ΚΟΣΜΟΣ

Έντονη η ανησυχία της UNICEF για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών στο Αφγανιστάν

Παρότι το ισλαμιστικό κίνημα διαμηνύει ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους όλοι γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί

No profile pic

Περίπου δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και οι κάτοικοι της ασιατικής χώρας -όσοι δεν την έχουν εγκαταλείψει ακόμα- προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους και να συμβιβαστούν με τα νέα δεδομένα.

Την ίδια ώρα, έκδηλο είναι το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τις γυναίκες και τα παιδιά. Παρότι το ισλαμιστικό κίνημα διαμηνύει ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους όλοι γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί.

Μιλώντας επί του θέματος η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Ενριέτα Φορ, εξέφρασε της ανησυχία της για τα δικαιώματα και την εκπαίδευση των παιδιών και των γυναικών στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία στρατεύματα αποχώρησαν επισήμως από την ασιατική χώρα το βράδυ της Δευτέρας (30/8), έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, με τους Ταλιμπάν να δηλώνουν ότι πλέον «το Αφγανιστάν ανήκει σε όλους τους Αφγανούς».

«Χρειαζόμαστε τις γυναίκες να μπορούν να εργαστούν στην κοινωνία»

Μιλώντας στο CNBC, η Ενριέτα Φορ είπε: «Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση των γυναικών και των παιδιών… χρειαζόμαστε τις γυναίκες ως δασκάλες, ως εργαζόμενες στην υγειονομική περίθαλψη, ως γιατρούς στα παιδικά νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε τις γυναίκες να μπορούν να εργαστούν στην κοινωνία. Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό θα επιτραπεί σε ορισμένους τομείς».

Παράλληλα, η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF αναφέρθηκε στη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση στη χώρα λέγοντας ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους για του οργανισμού. «Ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση συνεργαζόμασταν με στοιχεία των Ταλιμπάν σε διάφορα μέρη της χώρας. Σε ορισμένες περιοχές τα σχολεία είναι προς το παρόν ανοιχτά με κορίτσια και αγόρια που πηγαίνουν σχολείο», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τα τελευταία 20 χρόνια, είχαμε ένα πολύ μεγάλο κέρδος στην εκπαίδευση, οπότε τριπλασιάσαμε τον αριθμό των σχολείων. Παλιά είχαμε 1 εκατομμύριο παιδιά να πηγαίνουν σχολείο στο Αφγανιστάν. Τώρα υπάρχουν 10 εκατομμύρια παιδιά και πάνω από 4 εκατομμύρια είναι κορίτσια, δεν θέλουμε να κάνουμε πίσω». 

«Κάθε περιοχή, κάθε σχολείο, είναι διαφορετικά»

Σε ερώτηση για το εάν η UNICEF έχει διαβεβαιωθεί από το ισλαμιστικό κίνημα ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, η Φορ απάντησε ότι ο οργανισμός ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί.

«Οι Ταλιμπάν δεν είναι μονολιθικοί. Έτσι, κάθε περιοχή, κάθε σχολείο, είναι διαφορετικά. Και έτσι μιλάμε με όλες τις αρμόδιες αρχές και το ενθαρρύνουμε, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υποστήριξη όλων για τη σημασία του να πηγαίνουμε σχολείο τόσο για κορίτσια όσο και για αγόρια, επειδή τα αγόρια τώρα υπόκεινται σε στρατολόγηση σε πολλές από τις τοπικές πολιτοφυλακές», εξήγησε.

Επίσης, είπε: «Θέλουμε αγόρια στο σχολείο και θέλουμε κορίτσια στο σχολείο, θέλουμε το μέλλον του Αφγανιστάν, και των νέων τους, να έχουν μια ευκαιρία».

Κάνοντας ειδική μνεία στον υψηλό αριθμό ασυνόδευτων παιδιών στο Αφγανιστάν, η Φορ υπογράμμισε: «Πολλά παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Μερικά ήταν στην περιοχή του αεροδρομίου, είτε ακριβώς έξω από την πύλη είτε μέσα στην πύλη».

«Η πραγματική κρίση προστασίας είναι να προσπαθήσουμε να πάρουμε αυτά τα παιδιά πίσω στις οικογένειές τους. Έφυγαν οι οικογένειές τους με αεροπλάνα και έχουν μείνει πίσω τα παιδιά ή τα είχαν σταλεί πάνω στο φράχτη και οι οικογένειές τους βρίσκονται ακόμα στην Καμπούλ;», κατέληξε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση