ΚΟΣΜΟΣ

Επαιτεία τέλος για 197 αστέγους στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου

Απαγόρευση λίγο πριν τα Χριστούγεννα από τη νέα κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, που γίνεται στόχος επικρίσεων.

Επαιτεία τέλος για 197 αστέγους στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου

Πόσους άστεγους έχει το Λουξεμβούργο; Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της χώρας η πρώτη καταμέτρηση των αστέγων στην πόλη του Λουξεμβούργου έγινε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα σε όλες τις συνοικίες της πρωτεύουσας του Μεγάλου Δουκάτου από 66 επαγγελματίες του κοινωνικού τομέα που χωρίστηκαν σε 32 ομάδες.

Με σύντομα και ακριβή ερωτηματολόγια προσέγγισαν άστεγους για να τους γνωρίσουν καλύτερα και να μάθουν τις ανάγκες τους. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν στον δρόμο, σε δημόσιους χώρους ή σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης, συνολικά 197. Η δράση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, Ένταξης και Ευρύτερης Περιοχής, οργανώθηκε και συντονίστηκε τοπικά από τη Inter-Actions.

Για 197 αστέγους…

“Το υπουργείο θέλει όχι μόνο να έχει καλύτερη εικόνα του αριθμού των αστέγων που ζουν στο Λουξεμβούργο, αλλά να κατανοήσει καλύτερα το υπόβαθρο και τις ανάγκες τους, προκειμένου να τους βοηθήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά”, δήλωσε πριν ένα χρόνο η Καρίνε Καέν, τότε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και Ένταξης.

Ο καιρός πέρασε και πρόσφατα οι Λουξεμβουργιανοί ψήφισαν νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Λουκ Φρίντεν από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Μια από τις πρώτες πράξεις της ήταν να προχωρήσει σε μια ντε φάκτο απαγόρευση της επαιτείας στην πρωτεύουσα μέσω αστυνομικής διάταξης, η οποία προβλέπει ότι οι άστεγοι, 197 τον αριθμό, δεν επιτρέπεται να ζητούν χρήματα από περαστικούς από τις 7.00 έως τις 22.00. Μετά τις 22.00 δεν έχει σημασία, γιατί τις κρύες και σκοτεινές νύχτες της βαρυχειμωνιάς ποιος κυκλοφορεί με τα πόδια στους δρόμους της ανύπαρκτης από νυχτερινή ζωή πόλης;

Στόχος της διάταξης, όπως αναφέρθηκε, είναι η πάταξη της “εγκληματικότητας των συμμοριών”. Πρέπει να τονιστεί ότι η επαιτεία σε επίπεδο συμμοριών ήδη απαγορεύεται από τον Ποινικό Κώδικα του Λουξεμβούργου. Το επιπλέον που ρυθμίζει η αστυνομική διάταξη είναι ότι απαγορεύει κάθε μορφή επαιτείας. Αλλά δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία για την επιρροή των οργανωμένων ομάδων στους αστέγους και επαίτες του Λουξεμβούργου. Γενικά μελέτες σχετικά με τη ζωή στους δρόμους είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με την Caritas, οι άστεγοι στην Ουλμ, μια γερμανική πόλη παρόμοιου μεγέθους, είναι διπλάσιοι. Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Λουξεμβούργου ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της επαιτείας πριν από τις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Η τότε υπουργός Εσωτερικών Τάινα Μπόρφεντιγ άσκησε βέτο κατά του σχεδίου διατάγματος επικαλούμενη ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά το δημοτικό συμβούλιο άσκησε έφεση και το θέμα έφτασε στο διοικητικό δικαστήριο. Μεσολάβησαν εκλογές και η αναμονή για την έκδοση απόφασης έληξε πρόωρα με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός Πρασίνων, Φιλελευθέρων και Σοσιαλιστών καταψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και το Μεγάλο Δουκάτο κυβερνάται εδώ και αρκετές εβδομάδες από Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθερους. Την υπουργό Εσωτερικών Τάινα Μπόρφεντιγ από το κόμμα των Σοσιαλιστών διαδέχθηκε ο συντηρητικός Λέον Γκλοντέν. Μια από τις πρώτες του πράξεις στην εξουσία ήταν η άρση του βέτο της προκατόχου του. Στις επικρίσεις αντιδρά με ψυχραιμία.

Το επάγγελμά του είναι δικηγόρος και ήταν ο πιο υψηλόμισθος βουλευτής πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, με πρόσθετο εισόδημα στα 20.000 ευρώ μηνιαίως.

Στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, απαρίθμησε τα νομικά του επιχειρήματα και αμφισβήτησε ότι η προκάτοχός του είχε καν διαβάσει προσεκτικά αποφάσεις, όπως η απόφαση Lacatus από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το επιχείρημά του είναι ότι οι επικριτές απλά δεν ήταν εξοικειωμένοι με το αντικείμενο. Και καθώς δεν εντόπισε παρανομία στο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου, ήταν καθήκον του ως υπουργός Εσωτερικών να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία.

Αλλά τι λέει η υπόθεση Lacatus; Σύμφωνα με απόφαση της 19ης Ιανουαρίου 2021 του εν λόγω Δικαστηρίου η Ελβετία παραβίασε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, βάσει του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), τιμωρώντας έναν ζητιάνο Ρομά. Οι δικαστές του Στρασβούργου έκριναν ότι το πρόστιμο των 500 ελβετικών φράγκων ή η ποινή φυλάκισης πέντε ημερών για τη μη καταβολή του, ήταν δυσανάλογο.

Η πλήρης απαγόρευση της επαιτείας παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στους επικριτές του υπουργού συμπεριλαμβάνεται και η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε έγγραφο θέσεων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο δημόσιος φορέας ανέφερε επτά λόγους για τους οποίους η απαγόρευση επαιτείας είναι αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζονται τα αίτια της φτώχειας παρά να στιγματίζονται οι ευάλωτοι άνθρωποι ως ανεπιθύμητοι. Η στέρηση των τελευταίων πόρων από τους φτωχότερους ανθρώπους αποτελεί προσβολή της αξιοπρέπειάς τους και δεν είναι αντάξια ενός κράτους δικαίου” αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Ο ίδιος ο υπουργός Λέον Γκλοντέν υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί νομικά και όχι ηθικά, ότι ο ίδιος “παρενοχλείται” πάντα από τους ίδιους ζητιάνους στην πόλη και ελπίζει ότι το πρόβλημα μπορεί να καταπολεμηθεί με την νέα αστυνομική απόφαση. Στην πραγματικότητα έχασε την καλύτερη ευκαιρία ως πολιτικός τώρα τα Χριστούγεννα να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο στο Λούξεμβούργο, την  πιο πλούσια χώρα του κόσμου…

Πηγή: Deutsche Welle

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση