιά του σε χωράφι με καλαμπόκια. Οι συνάδελφοί του ανησύχησαν όταν δεν εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο, μετά το τέλος της βάρδιας. Τον βρήκαν στο χωράφι, 20 ώρες μετά. Όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής, ο άτυχος Beltran κατέρρευσε την ώρα που δούλευε από θερμοπληξία.

Φωτογραφία του Cruz Urias Beltran, από τη δεκαετία του 1990. Η σορός του εντοπίστηκε μετά από πολύωρη αναζήτηση και η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ

Η ιστορία του Beltran είναι τραγική αλλά όχι μοναδική. Πέρυσι, η οικογένεια του Florencio Gueta-Vargas απαίτησε εξηγήσεις γιατί ο 69χρονος εργάτης δούλευε τόσες ώρες με τη θερμοκρασία κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να μη γυρίσει ποτέ στο σπίτι του. Η κόρη του επισκέφτηκε το σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή και διαπίστωσε ότι ο πατέρας της δούλευε εκτεθειμένος στον καυτό ήλιο αλλά και στον καπνό από πυρκαγιές που έκαιγαν στην περιοχή.

Οι Beltran και Vargas είναι μεταξύ των 380 Αμερικανών εργαζομένων, που έχασαν τη ζωή τους από υψηλές θερμοκρασίες την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα των NPR και Columbia Journalism Investigations .

Για την Ευρώπη, δεν υπάρχουν ανάλογα στατιστικά.

Ωστόσο, καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και για χρονικά διαστήματα που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, συνδικάτα και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έκθεση των εργαζομένων στον καυτό ήλιο- και όχι μόνο στον αγροτικό τομέα.

Γερμανία: Αίτημα για προστασία από τον καύσωνα

Στη Γερμανία, η Ομοσπονδία Συνδικάτων DGB, που εκπροσωπεί περίπου έξι εκατομμύρια εργαζόμενους, ξεκίνησε καμπάνια απαιτώντας από τους εργοδότες να προστατεύσουν τους εργαζόμενους λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Ζητά:

  • να υπάρχουν διαθέσιμοι δροσεροί χώροι ανάπαυσης για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους
  • να επεκταθεί ο χρόνος του μεσημεριανού διαλείμματος από μισή σε μία ώρα
  • να γίνονται περισσότερα του ενός διαλείμματα εντός της βάρδιας
  • να ενθαρρύνεται η τηλεργασία
  • να γίνεται τροποποίηση των βαρδιών σε πιο δροσερές ώρες τις ημέρας (όπου αυτό είναι εφικτό)
  • να παρέχονται σκίαστρα στους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (εργοτάξια, οικοδομές,κλπ)

«Η εκτίμηση του κινδύνου για τους εργαζόμενους δεν αποτελεί ακόμα δεδομένη διαδικασία για τις εταιρείες- κάτι που είναι απαράδεκτο» δήλωσε η εκπρόσωπος του DGB, Anja Piel, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σωματείο IG Bau υπέγραψε πρόσφατα συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους στις κατασκευές σκεπών, που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κανονικά και για τις ημέρες που δε δουλεύουν λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

«Η σύμβαση αυτή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους κλάδους» δήλωσε η Piel. «Όμως η βάση τέτοιων συμφωνιών πρέπει να είναι μία ολοκληρωμένη μελέτη εκτίμησης κινδύνου από τις εταιρείες και τα εργοστάσια» συμπλήρωσε.

 

Αριθμός θανάτων στην εργασία από έκθεση σε υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες, 2011-2019 (πηγή: υπουργείο Εργασίας ΗΠΑ)

M. Βρετανία: Να θεσπιστεί ανώτατη επιτρεπόμενη θερμοκρασία

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Trade Unions Congress (TUC), που εκπροσωπεί πάνω από 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, ζητά από την κυβέρνηση να θεσπιστεί ανώτατο όριο θερμοκρασίας όπου θα επιτρέπεται η εργασία στους 30°C.

«Η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μυϊκές κράμπες, εξανθήματα, λιποθυμία και — στις πιο ακραίες περιπτώσεις — απώλεια συνείδησης και θερμοπληξία. Οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του η TUC.

Επίσης, η TUC προτείνει στις εταιρείες να χαλαρώσουν τους ενδυματολογικούς κώδικες, να αφήνουν τους εργαζόμενους να φεύγουν από το γραφείο νωρίτερα για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα, να εγκρίνουν περισσότερα διαλείμματα, να προσφέρουν δροσερά ροφήματα και αντιηλιακά, να βελτιώσουν τους εσωτερικούς χώρους εργασίας με καλύτερο εξαερισμό και κλιματισμό και να παρέχουν σκιερά σημεία ανάπαυσης για όσους εργάζονται εκτός γραφείων.

«Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγικότητα. Η «ζώνη άνεσης» που διασφαλίζει τις καλύτερες επιδόσεις στην εργασία βρίσκεται μεταξύ 22°C και 25°C4. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, η παραγωγικότητα μειώνεται. Στους 28°C έχει καταγραφεί μείωση της παραγωγικότητας κατά 5% και όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο χαμηλότερη ήταν η επίδοση» εξηγεί ειδική μελέτη της TUC που επικαλείται αποτελέσματα επιστημονικών μελετών.

ETUC: Μέτρα από την ΕΕ

Σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχουν ελάχιστα όρια θερμοκρασίας, κάτω από τα οποία δεν επιτρέπεται η εργασία. Τα όρια αυτά ποικίλλουν ανάλογα με την χώρα και τον κλάδο.

Ήδη από το 2019, η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων ETUC, που εκπροσωπεί τις εθνικές ομοσπονδίες σε 39 χώρες, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθιερωθεί και ανώτατο όριο θερμοκρασίας, πάνω από το οποίο οι εργαζόμενοι δε θα δουλεύουν.

«Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη δεν θα πρέπει ποτέ να εργάζονται σε θερμοκρασίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους» τονίζει η σχετική ανακοίνωση της ETUC. «Σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής όπου οι δύσκολες καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να είναι πιο συχνές και πιο ακραίες, είναι σημαντικό να υπάρχουν τα κατάλληλα νομοθετικά μέσα για την προστασία των εργαζομένων με σαφείς ρόλους και ευθύνες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους εργοδότες και τα συνδικάτα» σημειώνει η ανακοίνωση.

 

Πηγή:newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση