Εναλλακτικές υδατοκαλλιέργειες στην Ευρώπη

Έξι πιλοτικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη μελετώνται από τους επιστήμονες

Πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε την ευρωπαϊκή υδατοκαλλιέργεια; 

Για παράδειγμα τη συλλογή αυτών των μυδιών ώστε να εξελιχθεί σε μία επαρκή και κερδοφόρο οικονομική δραστηριότητα φιλική προς το περιβάλλον; 

Οι απαντήσεις έρχονται από τη δυτική Σκωτία.

«Ο δημοσιογράφος του euronews Τζούλιαν Γκόμεζ ταξίδεψε στη δυτική Σκωτία. Κατευθυνόμαστε σε ένα ιχθυοτροφείο όπου περίπου 1000 τόνοι σολομού εκτρέφονται κάθε χρόνο. 

Στη συγκεκριμένη εταιρεία εργάζονται θαλάσσιοι βιολόγοι. Πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή υδατοκαλλιέργεια μπορεί να γίνει πιο ευφάνταστη και κερδοφόρος. Δείτε το γιατί αλλά και το πως».

Μαζί με το σολομό οι εργαζόμενοι εδώ σχεδιάζουν την εκτροφή περίπου για 150.000 χτένια και 60 τόνους μυδιών.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας πιλοτικής προσπάθειας που βασίζεται σε μία τεχνική γνωστή ως Ολοκληρωμένη Πολυτροφική Υδατοκαλλιέργεια.

Ακριβώς κάτω από τα κλουβιά όπου εκτρέφονται σολομοί, αναπτύσσονται και άλλες υδατοκαλλιέργειες, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που αφήνουν οι σολομοί.

Μία κατάσταση ιδανική σύμφωνα με του ειδικούς.

«Για το σολομό ελπίζουμε να μπορέσουμε να μειώσουμε την ποσότητα φυτοπλαγκτόν. Δυνητικά θα μπορούσαμε να μειώσουμε και άλλα παράσιτα που αναπτύσσονται στη θάλασσα.

Αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η τεχνική θα μας βοηθήσει ώστε να μειώσουμε το αποτύπωμα του άνθρακα και να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε την εκτροφή και άλλων ειδών που θα μπορούν να πωλούνται ως τροφή,» μας εξηγεί ο Ντέιβιντ Άτγουντ.

Έξι πιλοτικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη μελετώνται από τους επιστήμονες προκειμένου να εντοπιστούν οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια εναλλακτικών υδατοκαλλιεργειών παράλληλα με τις παραδοσιακές. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολλές σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Υπάρχει έλλειψη γνώσεων σε πολλές χώρες σχετικά με το ποια είδη πρέπει να εκτρέφονται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Μεσόγειο όπου οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από αυτό που βλέπετε. 

Στη Μεσόγειο υπάρχουν πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά στη θάλασσα και πολύ διαφορετικά είδη οστρακοειδών. Υπάρχουν και τα οικονομικά θέματα. Πρέπει να προχωρήσουμε με αυτή την εναλλακτική καλλιέργεια με τρόπο που θα αποδίδει κέρδη για τον παραγωγό. 

Πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη αγορά προκειμένου να είναι χρήσιμη μία καλλιέργεια» τονίζει ο Άνταμ Χιουγκ, βιολόγος.

Δείγματα από φύκια ή άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες εξετάζονται στα εργαστήρια για να καθορίσουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη τους δίπλα στις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Ο Λαρς Μπρούνερ βιολόγος, μας εξηγεί: 

«Κοιτάμε το μήκος και το βάρος. Κοιτάμε την διανομή τους για να δούμε εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη κοντά στα κελιά με τους σολομούς και λιγότερη ανάπτυξη μακρυά τους. Οι άλλοι συνεργάτες μας στο συγκεκριμένο έργο ενδιαφέρονται και στη σύνθεση των φυκιών.
 
Τι λοιπόν απορροφούν τα θαλάσσια φύκια όσο καλλιεργούνται; Για παράδειγμα, μελετώνται τα θρεπτικά συστατικά και κατά πόσο απορροφώνται μεταλλικά στοιχεία.
 
Και επίσης αναλύουμε τα χημικά συστατικά και κατά πόσο επηρεάζονται από τα καλλιέργειες σολομού».

Οι ερευνητές θέλουν να καθορίσουν με ακρίβεια τις καλύτερες τεχνικές πρακτικές, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τον αντίκτυπο στην υγεία των ζώων.

Η εκτροφή ψαριών παράγει το 50% των ψαριών και των οστρακοειδών που καταναλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή η νέα προσέγγιση στις υδατοκαλλιέργειες χρησιμοποιείται επί της παρούσης σε μερικές Ασιατικές χώρες και τον Καναδά.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ