ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Κλιμάκωση των μέτρων μετά την εκτίναξη κρουσμάτων και θανάτων

Πάνω από 120.000 τα νέα κρούσματα την ημέρα στη Γηραιά Ήπειρο - Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία, κλειστά μπαρ και εστιατόρια σε πολλές χώρες - Δραματικές εκκλήσεις στους πολίτες από Μέρκελ και Μακρόν

No profile pic

Την επιβολή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις στην Γαλλία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα ισχύσει από το Σάββατο και για τέσσερις εβδομάδες σε Παρίσι, Λιλ, Ρουέν, Σεντ-Ετιέν, Τουλούζη, Λιόν, Γκρενόμπλ, Μοντπελιέ. Ο Μακρόν τόνισε πως η παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα επιφέρει πρόστιμο ύψους 135 ευρώ, ενώ κάλεσε τους περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες που επηρεάζονται να «ξεχάσουν» τις βραδινές επισκέψεις σε εστιατόρια και φιλικά σπίτια.


 

 
Ο  πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. «Έξι εβδομάδες, είναι αρκετός χρόνος», σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να πάει σε εστιατόρια ή να επισκεφθεί φίλους, συνέχισε ο Μακρόν. Δεν θα υπάρξουν όμως περιορισμοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ούτε απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας.


Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι διαφορετικό από το πρώτο, επειδή ο ιός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο». Αναφερόμενος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, είπε ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Εξαιρούνται ασφαλώς οι οικογένειες με περισσότερα μέλη.

To εξώφυλλο της Liberation για την βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας:

 



Την ημέρα, η καθημερινότητα των Γάλλων δεν θα αλλάξει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο», εξήγησε ο πρόεδρος συμπληρώνοντας: «Θα το ξεπεράσουμε μαζί». Την Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση. Καταγράφηκαν επίσης 104 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.037. Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 779.063 από την αρχή της πανδημίας.

Νέα μέτρα και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ

Νέα περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς από την Ισπανία, τη Γαλλία, μέχρι την Τσεχία και το Βέλγιο, η ΕΕ καταγράφει περισσότερα από 120.000 κρούσματα την ημέρα.
 

 



Σε αυτό το πλαίσιο η Τσεχία, η οποία καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ, ανακοίνωσε ένα μερικό lockdown, διάρκειας τριών εβδομάδων σε σχολεία, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.

Στις Κάτω Χώρες , ανακοινώθηκαν επίσης περιοριστικά μέτρα καθώς η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

Στην Ισπανία, η περιφέρεια της Καταλονίας αποφάσισε ότι μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες 15 ημέρες. Η Βόρεια Ιρλανδία εισήγαγε τα αυστηρότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κλείνοντας τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τις παμπ και τα εστιατόρια για τέσσερις εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας,  Τζουζέπε Κοντε ανακοίνωσε την επιβολή νέων περιορισμών σε δημόσιες συγκεντρώσεις, εστιατόρια, αθλητικές και σχολικές δραστηριότητες. Ο Κόντε είπε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να αποφευχθεί ένα εθνικό lockdown.

Στη Ρουμανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι απαγορεύει από την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, όλες τις ιδιωτικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως γάμους και βαπτίσεις. Παράλληλα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στους δημόσιους χώρους στις πόλεις όπου ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων σε διάστημα δύο εβδομάδων ξεπερνά τα 3 ανά 1.000 ανθρώπους. Μέχρι τώρα η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως οι αγορές. Παράλληλα η λειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων και εσωτερικών χώρων εστιατορίων θα εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε κάθε πόλη.
 



Δραματικό μήνυμα Μέρκελ: Δεν αντέχουμε άλλο lockdown

Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, προειδοποίησε – σε δραματικό τόνο – η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία». Κάλεσε έντονα τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Πρέπει να καλέσουμε ειδικά τους νέους να μην κάνουν πάρτι σήμερα, προκειμένου να έχουν καλή ζωή αύριο και μεθαύριο», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, μετά την ολοκλήρωση μιας επεισοδιακής, σύμφωνα με διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ, συνεδρίασης επτά ωρών με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων  για την λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. «Μέχρι τώρα τα πήγαμε καλά, καλύτερα από κάποιες γειτονικές χώρες. Δεν πρέπει να παραδοθούμε στον ιό, πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», τόνισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στην Γερμανία.«Κοινός στόχος αποτελεί η δυνατότητα ιχνηλάτησης όλων των επαφών κάθε κρούσματος. Πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη. Βρισκόμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Είναι σαφές: πρέπει να την σταματήσουμε, διαφορετικά όλο αυτό δεν θα τελειώσει καλά», επέμεινε.


Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Το θέμα δεν είναι μόνο το σύστημα υγείας. Είναι και οι οικονομικές εξελίξεις, που εξαρτώνται από τον βαθμό της επιβάρυνσης που θα δεχτούμε λόγω κορωνοϊού. Αυτό λοιπόν που ωφελεί την υγεία, ωφελεί και την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι το τρέχον έτος, η Γερμανία δανείστηκε επιπλέον 250 δισεκατομμύρια ευρώ. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα, όπως κάναμε την άνοιξη», υπογράμμισε η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι «οι αριθμοί πρέπει να κατέβουν».

Προηγουμένως γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους πρωθυπουργούς. «Οι ανακοινώσεις δεν είναι αρκετά σκληρές για να αποσοβηθεί το κακό. Αυτό που κάνουμε εδώ απλώς δεν αρκεί», φέρεται να είπε η Καγκελάριος, σύμφωνα με συνομιλητές της, επισημαίνοντας ότι κάθε κρατίδιο αναζητά «παραθυράκι». «Αυτό με ενοχλεί. Κι ο κατάλογος των υγειονομικών υπαλλήλων οι οποίοι δεν τα κατάφεραν ολοένα θα μεγαλώνει», προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 – όχι πλέον 50 – νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το δυσκολότερο θέμα στη συζήτηση ήταν η απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία σε επισκέπτες προερχόμενους από «περιοχές κινδύνου». Εναντίον του μέτρου έχουν μέχρι τώρα τοποθετηθεί οι επικεφαλής τουλάχιστον πέντε κρατιδίων, στηρίζοντας τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, του Άρμιν Λάσετ (CDU). Το ζήτημα έμεινε σε εκκρεμότητα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι φθινοπωρινές σχολικές διακοπές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση