ΚΟΣΜΟΣ

Ενοχλημένος ο Ακιντζί επειδή δεν τον συνάντησε ο Μπορέλ

Την ενόχλησή του εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επειδή δεν τον συνάντησε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικά θέματα και θέματα ασφάλειας, Τζοζέπ Μπορέλ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

No profile pic

Την ενόχλησή του επειδή ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικά θέματα και θέματα ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τζοζέπ Μπορέλ έφυγε από το νησί χωρίς να αφιερώσει χρόνο στην τουρκοκυπριακή πλευρά, μιας εκ των δύο στην Κύπρο και στον ηγέτη του τουρκοκυπριακού «λαού» που στοχεύει στο να είναι εντός της ΕΕ, εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ακιντζί στη δήλωσή του αναφέρει ότι στο παρελθόν συναντήθηκε είτε στον αρμόδιο θεσμό (ΣΣ: εννοεί το γραφείο του) είτε στο εξωτερικό, αρκετές φορές τόσο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και με τον Ντόναλτ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και με την προκάτοχο του κ. Μπορέλ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σε κάθε ευκαιρία, παρά το ότι ξεκαθαρίζουμε πως στόχος μας είναι η διεύρυνση των σχέσεων με την ΕΕ, το να φύγει ο κ. Μπορέλ χωρίς να έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά, προκάλεσε απογοήτευση» σημειώνεται στη δήλωση.

Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του κ. Μπορέλ ότι η ΕΕ προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με διάλογο και ήρθε στην Κύπρο για να ακούσει τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς – όπως γράφει ο Ακιντζί – για το πώς μπορεί να βρεθεί διέξοδος στην άσχημη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, προσθέτει ο κατοχικός ηγέτης, ενώ είπε ο κ. Μπορέλ πως θέλει να υποβοηθήσει στο να βρεθεί διέξοδος μέσω διαλόγου, δεν μπήκε καν στον κόπο να βρει τον χρόνο να ακούσει την τουρκοκυπριακή πλευρά, που είναι μια από τις δύο πλευρές του διαλόγου στην Κύπρο, και να μάθει τις προτάσεις της.

«Είναι μια προσέγγιση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ» σημειώνει ο Ακιντζί.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων, συνεχίζει, η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει στις 13 Ιουλίου 2019 πρόταση, η οποία αποτελεί διέξοδο και βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

«Θα ήθελα ακόμη μια φορά να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους ευρωπαίους αρμόδιους ότι κάθε βήμα που θα αφήνει εκτός την τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν μπορεί να είναι υποβοηθητικό και ούτε θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Διπλωματία όχι αποκλεισμού»
»Εάν η ΕΕ θέλει να έχει ειλικρινά θετικό ρόλο στο να φύγει η ένταση από την Ανατολική Μεσόγειο, είναι υποχρεωμένη να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, εφαρμόζοντας διπλωματία όχι αποκλεισμού, αλλά να τους περικλείει όλους» προστίθεται στη δήλωση.

Το να εργάζεσαι για μια λύση που θα αποκλείει από την ενεργειακή ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο την «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και την Τουρκική Δημοκρατία, «δεν αρμόζει με τις πραγματικότητες στην περιοχή μας και με την οικονομία», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ακιντζί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση