ΚΟΣΜΟΣ
Ένας σχεδιαστής και ένας πρώην επιστήμονας της NASA θέλουν να λύσουν ένα πρόβλημα 244 δις δολαρίων
Μέχρι το 2050, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη θα έχει μυωπία
Η μυωπία αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς όλο και περισσότερα άτομα χάνουν την όρασή τους και οδηγούνται ακόμη και σε μερική τύφλωση. Μέχρι το 2050, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη θα έχει μυωπία. Εξαιτίας της μυωπίας, η Κίνα δεν μπορεί να βρει αρκετούς πιλότους, ενώ ο κόσμος χάνει 244 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγωγικότητα ετησίως, και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Το πρόβλημα ήταν κάποτε κυρίως γενετικό, αλλά οι νέες περιπτώσεις αποδίδονται όλο και περισσότερο στα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη και εκτίθενται πολύ λίγο στο ηλιακό φως ώστε να αναπτυχθούν σωστά τα μάτια τους.
Ο σχεδιαστής Todd Bracher συνεργάστηκε με έναν πρώην επιστήμονα της NASA για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός πρωτότυπου ζευγαριού γυαλιών που στοχεύει να διορθώσει τη μυωπία χωρίς ο χρήστης να αναγκαστεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του, να πάρει φάρμακα ή να φορέσει ειδικούς πρισματικούς φακούς.
Tα γυαλιά δεν έχουν φακούς αλλά είναι επικαλυμμένα με μια ειδική φθορίζουσα ρητίνη που φορτίζεται από το ηλιακό φως και λάμπει στα 480 νανόμετρα. Αυτή είναι η ακριβής συχνότητα του φωτός που ενεργοποιεί την παραγωγή της ντοπαμίνης του αμφιβληστροειδούς, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή για την υγεία των ματιών. Μόλις ένα λεπτό έκθεσης στο ηλιακό φως είναι αρκετό για να φορτιστούν τα γυαλιά για 25 λεπτά. Η έκθεση στο σωστό μήκος κύματος του φωτός μόλις δύο φορές την ημέρα μπορεί να είναι αρκετή για να προστατεύσει από τη μυωπία που οφείλεται στη στέρηση του ηλιακού φωτός.
Τα γυαλιά αναπτύχθηκαν από την εταιρεία του Bracher, την Betterlab, με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία προωθεί πειραματικά προϊόντα υψηλού αντίκτυπου. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Fast Company, ο σχεδιασμός των γυαλιών δεν έχει λάβει ακόμη δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Ο Bracher δεν έχει αποφασίσει αν θα διαθέσει τα γυαλιά στην αγορά ή αν θα παραχωρήσει την άδεια χρήσης της τεχνολογίας ώστε να τη χρησιμοποιήσουν και άλλοι. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση αυτού του έργου, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Η Betterlab συνεργάζεται με επιστήμονες και ερευνητές – ανθρώπους που συχνά έχουν σωρεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αλλά δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία στην ανάπτυξη προϊόντων – για να μετατρέψουν την πνευματική ιδιοκτησία σε προϊόντα υψηλού αντίκτυπου.
«Οι ερευνητές έχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για λύσεις που μπορεί να έρθουν σε 10 χρόνια από τώρα. Προβλέπουν το μέλλον», δήλωσε στο Fast Company ο Bracher.
Εκτός από τα γυαλιά μυωπίας, ο Bracher έχει αναπτύξει και άλλα προϊόντα υπό την ομπρέλα της Betterlab. Ένα από αυτά αξιοποιεί την έρευνα της NASA σχετικά με τον κιρκαδικό ρυθμό και φιλοδοξεί να βοηθήσει τους αθλητές, ή τους ταξιδιώτες, να αντιμετωπίσουν το τζετ λαγκ. Η λύση αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι ένας αλγόριθμος (σε μια εφαρμογή), που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 για τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτός παρέχει συμβουλές για την ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων του τζετ λαγκ, όπως η αϋπνία και η υπνηλία και αντιμετωπίζει την υποκείμενη κιρκαδική διαταραχή, επανασυγχρονίζοντας ταχέως το κιρκαδικό ρολόι στη νέα ζώνη ώρας.