ΚΟΣΜΟΣ
Εταιρικό δικαίωμα η απαγόρευση μαντίλας
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα κράτη της Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι το μέτρο θα είναι καθολικό για κάθε είδος καλύμματος της κεφαλής
Oι επιχειρήσεις που λειτουργούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα απαγόρευσης της μαντίλας ή άλλου καλύμματος της κεφαλής, εφόσον είναι καθολική και δεν αποτελεί αιτία διακρίσεων εναντίον συγκεκριμένων υπαλλήλων. Αυτή την απόφαση εξέδωσε χθες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσπαθώντας να επιλύσει ένα ζήτημα που διχάζει επί χρόνια.
Η απόφαση αφορά την υπόθεση νεαρής μουσουλμάνας, η οποία προσπάθησε να εργαστεί, για έξι εβδομάδες, ως ασκούμενη σε βελγική εταιρεία. Οταν κατέθεσε το αίτημά της ενημερώθηκε ότι δεν επιτρέπεται να φοράει μαντίλα κατά τις ώρες της εργασίας της, μέσα στους χώρους εργασίας. Η εταιρεία, εξηγώντας την απαγόρευση, επικαλέστηκε την πολιτική ουδετερότητας που ακολουθεί, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται κάθε είδος καλύμματος της κεφαλής είτε είναι μαντίλα, σκούφος ή καπέλο. Η νεαρή γυναίκα απευθύνθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας δικαίωση. Η δικαστική κρίση αναφέρει ότι η απαγόρευση είναι νόμιμη εφόσον είναι καθολική και δεν συνιστά μέσο διακρίσεων. «Ο εσωτερικός κανονισμός που απαγορεύει την επίδειξη θρησκευτικών, φιλοσοφικών ή άλλων συμβόλων δεν συνιστά στρατηγική διακρίσεων εφόσον επιβάλλεται σε όλους τους εργαζομένους καθολικά, χωρίς καμία διαφοροποίηση», αναφέρει η απόφαση.
Την περασμένη χρονιά, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε κρίνει ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να απαγορεύσουν τη χρήση της μαντίλας στις εργαζόμενες, υπό ορισμένες συνθήκες, και ιδιαίτερα εάν το θεωρούν απαραίτητο, προκειμένου να επιδεικνύουν μια εικόνα ουδετερότητας προς τους πελάτες τους. Στη Γερμανία, το θέμα της μαντίλας στους εργασιακούς χώρους αποτελεί θέμα πόλωσης επί χρόνια, ιδίως όταν αφορά εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία και δόκιμους δικαστές. Στη Γαλλία, επίσης, όπου ζει η μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ε.Ε., η μουσουλμανική μαντίλα, αλλά και κάθε άλλο θρησκευτικό σύμβολο, έχει απαγορευτεί στα σχολεία από το 2004.
Ανάλογος προβληματισμός, πάντως, διατυπώνεται στην Ινδία, όπου χθες το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπόρεσε να καταλήξει κατά πόσον οι μουσουλμάνες μαθήτριες και φοιτήτριες επιτρέπεται να φορούν χιτζάμπ (μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά και τον λαιμό) στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το θέμα διαρκεί για περισσότερο από δέκα μήνες προκαλώντας μεγάλη κοινωνική πόλωση. Αρχισε όταν κρατικό κολέγιο στη νότια πολιτεία Καρνατάκα απαγόρευσε σε έξι νεαρές μουσουλμάνες φοιτήτριες να φορούν χιτζάμπ στην αίθουσα διδασκαλίας. Η κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η αντίδραση των κοριτσιών έκανε την τοπική κυβέρνηση να κλείσει σχολεία και κολέγια επί αρκετές ημέρες. Το τοπικό ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η χιτζάμπ δεν είναι απαραίτητη κατά το Κοράνι και όποια δεν φοράει δεν είναι αμαρτωλή, θεωρώντας νόμιμη την απόφαση του κολεγίου.