ΚΟΣΜΟΣ

Εντός της ημέρας ή την Πέμπτη η ψηφοφορία στη Γερουσία για το ν/σ για τα εκλογικά δικαιώματα

Η πρόταση για την αλλαγή του κανονισμού, είναι πιθανό να ψηφιστεί αν υποστηριχτεί από το σύνολο των 50 Δημοκρατικών γερουσιαστών και την αντιπρόεδρο Κάμαλ Χάρις που έχει την πλειοψηφική ψήφο

Εντός της ημέρας ή την Πέμπτη η ψηφοφορία στη Γερουσία για το ν/σ για τα εκλογικά δικαιώματα

Οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπάθησαν χθες να προωθήσουν τη νομοθεσία για την προστασία των εκλογικών δικαιωμάτων στην ολομέλεια της Γερουσίας, καθώς η προσπάθεια αυτή, αναμένεται να αποτύχει με δεδομένη τη συνολική αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Δημοκρατικοί αντιτείνουν ότι η νομοθεσία που έχει την υποστήριξη ομάδων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων είναι αναγκαίο να αποτελέσει μία αντίδραση σε μία προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταστήσουν δυσκολότερη την ψηφοφορία στις εκλογές σε πολιτειακό επίπεδο, ειδικότερα για τους μαύρους, αλλά και για τους ψηφοφόρους άλλων μειονοτήτων (https://www.reuters.com/world/us/family-martin-luther-king-jr-lead-washington-march-voting-rights-2022-01-17).

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται ότι θα εμποδίσουν και πάλι την ψήφιση του συνολικού νομοθετικού πακέτου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κομματική προσπάθεια που θα μπορούσε να υποβαθμίσει τον τοπικό έλεγχο των εκλογών. Την προηγούμενη χρονιά, οι Ρεπουμπλικάνοι βρέθηκαν τρεις φορές απέναντι στις προσπάθειες των Δημοκρατικών να ψηφίσουν νομοθεσία για τα εκλογικά δικαιώματα.

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, επικαλέστηκε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού που χαρακτήρισε ως επέλαση των νέων πολιτειακών ορίων για την πρόσβαση συμμετοχής στις εκλογές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μία τελική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που θέτει νέα κατώτερα όρια για τη διαχείριση των ομοσπονδιακών εκλογών σε επίπεδο πολιτειών θα διεξαχθεί κάποια στιγμή μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Η ψηφοφορία αυτή, είναι ενδεχόμενο να διεξαχθεί ακόμη και σήμερα, στην περίπτωση που και οι 100 γερουσιαστές συμφωνήσουν στην επίσπευση του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Σε αντίθεση περίπτωση, αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη.

"Οι Δημοκρατικοί είναι προετοιμασμένοι να δώσουν μάχη για το ζήτημα αυτό, μέχρι να επιτύχουμε" δήλωσε ο Σούμερ. "Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου ο καθένας, μπορεί να ψηφίσει εύκολα, ανοιχτά και τίμια" πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Δημοκρατικοί βιάζονται να αναλάβουν δράση, όσο έχουν ακόμη μία οριακή πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να πάρουν την πλειοψηφία τουλάχιστον σε ένα νομοθετικό σώμα, από τις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο.

Με τα υπόλοιπα στοιχεία της εσωτερικής ατζέντας του Μπάιντεν να έχουν τελματωθεί στο Κογκρέσο, ο ίδιος χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως μία σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση (https://www.reuters.com/article/uk-usa-biden-idUKKBN2JL1DA).

Μία ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων για την παρεμπόδιση του νομοσχεδίου, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία προσπάθεια αλλαγής του κανονισμού της Γερουσίας για την κοινοβουλευτική κωλυσιεργία (filibuster), ώστε μία απλή πλειοψηφία μεταξύ των 100 γερουσιαστών, έναντι της προϋπόθεσης των 60 θετικών ψήφων να είναι αρκετή για την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως είπε ο Σούμερ.

Στη διάρκεια μιας βραδινής συνέντευξης Τύπου, μετά από μία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο Σούμερ ανακοίνωσε ότι η πρόταση για την αλλαγή του κανονισμού θα απαιτήσει μία διαρκή παρουσία των γερουσιαστών στην ολομέλεια, με συνεχείς ομιλίες τους (talking filibuster). Αυτό σημαίνει ότι οι γερουσιαστές που προσπαθούν να καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο, θα πρέπει να έρθουν στη Γερουσία και να μιλούν για ώρες ή για ημέρες και όχι απλά να είναι παθητικά αντίθετοι, στον περιορισμό του απεριόριστου χρόνου κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Η πρόταση για την αλλαγή του κανονισμού, είναι πιθανό να ψηφιστεί αν υποστηριχτεί από το σύνολο των 50 Δημοκρατικών γερουσιαστών και την αντιπρόεδρο Κάμαλ Χάρις που έχει την πλειοψηφική ψήφο (+1).

Ωστόσο, είναι πιθανό η όλη προσπάθεια να αποτύχει, με δεδομένη την αντίθεση τουλάχιστον δύο Δημοκρατικών γερουσιαστών.

Οι δύο αυτοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές, η Κίρστεν Σίνεμα και ο Τζο Μάντσιν, συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον Μπάιντεν για να συζητήσουν το αναφερόμενο ζήτημα, αλλά από τότε, δεν έδωσαν κάποια ένδειξη ότι έχουν αλλάξει γνώμη.

"Δεν έχω ποτέ αλλάξει άποψη για την αλλαγή του κανονισμού" δήλωσε ο Μάντσιν στους δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης.

Στην περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας, η Γερουσία θα προσπαθήσει να ενσωματώσει ένα πιο περιορισμένο νομοσχέδιο για την εκλογική μεταρρύθμιση, καθώς μερικοί Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να αποφύγουν μία επανάληψη του χάους που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε λανθασμένα ότι έχασε τις εκλογές, εξαιτίας εκλογικής νοθείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση