ΚΟΣΜΟΣ
Ελληνες της Νέας Υόρκης εξηγούν γιατί έχουν πλημμύρα ασθενών
Η 5η λεωφόρος, ο πιο διάσημος δρόμος του πλανήτη, είναι πλέον έρημη όπως και ολόκληρο το Μανχάταν, εξαιτίας του κορωνοϊού και ο φόβος κυριαρχεί στη Νέα Υόρκη. Ο «κινέζικος ιός» όπως ήθελε να τον αποκαλεί ο Ντόλαντ Τραμπ, πέρασε τον Ατλαντικό και εξαπλώθηκε ταχύτατα, λυγίζοντας τον αμερικανικό γίγαντα για πρώτη φορά μετά τον όλεθρο των Δίδυμων Πύργων.
SHARE:
Οι Έλληνες που ζουν εκεί παρακολουθούν αποσβολωμένοι την αδυναμία του συστήματος υγείας να υποστηρίξει τα χιλιάδες κρούσματα ενώ σοκ προκάλεσαν οι εικόνες των φορτηγών ψυγείων που μεταφέρθηκαν έξω από τα νοσοκομεία ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρα νεκροτομεία. Ήδη η Ελληνοαμερικανική κοινότητα θρηνεί τέσσερις νεκρούς την ώρα που και τέσσερις Ελληνοαμερικανοί γιατροί μολύνθηκαν από κορωνοιό και οι δύο παραμένουν για νοσηλεία.
Ελληνίδα ενδοκρινολόγος: «Μας βρήκε απροετοίμαστους»
Η Παναγιώτα Ανδρεοπούλου, ενδοκρινολόγος στο Cornell, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση μιλώντας στο iefimerida. «Η Νέα Υόρκη είναι τώρα στο σημείο μηδέν, τα πιο πολλά κρούσματα έχουν καταγραφεί εδώ και αναμένεται έξαρση τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Αρχικά ήταν λίγοι αλλά μετά είχαμε μια έκρηξη καθώς πολλά υποβόσκοντα κρούσματα εκδηλώθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο και έχουμε πλέον μια πλημμύρα ασθενών». Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων όπως εξηγεί η κ. Ανδρεοπούλου έχουν επιστρατευτεί στη μάχη κατά του κορωνοιού ,ενώ υπάρχει σοβαρό ζήτημα χωρητικότητας στα νοσοκομεία . Ακόμα και οι παιδίατροι πλέον φροντίζουν ενήλικες και τα χειρουργεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας .
Η Παναγιώτα Ανδρεοπούλου, ενδοκρινολόγος στο Cornell
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1323 ασθενείς από τους οποίους οι 300 είναι στη ΜΕΘ.
Η έξαρση μας βρήκε απροετοίμαστους, υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού, ακόμα και μάσκες έρχονται με το σταγονόμετρο. Η Νέα Υόρκη ζητάει βοήθεια, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον Λευκό Οίκο» λέει η Ελληνίδα γιατρός, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. «Έχουμε πολλούς ασθενείς νέους σε ηλικία που δεν είχαν άλλα προβλήματα υγείας. Ξέφυγε η κατάσταση γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα έγκαιρα και ο ιός μπορεί να σκοτώσει τον οποιονδήποτε. Είναι μύθος ότι αφορά μόνο τους ηλικιωμένους».
Κλεισμένος στο σπίτι του είναι εδώ και δύο εβδομάδες ο επιχειρηματίας Μερκούριος Αγγελιάδης, γνωστός στην Ελλάδα για την επένδυση που σχεδιάζει στο γκόλφ στην Αφάντου της Ρόδου. Μαζί με τη σύζυγό του Λύμπη, έχουν απομονωθεί ακόμα και από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. «Είναι παγκόσμιο το κακό. Το Μανχάταν είναι έρημο και ο κόσμος φοβισμένος, όπως παντού. Εμείς μένουμε στο σπίτι μέχρι να δούμε τι θα γίνει». Τα εστιατόρια που διαθέτει ο κ . Αγγελιάδης στη Νέα Υόρκη είναι κλειστά, όπως και το ξενοδοχείο του στην Ιντιάνα.
«Ο Τραμπ έλεγε στην αρχή ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα το Πάσχα, αλλά στην πραγματικότητα δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος. Ήθελε μόνο να δώσει θάρρος στον κόσμο. Υπάρχει και μια κόντρα σε πολιτικό επίπεδο με τη Νέα Υόρκη καθώς ο κυβερνήτης και ο Δήμαρχος είναι Δημοκρατικοί», λέει ο επιχειρηματίας ενώ σχολιάζει τους χειρισμούς στην Ελλάδα. «Η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε πάρα πολύ καλά το θέμα. Είχε προηγηθεί και η κατάσταση στην Ιταλία που χτύπησε το καμπανάκι και πάρθηκαν γρήγορα μέτρα».
Κάποιοι Ελληνοαμερικανοί εύχονται να ήταν στην Ελλάδα
Μόνο προς το σούπερ μάρκετ μετακινείται πλέον από το σπίτι της η Γκρέτα Καματερού, πρώην διευθύντρια του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη και τώρα στέλεχος μεγάλης εταιρείας. «Δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που να μη νιώθει αβεβαιότητα υπό το βάρος των καθημερινών εξελίξεων στην πόλη μας των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Εργαζόμαστε από τα σπίτια μας, εστιάζοντας στην επόμενη μέρα κανονικότητας. Έχουμε έντονη ανησυχία για τους δικούς μας που είναι στην Ελλάδα, την πατρίδα μας που διαχειρίστηκε την κρίση με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα. Ξαφνικά σε κρίσιμες καταστάσεις η απόσταση αυτή μοιάζει δυσθεώρητη. Μακάρι η βιντεοκλήση να μπορούσε να μεταδόσει την σφιχτή αγκαλιά μας στους γονείς μας, στα αδέρφια μας. Αυτό είναι το δυσκολότερο που έχουμε συναισθηματικά να αντιμετωπίσουμε. Τα υπόλοιπα θα περάσουν, προσευχόμαστε με τις λιγότερες απώλειες, θα επέλθει η κανονικότητα όπως και στις χώρες που προηγήθηκαν χρονικά της εκδήλωσης της κρίσης από τη Νέα Υόρκη», λέει η κ. Καματερού.
Όπως επισημαίνει, οι Ελληνοαμερικανοί καθυστέρησαν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κρίσης . «Επέδειξαν πρωτοφανή αδιαφορία, νόμιζαν πως δεν μας αφορούσε, πως ήταν ο ιός της Κίνας μίλια μακριά από εμάς την παντοδύναμη Αμερική. Κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, χαλαροί με διάθεση συμμετοχής σε εκδηλώσεις. Χάσαμε λοιπόν πολύτιμο ζωτικό χρόνο που θα μπορούσαν όλοι να αυτοί να προστατευτούν και να είχαμε εξαιρετικά μικρότερη διασπορά του ιού». Ακόμα και γάμοι που είχαν προγραμματιστεί στην Ελληνοαμερικανικοί κοινότητα, ακυρώθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες, γεγονός ενδεικτικό της καθυστέρησης στην εκτίμηση της κατάστασης. Κάποιοι Ελληνοαμερικανοί εύχονται να ήταν στην Ελλάδα αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι όμως πλέον αργά για να μετακινηθούν.