ΚΟΣΜΟΣ

"Εμμηνορροϊκή φτώχεια": Ένα υπαρκτό πρόβλημα στην Ευρώπη

Οι Βρυξέλλες επιτρέπουν στις χώρες να αφαιρούν τον ΦΠΑ από τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως, αλλά μόνο η Ιρλανδία το πράττει

"Εμμηνορροϊκή φτώχεια": Ένα υπαρκτό πρόβλημα στην Ευρώπη

Περίπου το ήμισυ των πολιτών της ΕΕ έχει ή θα έχει έμμηνο ρύση κάποια στιγμή στη ζωή του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως είναι εγγυημένη. Επίσης, δεν είναι εύκολο να μετρηθεί πόσες γυναίκες υποφέρουν από αυτό το είδος φτώχειας, καθώς η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία σχετικά με αυτό.

Αλλά για τη βελγική ΜΚΟ Bruzelle, το πρόβλημα είναι σοβαρό: πιστεύουν ότι μία στις δεκαπέντε γυναίκες δεν μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα της επιλογής της. «Κάποια στιγμή, πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε μια βασική ανάγκη και στην αγορά προϊόντων εμμήνου ρύσεως», εξηγεί η ιδρύτρια Veronica Martinez. Η επιλογή μεταξύ «του να τρως ή να αγοράζεις ένα προϊόν εμμήνου ρύσεως» θέτει τις γυναίκες σε «μια κατάσταση εμμηνορροϊκής ανασφάλειας»

Η οργάνωσή της διανέμει δωρεάν προϊόντα εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες που έχουν ανάγκη, περίπου 700.000 το χρόνο, και οργανώνει εργαστήρια για τη ραφή επαναχρησιμοποιούμενων σερβιετών. Μερικές φορές, υπάρχουν προβλήματα που προστίθενται στην έλλειψη διαθεσιμότητας. «Υπάρχουν δύο άλλοι παράγοντες που κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη, οι οποίοι είναι η έλλειψη πληροφοριών για την έμμηνο ρύση και η έλλειψη ασφαλών και καλά προσαρμοσμένων χώρων για να αλλάξετε με απόλυτη ασφάλεια», λέει η Μαρτίνες.

 

Από το 2022 η ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να πωλούν προϊόντα εμμήνου ρύσεως χωρίς ΦΠΑ. Προς το παρόν, η Ιρλανδία είναι η μόνη που το πράττει. Τα περισσότερα έχουν μειώσει τους φόρους κατά 5-10%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ισπανίας, ο ΦΠΑ μειώθηκε από 10% σε 4% για τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως, αλλά άλλα διατηρούν υψηλό ΦΠΑ. Η Ουγγαρία, με 27%, ή η Σουηδία και η Δανία, και οι δύο με 25%.

Η Καταλονία, μία από τις πρωτοπόρους στη διανομή επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων

Μια από τις επιλογές για την ελάφρυνση του κόστους των προϊόντων εμμήνου ρύσεως είναι η χρήση άλλων που μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η Καταλονία άρχισε πρόσφατα να διανέμει ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως, μια πετσέτα υγιεινής ή ένα ζευγάρι εσώρουχα εμμήνου ρύσεως για την καταπολέμηση της φτώχειας της εμμήνου ρύσεως. «Η έμμηνος ρύση εξακολουθεί να έχει πολλά ταμπού, στίγματα και σιωπές στην κοινωνία. Γι' αυτό και πρόκειται για μια καθολική δράση», εξηγεί η Καταλανή υπουργός φεμινισμού και ισότητας. Σύμφωνα με τη Μπέρζε, ο κανόνας πρέπει να σταματήσει να είναι "ιδιωτική υπόθεση", διότι «αυτά τα στίγματα έχουν επιπτώσεις και στην υγεία και την ευημερία των γυναικών».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Καταλονίας, το 23% των Καταλανών γυναικών επαναχρησιμοποιεί προϊόντα μιας χρήσης και το 44% δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά προϊόντα πρώτης επιλογής.

Και ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση πολλών γυναικών, η Μαρτίνες πιστεύει ότι τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα δεν αποτελούν πανάκεια. Απαιτούν πολύ μεγαλύτερη υλικοτεχνική προσπάθεια για τα άτομα που έχουν έμμηνο ρύση, «μόλις φτάσεις στο σπίτι, πρέπει να τα ξεπλύνεις, να τα πλύνεις και να τα βγάλεις έξω να στεγνώσουν για να βεβαιωθείς ότι έχεις αρκετά για την επόμενη μέρα». Αυτό αυξάνει την ψυχική επιβάρυνση για τις γυναίκες.

Πηγή:gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση