Ελβετικό «Όχι» στη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Το 76,9% των ψηφοφόρων απέρριψε την πρόταση

Ηχηρό «όχι» στην εισαγωγή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους κατοίκους της Ελβετίας έδωσαν οι πολίτες της χώρας, στο πρώτο δημοψήφισμα παγκοσμίως πάνω σε τέτοιου είδους μέτρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος, το 76,9% των ψηφοφόρων απέρριψε την πρόταση, ενώ υπέρ τάχθηκε μόλις το 23,1%. Κανένα από τα 26 καντόνια της χώρας δεν υπερψήφισε το μέτρο.

Παρά την ήττα όμως, η σημασία του σημερινού δημοψηφίσματος είναι ότι έδωσε τεράστια προβολή σε μία ανορθόδοξη πολιτική όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους, σε μία εποχή που κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες εξετάζουν κάθε δυνατή πολιτική ώστε να δώσουν νέα πνοή στην ασθμαίνουσα ανάπτυξη.

Πάντως, το «όχι» δεν προκαλεί έκπληξη αν θυμηθεί κανείς ότι το 2012, οι Ελβετοί είχαν ήδη αρνηθεί να αυξηθούν οι ημέρες αδείας των εργαζομένων από τέσσερις σε έξι εβδομάδες, φοβούμενοι μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους. 

Η λαϊκή πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα» (RBI) πρότεινε την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε έχουν δουλειά είτε δεν έχουν. Η ομάδα που είχε την πρωτοβουλία πρότεινε τη χορήγηση 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα -πολύ μικρό ποσό για να ζει κανείς στην Ελβετία- και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο. Αυτό θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισ. ευρώ) ετησίως, που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους.

Πηγή: athensvoice.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ